Goldman Sachs: Αυτοί θα είναι οι νικητές της έκρηξης της τεχνητής νοημοσύνης
- 27/08/2023, 09:29
- SHARE
Είναι η τεχνητή νοημοσύνη έτοιμη να φέρει την επανάσταση στην παγκόσμια οικονομία, εγκαινιάζοντας μια εποχή ανόδου της παραγωγικότητας και, κατ’ επέκταση, εκτίναξης των τιμών των μετοχών; Ή μήπως πρόκειται για μια ακόμη κερδοσκοπική φούσκα που τελικά θα αφήσει τους επενδυτές ξεκρέμαστους; Αυτή είναι η συζήτηση στη Wall Street αυτή τη στιγμή – και υπάρχουν πειστικές φωνές και στα δύο στρατόπεδα.
Ο David Trainer, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας επενδυτικών ερευνών NewConstructs, δήλωσε στο Fortune νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι ότι φοβάται ότι οι επενδυτές προτρέχουν, ποντάροντας σε μετοχές που συνδέονται με την τεχνητή νοημοσύνη και έχουν υψηλή αξία. «Βλέπουμε τη μία μόδα μετά την άλλη. Όλο και περισσότερες μετοχές κινούνται σε γελοία ύψη… Οι επενδυτές πρέπει απλώς να είναι πολύ προσεκτικοί», προειδοποίησε.
Ωστόσο, οι αναλυτές της Goldman Sachs, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο στρατηγικής μετοχών των ΗΠΑ Ryan Hammond, δήλωσαν ότι παραμένουν θετικοί για την τεχνητή νοημοσύνη σε ερευνητικό σημείωμα της Δευτέρας.
«Οι οικονομολόγοι μας πιστεύουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα πρέπει να κάνει τους εργαζομένους πιο παραγωγικούς, αυξάνοντας τα εταιρικά έσοδα. Εναλλακτικά, η υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να επιτρέψει σε ορισμένες εταιρείες να παράγουν τον ίδιο όγκο εσόδων αλλά με χαμηλότερο κόστος εργασίας που θα αυξήσει τα περιθώρια κέρδους», έγραψαν ο Hammondκαι η ομάδα του.
Οι αναλυτές υποστήριξαν ότι αν και ο χρόνος υιοθέτησης της τεχνητής νοημοσύνης σε ευρεία κλίμακα είναι ακόμη «εξαιρετικά αβέβαιος», η τεχνολογία θα πρέπει να έχει «ουσιαστικό μακροοικονομικό αντίκτυπο κάποια στιγμή μεταξύ 2025 και 2030» και να αρχίσει να ενισχύει τα εταιρικά κέρδη ακόμη και πριν από αυτή την περίοδο.
Για τους επενδυτές του χρηματιστηρίου, αυτό σημαίνει ευκαιρίες, οπότε ο Hammond και η ομάδα του επεσήμαναν τις βασικές εταιρείες που πρόκειται να επωφεληθούν από την τεχνητή νοημοσύνη βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.
Οι βραχυπρόθεσμοι νικητές: Chipmakers και κέντρα δεδομένων
Κατ’ αρχάς, βραχυπρόθεσμα, η Goldman ανέφερε τρεις κατηγορίες νικητών της τεχνητής νοημοσύνης: Οι λεγόμενοι “enablers”, οι “hyperscalers” και οι “empowered users”.
Οι “enablers” περιλαμβάνουν τους βασικούς παραγωγούς του υποκείμενου υλικού που επιτρέπει τη λειτουργία της τεχνητής νοημοσύνης, όπως οι ημιαγωγοί και ο σχετικός εξοπλισμός. Αυτοί είναι οι «κασμάδες και τα φτυάρια» του «πυρετού του χρυσού» της τεχνητής νοημοσύνης. Η Goldman ανέδειξε τους κατασκευαστές ημιαγωγών Nvidia και Marvell Technology, καθώς και την CredoTechnology Group, η οποία παρέχει ηλεκτρικά καλώδια και άλλο υλικό για κέντρα δεδομένων, ως τις κορυφαίες επιλογές “enabler” για τους επενδυτές.
Στη συνέχεια, υπάρχουν οι “hyperscalers”. Πρόκειται για μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας -συμπεριλαμβανομένων των Microsoft, Alphabet και Amazon– των οποίων τα τμήματα υπολογιστικής cloud θα πρέπει να επωφεληθούν από τη μεγάλης κλίμακας εμπορική αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης. Τα chatbot γενετικής τεχνητής νοημοσύνης και οι συναφείς τεχνολογίες βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε πόρους και υποδομές υπολογιστικής cloud για την εκπαίδευση και τη λειτουργία τους.
Τέλος, υπάρχουν οι “empowered users” – εταιρείες τεχνολογίας που ήδη χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για να επεκτείνουν τις προσφορές προϊόντων και υπηρεσιών τους. Ο κατάλογος περιλαμβάνει τον γίγαντα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης Meta Platforms, ο οποίος χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για τη βελτίωση της στοχευμένης διαφήμισης και διαθέτει πολλαπλά δικά του παραγωγικά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, και την εταιρεία παροχής λογισμικού Adobe, η οποία έχει ενσωματώσει την τεχνητή νοημοσύνη στο Photoshop. Η εταιρεία χρηματοοικονομικού λογισμικού Intuit καθώς και οι γίγαντες λογισμικού διαχείρισης σχέσεων με πελάτες (CRM) Salesforce και ServiceNow περιλαμβάνονται επίσης στη λίστα.
Μακροπρόθεσμα: Περισσότερη παραγωγή, μικρότερο εργατικό δυναμικό
Μακροπρόθεσμα, η Goldman αναμένει ότι η τεχνητή νοημοσύνη όχι μόνο θα αυξήσει την παραγωγικότητα των εργαζομένων, αλλά και θα επιτρέψει σε ορισμένες επιχειρήσεις να μειώσουν το προσωπικό τους. Αυτές οι επιδράσεις συνδυαστικά θα μειώσουν το κόστος εργασίας και θα αυξήσουν τα έσοδα, ανεβάζοντας τα κέρδη.
Ο Hammond και η ομάδα του δεν έθεσαν χρονοδιάγραμμα για το πότε αναμένουν την ευρεία υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης ώστε να βελτιώσει τα εταιρικά αποτελέσματα, αλλά έκαναν μια αρκετά αισιόδοξη πρόβλεψη για το πότε θα συμβεί αυτό.
«Το πλαίσιό μας υποδηλώνει ότι τα κέρδη της μέσης μετοχής του Russell 1000 θα μπορούσαν να είναι 19% μεγαλύτερα από το βασικό επίπεδο μέσω της ευρείας υιοθέτησης της τεχνητής νοημοσύνης και της αυξημένης παραγωγικότητας της εργασίας», έγραψαν, αναφερόμενοι στον δείκτη που παρακολουθεί τις 1.000 κορυφαίες εταιρείες με βάση την κεφαλαιοποίηση της αγοράς στις ΗΠΑ.
Οι μεγάλες εταιρείες φαίνεται να έχουν πιστέψει αυτές τις προβλέψεις. Παρά τις πρόσφατες υποδείξεις ότι η άνοδος των μετοχών που συνδέονται με την τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να είναι μια φούσκα, οι εταιρείες ποντάρουν πολλά στην τεχνολογία. Από εισηγμένους στο χρηματιστήριο τηλεπικοινωνιακούς γίγαντες όπως η AT&T μέχρι VC funds όπως η Bessemer VenturePartners, δισεκατομμύρια έχουν δαπανηθεί μόνο φέτος σε πρωτοβουλίες και επενδύσεις τεχνητής νοημοσύνης. Και παρόλο που ο δημόσιος θόρυβος για το ChatGPT έχει καταλαγιάσει, τα στελέχη των επιχειρήσεων εξακολουθούν να έχουν την τεχνητή νοημοσύνη στο μυαλό τους.
Αρκεί να δείτε τη σταθερή αύξηση των αναφορών στην τεχνολογία στις εταιρικές κλήσεις για κέρδη. Παρόλο που απομένει ακόμη μια εβδομάδα για τον Αύγουστο, οι αναφορές στον όρο «τεχνητή νοημοσύνη» βρίσκονται ήδη σε υψηλό μηνιαίο επίπεδο.
Για τους επενδυτές που επιθυμούν να αποκτήσουν μακροπρόθεσμα κέρδη από την τεχνητή νοημοσύνη, η Goldman συνέστησε να επικεντρωθούν σε δύο βασικά χαρακτηριστικά. Οι επιχειρήσεις που θα επωφεληθούν περισσότερο από την τεχνητή νοημοσύνη έχουν υψηλό εργατικό κόστος σε σχέση με τα έσοδά τους και μπορούν να χρησιμοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη για να μειώσουν ένα μεγάλο μέρος αυτού του κόστους.
Συνήθως, πρόκειται για εταιρείες σε κλάδους με πολλούς υπαλλήλους, συμπεριλαμβανομένων των κλάδων λογισμικού, καταναλωτικών αγαθών και επαγγελματικών υπηρεσιών, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman.
Διαβάστε ακόμη: