Γιατί η αναγκαστική επιστροφή των εργαζομένων στο γραφείο μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ

Γιατί η αναγκαστική επιστροφή των εργαζομένων στο γραφείο μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ
woman workplace Photo: pixabay.com
Οι ευέλικτοι χώροι εργασίας προσλαμβάνουν ταλέντα δύο φορές πιο γρήγορα από εκείνους που απαιτούν αποκλειστική απασχόληση στο γραφείο.

Δύο χρόνια διαρκεί ήδη η μάχη γύρω από την επιστροφή στο γραφείο και γίνεται φανερό ότι οι πιο σταθεροί υποστηρικτές της αντιμετωπίζουν αντιξοότητες.

Οι εργοδότες που ακολουθούν τα χνάρια της Goldman Sachs και της JPMorgan, επιβάλλοντας την επιστροφή στο γραφείο, μπορεί να κάνουν τους εαυτούς τους ακούσια μη ελκυστικούς για όσους αναζητούν εργασία, δείχνει νέα έρευνα.

Σύμφωνα με μια ανάλυση περισσότερων από 4.500 εταιρειών από την Scoop, μια εταιρεία λογισμικού που παρακολουθεί τις πολιτικές στον χώρο εργασίας, και την People Data Labs, μια εταιρεία τεχνολογίας δεδομένων, οι εταιρείες με πολιτικές απομακρυσμένης ή υβριδικής απασχόλησης φαίνεται να προσλαμβάνουν άτομα με περίπου διπλάσιο ρυθμό από εκείνες που απαιτούν αποκλειστική απασχόληση στο γραφείο.

Η έρευνα, με τίτλο The Flex Index July 2023 Job Growth Report, υποστηρίζει ότι κάποια μορφή ευέλικτης εργασίας είναι ο μόνος δρόμος για τους χώρους εργασίας που θέλουν να διατηρήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην τρέχουσα σφιχτή αγορά εργασίας.

Παρά τις εκτεταμένες αποχωρήσεις λόγω της αυξημένης πίεσης για επιστροφή στους παλιούς τρόπους εργασίας, πολλοί εργοδότες συνέχισαν τα σχέδιά τους για επιστροφή στο γραφείο, ενώ περίπου 1 εκατομμύριο εργαζόμενοι μόνο στις ΗΠΑ αναμένεται να επιστρέψουν στα γραφεία τους από τον Σεπτέμβριο.

Όμως, όπως αποδεικνύεται, το να ακούει κανείς τα παράπονα των εργαζομένων όταν αναγκάζονται να επιστρέψουν στο γραφείο τους, αποδίδει καρπούς – διότι αντανακλούν ακριβώς αυτό που σκέφτονται όσοι αναζητούν εργασία.

Τους τελευταίους τρεις μήνες, η ανάλυση της Scoop Technologies διαπίστωσε ότι οι «πλήρως ευέλικτες» εταιρείες -εκείνες στις οποίες όλοι οι εργαζόμενοι εργάζονται εξ αποστάσεως ή έχουν πλήρη αυτονομία ως προς το αν θα πάνε στο γραφείο- αύξησαν τον αριθμό των εργαζομένων κατά 1,9% κατά μέσο όρο. Εντωμεταξύ, εκείνες με «δομημένες υβριδικές» πολιτικές εργασίας είχαν ποσοστό αύξησης 1,5%. Συγκριτικά, οι εργοδότες που επέβαλλαν εργασία αποκλειστικά στο γραφείο αύξησαν το προσωπικό τους κατά μόλις 0,8%.

Και, σύμφωνα με την έρευνα, οι εργοδότες δεν θα πρέπει να απορρίψουν τα δεδομένα ως απλώς μια βραχυπρόθεσμη αντίδραση στο ξαφνικό κύμα πολιτικών επιστροφής στο γραφείο: Η ανάλυση των ερευνητών φτάνει μέχρι και πέρυσι τέτοια εποχή, κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Παραίτησης, όταν οι εντολές επιστροφής στο γραφείο ήταν λίγες και σπάνιες, και διαπίστωσε ένα παρόμοιο χάσμα.

Τους τελευταίους 12 μήνες, οι πλήρως ευέλικτες εταιρείες αύξησαν το προσωπικό τους κατά 5,6%, ενώ οι υβριδικές εταιρείες αύξησαν το προσωπικό τους κατά 4,1%. Εντωμεταξύ, οι εταιρείες με πλήρη απασχόληση στο γραφείο είχαν αντίστοιχο ποσοστό μόλις 2,6% – λιγότερο από το μισό σε σχέση με τις ευέλικτες εταιρείες.

Ο συνδυασμός των ακριβών μετακινήσεων, των μεσημεριανών γευμάτων στο γραφείο και της πληρωμής για τη φροντίδα των παιδιών σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι στα γραφεία κερδίζουν σχεδόν 10% λιγότερο από τους απομακρυσμένους συναδέλφους τους. Έτσι, ίσως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι εργοδότες που επιτρέπουν στους υπαλλήλους τους να κάνουν τη δουλειά τους από το σπίτι -αντί να ξοδεύουν χρόνο και χρήμα για να κάνουν το ίδιο ακριβώς πράγμα σε εταιρική βάρδια πέντε ημέρες την εβδομάδα- τα πηγαίνουν καλύτερα με όσους αναζητούν εργασία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: