Πληθωρισμός: Προετοιμασία για «μελτέμια» ανατιμήσεων
- 08/08/2023, 09:11
- SHARE
Με τα ακραία καιρικά φαινόμενα να υποβαθμίζουν την αγροτική παραγωγή και τις ανατιμήσεις σε εφόδια και πρώτες ύλες να αυξάνουν τα κόστη για παραγωγούς και εργοστάσια κλιμακώνονται οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες προκειμένου να στηριχθούν οι πιο ευάλωτοι μπροστά στο νέο πληθωριστικό κύμα ακρίβειας.
Σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε στοιχεία για τον πληθωρισμό Ιουλίου (2,5% έναντι 1,8% τον Ιούνιο) απ’ όπου αναμένεται να αναδειχθούν οι προκλήσεις. Εξάλλου, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Eurostat ο πληθωρισμός σημείωσε αύξηση τον Ιούλιο, στο 3,4% από 2,8% τον Ιούνιο. Ωστόσο, ήταν χαμηλότερος σε σχέση με τον μέσο όρο της ευρωζώνης, ενώ η χώρα είχε την πέμπτη καλύτερη επίδοση. Σημειώνεται ότι τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός είχαν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Ιούλιο στην Ευρωζώνη, με την ενέργεια στο -6,1%, σε σύγκριση με -5,6% του Ιουνίου.
Ειδικά στην Ελλάδα, οι τιμές της ενέργειας τον Ιούλιο ήταν στο -20,4%, από -22% τον Ιούνιο. Στις τιμές υπηρεσιών σημειώθηκε αύξηση 4,2% από 3,8% τον Ιούνιο και στα μη ενεργειακά βιομηχανικά προϊόντα αύξηση 6,6% από 6,4% αντίστοιχα. Ο δομικός πληθωρισμός (εκτός ενέργειας, τροφίμων, αλκοόλ και καπνού) τον Ιούλιο στην Ελλάδα ήταν 5,4% από 4,8% τον Ιούνιο ενώ στην Ευρωζώνη παρέμεινε σταθερός στο 5,5%.
Στην κορύφωση της τουριστικής σεζόν και ενόψει φθινοπώρου που αυξάνονται οι ανάγκες των νοικοκυριών, λόγω και της έναρξης της σχολικής χρονιάς, η αντιμετώπιση της ακρίβειας τίθεται στην κορυφή της κυβερνητικής ατζέντας. Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτή, Σωτήρη Αναγνωστόπουλου, συναντήθηκε με το Δ.Σ. της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας. Στη συνάντηση συμμετείχε ο πρόεδρος της Ένωσης Αριστοτέλης Παντελιάδης (ΜΕΤΡΟ ΑΕΒΕ), ο Γενικός Γραμματέας, Κώστας Μαυροειδής (Γαλαξίας), ο Λάμπρος Παπακοσμάς (Σκλαβενίτης) μέλος του Δ.Σ. και ο Απόστολος Πεταλάς, Γενικός Διευθυντής.
Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για τη στήριξη των καταναλωτών ζητήθηκε από τις αλυσίδες super market να περιληφθεί στο “καλάθι του νοικοκυριού” τουλάχιστον ένα επώνυμο προϊόν ανά κατηγορία, να καθιερωθεί και 2ο σημείο προβολής για το “καλάθι του νοικοκυριού” στα καταστήματα και να διασφαλιστούν προσιτές τιμές στα σχολικά είδη. Μάλιστα εκφράστηκε η πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης να επικοινωνεί μέσω της πλατφόρμας e-katanalotis τα προϊόντα για τα οποία οι προμηθευτές θα ανακοινώσουν μόνιμη μείωση, μεγαλύτερη από 5% στους επίσημους τιμοκαταλόγους τους, μέχρι τέλος του 2023.
Το μήνυμα του υπουργού Ανάπτυξης προς την Ένωση των Σούπερ Μάρκετ και γενικότερα προς όλους τους παράγοντες στην αγορά -βιομηχανία, χονδρικό και λιανικό εμπόριο- είναι ότι “πρέπει να βάλουμε όλοι πλάτη για να στηρίξουμε την ελληνική οικογένεια ορθώνοντας δίχτυ προστασίας απέναντι στις διεθνείς πληθωριστικές πιέσεις”, όπως τόνισε ο κ. Σκρέκας. Αναφέρθηκε επίσης στους αυστηρούς ελέγχους για το μικτό περιθώριο κέρδους, σε εφαρμογή του Νόμου 4818/2021, η ισχύς του οποίου παρατάθηκε έως το τέλος του 2023, με έμφαση στα σχολικά και τα προϊόντα αλευροποιίας.
Εξάλλου, αν και στελέχη της αγοράς -προμηθευτές και αλυσίδες του λιανεμπορίου- αποποιούνται την ευθύνη περί εκμετάλλευσης του πληθωρισμού προκειμένου να αυξήσουν τα κέρδη τους, διαπιστώνεται ότι η αύξηση των τιμών είναι ταχύτερη από την αύξηση του κόστους, κάτι που σημαίνει ότι τα περιθώρια κέρδους έχουν αυξηθεί. Αυτό ανέφερε και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στο CGTN μιλώντας για τις πολύ υψηλές τιμές των τροφίμων και τις πιέσεις στα εισοδήματα.