Οι μνηστήρες της Κωτσόβολος και η ενδεχόμενη έκπληξη από τη … ΔΕΗ

Οι μνηστήρες της Κωτσόβολος και η ενδεχόμενη έκπληξη από τη … ΔΕΗ
Η κούρσα για την εξαγορά της Κωτσόβολος και τα σενάρια της αγοράς.

Σε λιγότερο από έξι εικοσιτετράωρα από σήμερα, η Βρετανική Currys θα γνωρίζει από τη Citigroup που έχει αναλάβει να «τρέξει» τη διαδικασία πώλησης της ελληνικής θυγατρικής της Kωτσόβολος, πόσοι και ποιοι είναι οι ενδιαφερόμενοι για την απόκτηση του συγκεκριμένου asset.

Μέχρι στιγμής μόνο η Πλαίσιο της οικογένειας Γεράρδου έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για ενδιαφέρον σχετικά με την Κωτσόβολος. Συγκεκριμένα, πριν από δύο εβδομάδες στο περιθώριο εκδήλωσης κατά τη διάρκεια παρουσίασης των αποθηκών του ομίλου σε Μάνδρα και Μαγούλα, ο κ. Κωνσταντίνος Γεράρδος ανέφερε ότι επιθυμεί η Πλαίσιο να είναι μέρος της συζήτησης για την επόμενη μέρα της Κωτσόβολος. «Πρέπει να είμαστε αναγκαστικά μέσα στη συζήτηση. Άρα το να πούμε “δεν μας ενδιαφέρει” είναι κάτι που δεν μπορεί να ισχύσει. Πρέπει να είμαστε μέσα» είχε πει χαρακτηριστικά.

Εκτός όμως από την Πλαίσιο, κανείς εγχώριος και ξένος επενδυτής δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του. Tις τελευταίες ώρες ο κατάλογος για τους εν δυνάμει επίδοξους ενδιαφερόμενους διεκδικητές της Κωτσόβολος μεγαλώνει. Η Quest του Θεόδωρου Φέσσα, αν και δεν έχει επιβεβαιώσει το ενδιαφέρον της, φέρεται να είναι ένας από τους διεκδικητές. Στελέχη της αγοράς επιμένουν ότι η Κωτσόβολος «κουμπώνει» με τις δραστηριότητές της Quest. Και όχι μόνο λόγω των προϊόντων τεχνολογίας και ηλεκτρικών προϊόντων που διαθέτει στην αγορά.

Στους πιθανούς διεκδικητές της Κωτσόβολος, που διαθέτει δίκτυο 95 καταστημάτων σε Ελλάδα και Κύπρο, αναλυτές εντάσσουν τόσο τη Fairfax που διαθέτει παρουσία στη λιανική μέσω της Praktiker που το τελευταίο διάστημα ενισχύει τη θέση της στις ηλεκτρικές συσκευές, αλλά και την Cosmote που προ ετών είχε εξαγοράσει το δίκτυο της Γερμανός και είχε μπει στη λιανική.

Εκείνη την εξαγορά που είχε ταράξει τα επιχειρηματικά νερά της Ελλάδας πριν από χρόνια φέρνουν ως παράδειγμα όσοι υποστηρίζουν ότι η ΔΕΗ θα μπορούσε να είναι όχι μόνο ενδιαφερόμενος επενδυτής για την Κωτσόβολος αλλά και εκείνη που θα προσφέρει τα περισσότερα για να αποκτήσει το μεγαλύτερο δίκτυο ηλεκτρικών στην Ελλάδα. Από την πλευρά της ΔΕΗ η απάντηση στις πληροφορίες που έχουν φουντώσει τα τελευταία 24ωρα και σε σχετικό ερώτημα του Fortune Greece είναι «ουδέν σχόλιον».

Όμως ένα τέτοιο ενδεχόμενο βγάζει νόημα για την επόμενη ημέρα της ΔΕΗ στη λιανική, κάτι που έκανε με επιτυχία αρκετές δεκαετίες πίσω, υποστηρίζουν αναλυτές. Τις δεκαετίες του ’50 και του ’60, τότε που ξεκίνησαν να εμφανίζονται οι πρώτες ηλεκτρικές συσκευές στη χώρα, συνεργεία της ΔΕΗ πραγματοποιούσαν επιδείξεις σε όλη την Επικράτεια με την Επιχείρηση να διαθέτει και φυσικό δίκτυο.Τη σκυτάλη σήμερα έχουν πάρει τα φωτοβολταϊκά συστήματα, οι αντλίες θερμότητας, οι έξυπνες ηλεκτρικές συσκευές, τα πράσινα πιστοποιητικά κ.ά.. Προϊόντα και υπηρεσίες που η ΔΕΗ παρέχει στους πελάτες της όπως και η Κωτσόβολος μέσα από το δίκτυο της. Αυτό το δίκτυο θα φέρει τη ΔΕΗ πιο κοντά στους τελικούς καταναλωτές και θα ενισχύσει το συγκεκριμένο business. Σήμερα η ΔΕΗ διαθέτει ένα περιορισμένο δίκτυο, το οποίο το διευρύνει με το μοντέλο του franchise. Η διαφορά με το δίκτυο της Κωτσόβολος είναι ότι το τελευταίο είναι μαγαζιά γωνία που θα μπορέσουν να εξυπηρετήσουν πιο εύκολο τον στόχο της για μεγαλύτερη διείσδυση στην αγορά. Επιπροσθέτως οι υπάλληλοι της Κωτσόβολος είναι εκπαιδευμένοι όχι μόνο να πουλάνε ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές αλλά και φωτοβολταϊκά συστήματα, αντλίες θερμότητας, ηλιακούς θερσμοσίφωνες, έξυπνες ηλεκτρικές συσκευές, προϊόντα τα οποία θέλει να προωθήσει η ΔΕΗ.

Όσο για το τίμημα; Με επενδυτικό πρόγραμμα 9-10 δισ. ευρώ που έχει στα σκαριά η ΔΕΗ, τα 300-400 εκατ. ευρώ για την απόκτηση της Κωτσόβολος, το EBITDA της οποίας κινείται στα 50 εκατ. ευρώ, σίγουρα δεν αποτελούν το μεγαλύτερο εμπόδιο, αν και εφόσον τελικά η ΔΕΗ αποφασίσει να κατέβει στην κούρσα διεκδίκησης της.

Το ποιοι και πόσοι τελικά θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον από την Ελλάδα και το εξωτερικό για την Κωτσόβολος θα το μάθουμε σύντομα. Το επόμενο στάδιο είναι η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών μέσα στον Σεπτέμβριο. Όμως το deal δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους, υπό την προϋπόθεση πάντα ότι η Currys δεν κάνει πίσω στην πώληση όπως συνέβη με την περίπτωση της Σουηδικής θυγατρικής της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ