Γιατί η τεχνητή νοημοσύνη έχει ξεσηκώσει διαμάχη για τα εργασιακά στο Χόλιγουντ

Γιατί η τεχνητή νοημοσύνη έχει ξεσηκώσει διαμάχη για τα εργασιακά στο Χόλιγουντ
epa10761180 A protester wears a t-shirt reading 'Netflix and ChillE Not Without my Skill' as SAG-AFTRA (Screen Actors Guild - American Federation of Television and Radio Artists) members demonstrate with members of the WGA (Writers Guild of America) in front of Netflix headquarter in Los Angeles, California, USA, 21 July 2023. SAG-AFTRA enters its second week of protests following negotiation failures between SAG-AFTRA and AMPTP. EPA/ETIENNE LAURENT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι συζητήσεις περί τεχνητής νοημοσύνης μεταξύ της Screen Actors Guild - Αμερικανικής Ομοσπονδίας Τηλεοπτικών και Ραδιοφωνικών Καλλιτεχνών (SAG-AFTRA) και της Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP), η οποία εκπροσωπεί τους εργοδότες, πέρασαν από ένα θεωρητικό πλαίσιο σε μια σκληρή μάχη που βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας όταν ξέσπασε η απεργία στις 13 Ιουλίου.

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει εισέλθει στο προσκήνιο των εργατικών αγώνων του Χόλιγουντ. Δίπλα στις πιο παραδοσιακές διαμάχες για τα μοντέλα αμοιβών, τα επιδόματα και την προστασία της εργασίας, η τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης είναι ο …μπαλαντέρ στις διαφωνίες επί των συμβάσεων που οδήγησαν τα σωματεία ηθοποιών και συγγραφέων σε απεργία.

Η τεχνολογία έχει ωθήσει τις διαπραγματεύσεις σε ανεξερεύνητα εδάφη και η γλώσσα που χρησιμοποιείται μπορεί να ακούγεται ουτοπική ή δυστοπική ανάλογα με την πλευρά της διαπραγμάτευσης.

Καθώς αναδύεται η τεχνολογία για τη δημιουργία χωρίς δημιουργούς, οι ηθοποιοί-σταρ φοβούνται ότι θα χάσουν τον έλεγχο επί των πηγών των εσόδων τους. Οι άγνωστοι ηθοποιοί φοβούνται ότι θα αντικατασταθούν εντελώς. Οι συγγραφείς φοβούνται ότι θα πρέπει να μοιράζονται τα εύσημα ή να τα χάνουν από τις μηχανές.

Οι προτεινόμενες συμβάσεις που οδήγησαν και στις δύο απεργίες διαρκούν μόνο τρία χρόνια. Ακόμη και με τον φαινομενικά ιλιγγιώδη ρυθμό με τον οποίο κινείται η τεχνητή νοημοσύνη, είναι πολύ απίθανο να υπάρξει ευρεία εκτόπιση συγγραφέων ή ηθοποιών σε αυτό το διάστημα. Αλλά τα συνδικάτα και οι εργοδότες γνωρίζουν ότι το «έδαφος» που παραχωρείται σε ένα θέμα σε μια σύμβαση μπορεί να είναι δύσκολο να ανακτηθεί στην επόμενη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αναδυόμενες εκδόσεις της τεχνολογίας έχουν ήδη εισχωρήσει σχεδόν σε κάθε μέρος της κινηματογραφικής παραγωγής, χρησιμοποιούνται για την απο-γήρανση ηθοποιών όπως ο Harrison Ford στην τελευταία ταινία “Indiana Jones” ή ο Mark Hamill στην ταινία “The Mandalorian”, για τη δημιουργία των αφηρημένων εικόνων κινουμένων σχεδίων του Samuel L. Jackson και ενός …κατακλυσμού από διάφορους εξωγήινους στην εισαγωγή της ταινίας “Secret Invasion” στο Disney+, καθώς και για την παροχή συστάσεων στο Netflix.

Όλες οι πλευρές στις απεργίες αναγνωρίζουν ότι η ακόμα πιο ευρεία χρήση της τεχνολογίας είναι αναπόφευκτη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όλοι επιδιώκουν τώρα να αποκτήσουν νομικό και δημιουργικό έλεγχο.

Ο ηθοποιός και συγγραφέας Johnathan McClain δήλωσε ότι η διαφωνία απηχεί τις διαμάχες για την αυτοματοποίηση σε άλλους κλάδους, αλλά προμηνύει και πολλές ακόμη διαμάχες που θα έρθουν καθώς η τεχνολογία θα γίνεται καλύτερη.

«Είναι εύκολο να περιθωριοποιήσουμε αυτό που κάνουμε επειδή είναι ψυχαγωγία» δήλωσε ο McClain στην πικετοφορία έξω από τα στούντιο της Warner Bros. «Και το καταλαβαίνω. Αλλά αισθάνομαι ότι σε κάποιο επίπεδο είμαστε, όσον αφορά τη συζήτηση για την τεχνολογία, ένα είδος καναρινιού σε ανθρακωρυχείο. Αυτή είναι μια σημαντική στιγμή και πρέπει πραγματικά να πάρουμε μια αποφασιστική θέση».

Οι συζητήσεις περί τεχνητής νοημοσύνης μεταξύ της Screen Actors Guild – Αμερικανικής Ομοσπονδίας Τηλεοπτικών και Ραδιοφωνικών Καλλιτεχνών (SAG-AFTRA) και της Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP), η οποία εκπροσωπεί τους εργοδότες, πέρασαν από ένα θεωρητικό πλαίσιο σε μια σκληρή μάχη που βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας όταν ξέσπασε η απεργία στις 13 Ιουλίου.

Σε μια περιγραφή που κοινοποιήθηκε ευρέως από εξοργισμένους ηθοποιούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η SAG-AFTRA δημοσίευσε τον εξής χαρακτηρισμό της θέσης των στούντιο για την τεχνητή νοημοσύνη, την οποία η AMPTP χαρακτήρισε σκόπιμη διαστρέβλωση:

«Θέλουμε να μπορούμε να σαρώσουμε την εικόνα ενός καλλιτέχνη στο παρασκήνιο, να τον πληρώσουμε για μισή μέρα εργασίας και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουμε την εικόνα ενός ατόμου για οποιονδήποτε σκοπό χωρίς χρονικό όριο, χωρίς τη συγκατάθεσή του», ανέφερε το συνδικάτο περιγράφοντας τις θέσεις των εργοδοτών. «Θέλουμε επίσης να μπορούμε να κάνουμε αλλαγές στους διαλόγους των πρωταγωνιστών, ακόμη και να δημιουργούμε νέες σκηνές, χωρίς τη συγκατάθεση των ηθοποιών. Και θέλουμε να μπορούμε να χρησιμοποιούμε τις εικόνες και τις ερμηνείες κάποιου για να εκπαιδεύσουμε νέα συστήματα γενετικής τεχνητής νοημοσύνης χωρίς συγκατάθεση ή αποζημίωση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η AMPTP ανέφερε σε απαντητική δήλωσή της ότι οι προσφορές της περιλαμβάνουν μια «πρόταση για την τεχνητή νοημοσύνη που προστατεύει τις ψηφιακές μορφές των ηθοποιών, συμπεριλαμβανομένης της απαίτησης συναίνεσης των ηθοποιών για τη δημιουργία και τη χρήση ψηφιακών αντιγράφων ή για ψηφιακές τροποποιήσεις μιας ερμηνείας».

Η SAG-AFTRA χρησιμοποίησε παρόμοια γλώσσα για να περιγράψει τι ήθελε, τονίζοντας την ανάγκη προστασίας του «έργου που έχει δημιουργηθεί από τον άνθρωπο», συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στη «φωνή, την εικόνα ή την ερμηνεία» ενός ηθοποιού.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η «φωνή» έρχεται πρώτη σε αυτόν τον κατάλογο. Ενώ πολλοί θεατές εξακολουθούν να ανατριχιάζουν με τα οπτικά άβαταρ ηθοποιών όπως ο Hamill και ο Jackson, η ακουστική τεχνολογία είναι πιο προχωρημένη. Για παράδειγμα, οι φωνές του Anthony Bourdain και του Andy Warhol αναδημιουργήθηκαν για τις ανάγκες πρόσφατων ντοκιμαντέρ.

Τα μέλη του συνδικάτου που βγάζουν τα προς το ζην κάνοντας voiceovers έχουν ήδη επίγνωση αυτής της κατάστασης.

Στις διαπραγματεύσεις για τη σύμβαση των σεναριογράφων, οι οποίες κατέρρευσαν στις αρχές Μαΐου, η Ένωση Συγγραφέων Αμερικής δήλωσε ότι θα επιτρέψει τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης – αλλά μόνο στο βαθμό που αυτή αποτελεί εργαλείο για να τη χρησιμοποιήσουν οι ίδιοι στη δική τους δουλειά.

Θα ήταν πρόθυμοι, ενδεχομένως, να διαμορφώσουν ιστορίες με τη βοήθεια λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης. Αλλά δεν θέλουν να επηρεάσει τις αναφορές στους τίτλους τέλους που είναι απαραίτητες για το κύρος και την αμοιβή τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το σωματείο θέλει να αποτρέψει το ενδεχόμενο να θεωρηθούν οι ακατέργαστες, παραγόμενες από τεχνητή νοημοσύνη ιστορίες ή οι διάλογοι ως «λογοτεχνικό υλικό» – ένας όρος στα συμβόλαιά τους για τα σενάρια και άλλες μορφές ιστοριών που παράγει ένας σεναριογράφος. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα ανταγωνίζονται με τους υπολογιστές για τα εύσημα – ή για ένα Όσκαρ πρωτότυπου σεναρίου.

Οι συγγραφείς δεν θέλουν επίσης αυτές οι ιστορίες ή οι διάλογοι να θεωρούνται «πηγαίο υλικό» – η συμβατική ορολογία για τα μυθιστορήματα, τα βιντεοπαιχνίδια ή άλλα έργα που οι συγγραφείς μπορούν να αναπτύξουν σε σενάρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Πηγή: Fortune.com