Συνεργάτες – μπελάς
- 02/08/2014, 10:00
- SHARE
Έξι συμβουλές αντιμετώπισης ενδοεργασιακών διαμαχών.
Εάν είστε στη δουλειά, σας αφορά. Εάν δεν έχετε, θα σας χρησιμέψει. Κι εάν βρίσκεστε απλά σε διακοπές, αποτελεί τροφή για σκέψη. Στην εργασιακή καθημερινότητά μας, υπάρχουν συχνά-πυκνά συνάδελφοι που δοκιμάζουν την υπομονή μας. Ιδού λοιπόν έξι συμβουλές δια χειρός του Κέβιν Ντάουμ, επιχειρηματικού συμβούλου, συγγραφέα και αρθρογράφου στο Inc.com, για χρήσιμους τρόπους χειρισμού μίας τέτοιας… κρίσης.
Ανακαλύψτε το γιατί
Σίγουρα υπάρχουν και οι… κλινικές περιπτώσεις, όμως τις περισσότερες φορές υπάρχει πάντα κάποιος λόγος που ένας συνεργάτης σας στέκεται εμπόδιο στο δρόμο. Προσπαθήστε λοιπόν να εντοπίσετε τα πραγματικά κίνητρα πίσω από αυτή τη συμπεριφορά. Ποιος ξέρει; Μπορεί η εριστική συμπεριφορά του/της να μην οφείλεται καν σε εσάς προσωπικά!
Μιλήστε την ίδια γλώσσα
Πολλές φορές, η αιτία των παρεξηγήσεων είναι η κακή επικοινωνία. Μπορεί το αντικείμενο εργασίας σας και η ορολογία του να είναι «άγνωστοι Χ» για τον συνομιλητή σας, τουλάχιστον όταν δεν έχει ανάλογο βαθμό ειδίκευσης ή εμπειρίας με εσάς. Όπως και να ‘χει, καλό θα είναι να προσπαθήσετε να καλλιεργήσετε ένα βελτιωμένο κλίμα συνεργασίας και κατανόησης. Ρωτήστε τη γνώμη του δύστροπου συνεργάτη σας. Καταλαβαίνοντας άλλωστε πώς αυτός/ή αντιλαμβάνεται την κατάσταση, τότε μπορεί και να καταφέρετε να συνεννοηθείτε!
Δώστε τους αυτό που θέλουν
Σε κάθε καλή διαπραγμάτευση, πρέπει να ξέρεις τι θέλει η άλλη πλευρά. Εάν είναι αυτό λοιπόν το ζητούμενο, εντοπίστε τι αξιώνει ο «αντίπαλος» σας και θέστε τους δικούς σας όρους για ένα ενδοεργασιακό «δούναι και λαβείν». Προσοχή: μπορεί να μην πρόκειται για κάτι χειροπιαστό, π.χ. μια θέση ή μία προαγωγή. Μπορεί να είναι απλά μία ευκαιρία, μία ηθική ή κοινωνική αναγνώριση, μια επιβράβευση, μία βοήθεια σε μία απειλή. Εάν από την άλλη ανακαλύψετε ότι οι αξιώσεις του δύστροπου συνεργάτη σας είναι παράλογες, τότε αρκεστείστε -στην καλύτερη των περιπτώσεων- στην αντιπρόταση μίας λογικής εναλλακτικής.
Κεντρίστε το ενδιαφέρον
Συνήθως, οι συνεργάτες εργάζονται πιο πρόθυμα και σκληρά όταν υπάρχει σεβασμός και εκτίμηση για αλλήλους. Όμως, αυτά τα δύο -ως γνωστόν- δεν επιβάλλονται, παρά κερδίζονται με κόπο και ιδρώτα. Φροντίστε λοιπόν να δημιουργήσετε γύρω σας ένα θετικό περιβάλλον. Δείξτε ενδιαφέρον για τους συνεργάτες σας, ακόμη και τους πιο δύστροπους. Έχετε κατανόηση στις ανάγκες και στις ανησυχίες τους. Εν κατακλείδι, πείστε τους για την ανάγκη να υπηρετήσετε όλοι μαζί το… κοινό εργασιακό καλό.
Αποφύγετε τη «μετωπική»
Ορισμένες φορές μπορεί απλά να είναι αδύνατο να βρεθεί ένα κοινό «έδαφος» με κάποιον συνεργάτη. Εάν βρίσκεται αντιμέτωπος με μία τέτοια κατάσταση, αναζητείστε εναλλακτικούς, πιο δημιουργικούς τρόπους για να πετύχετε το στόχο σας, αποφεύγοντας τις ολομέτωπες αντιπαραθέσεις. Ποιος ξέρει άλλωστε; Ο σημερινός αντίπαλος μπορεί να γίνει ακόμη και μελλοντικός σας σύμμαχος!
Κοιταχτείτε στον καθρέφτη
Καλό είναι πολλές φορές, προτού κατακρίνουμε τους άλλους, να έχουμε εντοπίσει πρώτα τα δικά μας λάθη και αβλεψίες. Μήπως είστε εσείς κάποιες φορές οι ξεροκέφαλοι, οι απόμακροι ή ακόμη και οι εριστικοί; Εάν είστε ήδη εν μέσω μίας ενδοεργασιακής διαμάχης, κάνετε μία μικρή ανάπαυλα και εξετέστε ως τρίτος παρατηρητής τη συμπεριφορά σας. Μπορείτε ακόμη και να ρωτήσετε τη γνώμη του αντιπάλου. Δεν αποκλείεται να εκπλαγείτε από το πόσο απλή μπορεί να είναι η απάντηση που θα λάβετε. Μπορεί βέβαια και όχι. Σε κάθε περίπτωση, θα έχετε φτάσετε έτσι πιο κοντά στην πηγή της διαμάχης. Ακόμη κι εάν αυτή βρίσκεται τελικά στη δική σας πλευρά.
Διαβάστε ακόμη:
Τι να κάνετε αν δεν σας συμπαθεί το αφεντικό σας