Η Morgan Stanley συνέκρινε τις «φούσκες» περασμένων εποχών με την A.I. Το μάθημα για τους επενδυτές: Μην «βιαστείτε»

Η Morgan Stanley συνέκρινε τις «φούσκες» περασμένων εποχών με την A.I. Το μάθημα για τους επενδυτές: Μην «βιαστείτε»
epa03276372 (FILE) A file photo dated 21 April 2010 of a sign at Morgan Stanley offices in New York, New York, USA. The rating agency Moody's late 21 June 2012 downgraded 15 large banks and securities firms with international reach, including Deutsche Bank, citing the escalating turmoil in capital markets. The list includes Barclays, Citigroup, Credit Suisse Group AG, HSBC Holdings, Morgan Stanley, Royal Bank of Scotland Group, BNP Paribas, Credit Agricole, Royal Bank of Canada, Societe Generale and UBS AG, according to a statement on Moody's website. The steepest downgrade was to Credit Suisse, which dropped three notches, from the second highest grade of Aa1 to the still-respectable rating of A1. EPA/JUSTIN LANE *** Local Caption *** 50146803 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Edward Stanley, επικεφαλής έρευνας στην Ευρώπη στη Morgan Stanley, πιστεύει ότι οι επενδυτές πρέπει να είναι υπομονετικοί

Σαφώς δεν διαπιστώνεται έλλειψη διαφήμισης γύρω από τις τελευταίες εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη, ειδικά από τότε που το chatbot ChatGPT της OpenAI κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο. Οι νεοφυείς επιχειρήσεις έχουν συγκεντρώσει τεράστια κεφάλαια και εύλογα οι μετοχές που συνδέονται με τη νέα τεχνολογία έχουν εκτοξευθεί στα ύψη. 

Αλλά ο Edward Stanley, επικεφαλής έρευνας στην Ευρώπη στη Morgan Stanley, πιστεύει ότι οι επενδυτές πρέπει να είναι υπομονετικοί παρά την ευφορία, διότι η τρέχουσα τάση παρουσιάζει χαρακτηριστικά φούσκας. Ο βετεράνος αναλυτής και ο συνάδελφός του Matias Ovrum πρόσφατα συνέκριναν τον τρέχοντα «ενθουσιασμό» γύρω από την A.I. με 70 φούσκες του περασμένου αιώνα.

Κατ’ αρχάς, αξίζει να ειπωθεί πως το ζευγάρι των αναλυτών πιστεύει στις μακροπρόθεσμες δυνατότητες του A.I. Στην πραγματικότητα, σε ένα ενημερωτικό τους σημείωμα υποστήριξαν ότι η τεχνολογία θα έχει μετασχηματιστικό αντίκτυπο «σε όλες τις βιομηχανίες», ως εκ τούτου θα είναι «ένα από τα κυριότερα επενδυτικά θέματα την επόμενη δεκαετία». 

Ωστόσο, δεδομένης της πορείας μετοχών που συνδέονται με A.I. φέτος -κυρίως η εταιρεία κατασκευής ημιαγωγών Nvidia, η οποία έχει δει τη μετοχή της να εκτινάσσεται σχεδόν 200% μέχρι σήμερα- ο Stanley και ο Ovrum έκριναν σκόπιμο να ασχοληθούν με τις αυξημένες αποτιμήσεις και τα σκέλη του τρέχοντος κύκλου.

Με βάση την έρευνά του σε προηγούμενες φούσκες, όπως η φούσκα dotcom και η «φούσκα των πάντων» μετά την COVID, ο Stanley είπε ότι οι επενδυτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί όταν αγοράζουν μετοχές που συνδέονται με την τεχνητή νοημοσύνη (A.I.).

Βραχυπρόθεσμα, το A.I. hype είναι απλώς ένας κεϋνσιανός διαγωνισμός ομορφιάς. Όταν πρόκειται για μετοχές που συνδέονται με τεχνητή νοημοσύνη, προειδοποίησε ο Stanley, οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές μπορεί να μην είναι τόσο ευοίωνες με βάση ιστορικά στοιχεία, «ακόμη και αν οι μακροπρόθεσμες δυνατότητες της υποκείμενης τεχνολογίας είναι σαφώς εκεί».

«Η διαφημιστική εκστρατεία γύρω από την “Αναζήτηση στο διαδίκτυο” στα τέλη της δεκαετίας του 1990, για παράδειγμα, ήταν δικαιολογημένη. Ωστόσο, οι επενδυτές θα μπορούσαν να περιμένουν μέχρι το 2003 για να κατανοήσουν ποιοι θα ήταν οι νικητές», σημείωσε.

Στην ανάλυσή τους για τις φούσκες της αγοράς τα τελευταία 100 χρόνια, οι Stanley και Ovrum ανακάλυψαν ότι η πρόσφατη ανάκαμψη στη Nvidia και στις αμερικανικές μετοχές τεχνολογίας μεγάλης κεφαλαιοποίησης λόγω της A.I. ήταν ακόμη πιο θεαματική από τον μέσο όρο. «Αν χρησιμοποιήσουμε την Nvidia ή άλλες τεχνολογικές mega caps, αυτό το ράλι θα έπρεπε να συμβεί τα επόμενα χρόνια» προειδοποίησαν. Προσπαθώντας να περιγράψουν την πρόσφατη ευφορία της αγοράς για την A.I., οι αναλυτές της Morgan Stanley χρησιμοποίησαν την αναλογία του διαγωνισμού ομορφιάς του Βρετανού οικονομολόγου John Maynard Keynes.

Στο κεφάλαιο 12 του βιβλίου του The General Theory of Employment, Interest, and Money, που εκδόθηκε το 1936, ο Keynes περιέγραψε έναν διαγωνισμό ομορφιάς που πραγματοποιήθηκε από μια εφημερίδα του Λονδίνου στον οποίο οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να επιλέξουν την πιο όμορφη γυναίκα από 100 φωτογραφίες. Στο παιχνίδι προβλεπόταν το εξής: Όποιος συμμετέχων επέλεγε την πιο δημοφιλή επιλογή θα λάμβανε χρηματική ανταμοιβή.

Ο Keynes υποστήριξε ότι οι περισσότεροι συμμετέχοντες δεν θα επέλεγαν τη γυναίκα που, προσωπικά, θεωρούσαν ότι ήταν η πιο όμορφη. Αντίθετα, ελπίζοντας να κερδίσουν κάποια μετρητά, διάλεγαν τη γυναίκα που πίστευαν ότι η ομάδα των ψηφοφόρων θα επέλεγε ως την όμορφη. Πιο «εξελιγμένοι» ψηφοφόροι μπορεί ακόμη και να πάνε τα πράγματα ένα βήμα παραπέρα και να προσπαθήσουν να προβλέψουν «τι αναμένει η μέση γνώμη να είναι η μέση γνώμη», εξήγησε.

Ο Keynes πίστευε ότι αυτός ο τύπος συμπεριφοράς αγέλης εμφανίζεται συχνά στις αγορές και είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους δημιουργούνται φούσκες. Οι επενδυτές θα αγοράσουν μια μετοχή με βάση καθαρά την αντίληψή τους ότι άλλοι επενδυτές θα αγοράσουν την ίδια μετοχή, αντί για οποιαδήποτε θεμελιώδη ανάλυση. Οι αναλυτές της Morgan Stanley υποστήριξαν ότι αυτός ο «ετήσιος διαγωνισμός ομορφιάς» τροφοδοτεί την τρέχουσα χρηματιστηριακή έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης.

Η ευφορική άνοδος μετοχών υποδηλώνει πως πρέπει να υπάρξει προσοχή το δεύτερο εξάμηνο του έτους, είπε ο Stanley στο Fortune.

Μακροπρόθεσμα, έχει δυνατότητες

Οι επενδυτές πρέπει οπωσδήποτε να είναι προσεκτικοί βραχυπρόθεσμα, όταν πρόκειται για μετοχές που συνδέονται με το A.I., αλλά το «μακροπρόθεσμα» είναι μια διαφορετική ιστορία. Εν προκειμένω η τεχνητή νοημοσύνη παραμένει το κορυφαίο επενδυτικό θέμα της δεκαετίας.

Στο report του, ο Stanley εξήγησε ότι υπάρχουν σταθερά «ενδείξεις επιμονής» των καταναλωτών και των επιχειρήσεων σε σύγκριση με άλλα επενδυτικά hype και ότι η υιοθέτηση ανοιχτού κώδικα στα μοντέλα A.I. ήταν εντυπωσιακή.

Στο κορυφαίο αποθετήριο ανοιχτού κώδικα για A.I. μοντέλα, Hugging Face, τα κορυφαία 100 μοντέλα «κατεβάστηκαν» 3,5 δισεκατομμύρια φορές από τον Ιανουάριο του 2021. «Το εύρος και το βάθος της δοκιμής και του λάθους στην προσπάθεια δημιουργίας killer apps διανύουν ακόμα μια εκθετική φάση», είπε ο Stanley.

Σε ό,τι αφορά τη σύγκριση με περασμένες εποχές, «οι φούσκες τείνουν να αυξάνονται κατά μέσο όρο 154% στα τρία χρόνια πριν από την κορύφωση. 217% κατά μέσο όρο. Στο πρώτο παράγωγο A.I., οι νικητές έχουν συγκεντρώσει πάνω από 200% YTD [από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα]. Οι δείκτες αυξάνονται κατά 50% YTD και ακόμη δεν έχουν προσπεράσει τα υψηλά του 2021», εξήγησαν. «Οι επενδυτές πρέπει απλώς να είναι προσεκτικοί πότε και πού βάζουν τα χρήματά τους».