«Καίει» η τιμή του φρέσκου γάλακτος – Στις πρώτες θέσεις της ΕΕ η Ελλάδα
- 04/09/2023, 18:59
- SHARE
Στις υψηλότερες θέσεις μεταξύ των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις τιμές του φρέσκου αγελαδινού γάλακτος, τόσο με πλήρη όσο και με χαμηλά λιπαρά, βρέθηκε η Ελλάδα για τον Ιούνιο του 2023, σύμφωνα με το 7ο ενημερωτικό δελτίο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αφορά στις τελευταίες εξελίξεις στα τρόφιμα. Όπως αναφέρεται στην έκθεση και με τα διαθέσιμα στοιχεία από επιλεγμένες χώρες της ΕΕ, η χώρα μας βρίσκεται στην τρίτη θέση για το ακριβότερο πλήρες γάλα και στη δεύτερη θέση για το ακριβότερο γάλα χαμηλών λιπαρών.
Σύμφωνα με την ΕΑ, οι τιμές λιανικής του ενός λίτρου φρέσκου γάλακτος στην Ευρώπη παρουσιάζουν σημαντικές αποκλίσεις, που εν μέρει δικαιολογούνται από την διαφορά στην ποιότητα. Σημειώνεται ότι οι τιμές που παρουσιάζονται δεν είναι απόλυτα συγκρίσιμες δεδομένου ότι δεν έχουμε στη διάθεσή μας τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που προσφερόμενου γάλακτος, ωστόσο η παρακάτω συγκριτική παρουσίαση προσφέρει μια ένδειξη για τη δυνατότητα των καταναλωτών να προμηθευτούν γάλα από τα σούπερ μάρκετ ανεξαρτήτου ποιότητας.
Ειδικότερα, παρουσιάζονται οι τιμές φρέσκου γάλακτος για το αγελαδινό γάλα χαμηλών λιπαρών (1,5%- 1,8%) και πλήρους (3,5%) από τα e-shops των μεγαλύτερων σούπερ μάρκετ σε επιλεγμένες χώρες της Ευρώπης. Σημειώνεται ότι όπου ήταν εφικτό αντλήθηκαν οι τιμές από τα e-shops σε πάνω από ένα κατάστημα σε κάθε χώρα και οι τιμές σε τοπικό νόμισμα μετατράπηκαν σε ευρώ για τις εκτός ευρωζώνης χώρες. Καθώς το συγκεκριμένο προϊόν δεν είναι ομοιογενές επιλέχθηκε να παρουσιαστεί η υψηλότερη (max) και η χαμηλότερη τιμή (min) κάθε κατηγορίας ώστε να εντοπίζονται οι επιλογές που έχουν οι καταναλωτές σε κάθε χώρα.
Από τα στοιχεία προκύπτει ότι για την κατηγορία φρέσκο αγελαδινό γάλα με χαμηλά λιπαρά το εύρος τιμών διαμορφώθηκε, στις 26/7/2023, σε 0,49 ευρώ η χαμηλότερη και σε 2,39 ευρώ η υψηλότερη, ενώ για την κατηγορία φρέσκο αγελαδινό πλήρες γάλα το εύρος τιμών διαμορφώθηκε, σε 0,85 ευρώ η χαμηλότερη και σε 2,29 ευρώ η υψηλότερη.
Στο σχετικό γράφημα παρουσιάζεται η τιμή φρέσκου αγελαδινού γάλακτος χαμηλών λιπαρών με κατάταξη ως προς την χαμηλότερη τιμή και σε σχέση με το επίπεδο του πληθωρισμού τον Ιούνιο του 2023 (τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από τη Eurostat). Για τις περιπτώσεις όπου υπήρξαν τιμές για πάνω από ένα σούπερ μάρκετ παρουσιάζεται η μέση τιμή.
Από την κατάταξη προκύπτει ότι στην Ελλάδα η τιμή είναι 1,12 ευρώ. Δηλαδή, από την κατάταξη προκύπτει ότι η Ελλάδα (1,12 ευρώ) είναι η τρίτη ακριβότερη χώρα μετά την Εσθονία (1,39 ευρώ) και τη Σουηδία (1,21 ευρώ). Ενώ ως προς την υψηλότερη τιμή για την κατηγορία αυτή η Ελλάδα είναι η δεύτερη ακριβότερη χώρα (2,22 ευρώ), μετά την Εσθονία (2,39 ευρώ).
Σχετικά με τις αυξήσεις τιμών, σημειώνεται ότι το επίπεδο του πληθωρισμού (Ιούνιος 2023) στο φρέσκο πλήρες γάλα είναι χαμηλότερος στην Ελλάδα (13,2%) τόσο σε σύγκρισή με την Εσθονία (25,7%) όσο και με την Σουηδία (19,2%). Ο υψηλότερος πληθωρισμός στην τιμή φρέσκου αγελαδινού γάλακτος χαμηλών λιπαρών εντοπίζεται στην Πορτογαλία (27,9%) παρότι η τιμή του γάλακτος είναι 10η στην κατάταξη.
Για την τιμή στο φρέσκο, πλήρες, γάλα η κατάταξη για την χαμηλότερη τιμή σε σχέση με τον πληθωρισμό Ιουνίου 2023 προκύπτει ότι η Ελλάδα (1,12 ευρώ) είναι στην έβδομη θέση μετά την Λιθουανία (1,45 ευρώ), Φινλανδία (1,35 ευρώ), Εσθονία (1,30 ευρώ), Σουηδία (1,23 ευρώ), Γαλλία (1,2 ευρώ), Αυστρία (1,19 ευρώ). Ως προς την υψηλότερη τιμή γι’ αυτή την κατηγορία η Ελλάδα είναι η δεύτερη ακριβότερη χώρα (2,22 ευρώ) με την Λιθουανία πρώτη (2,25 ευρώ). Επιπλέον σημειώνεται ότι το επίπεδο του πληθωρισμού για το φρέσκο πλήρες γάλα τον Ιούνιο του 2023, ήταν 12,8%, στην Λιθουανία 10%, και στην Σουηδία 9,5%. Ο υψηλότερος πληθωρισμός εντοπίζεται στην Εσθονία με 30,1%.
Τέλος παρουσιάζεται γράφημα για το 2022, για τρεις κατηγορίες (ΑΕΠ, Τρόφιμα, και Γάλα/Τυρί/ Αυγά) με βάση τον δείκτη Ισοτιμιών Αγοραστικής Δύναμης (Purchasing Power Parities).
Ο δείκτης αυτός μετατρέπει διαφορετικά νομίσματα σε ένα κοινό νόμισμα και, στη διαδικασία μετατροπής, εξισώνει την αγοραστική τους δύναμη με την εξάλειψη των διαφορών στα επίπεδα τιμών μεταξύ των χωρών αυτών.
Σύμφωνα λοιπόν με την μεθοδολογία της Eurostat, προκύπτει ότι το έτος 2022, σε όρους ΑΕΠ, όταν ο δείκτης Ισοτιμιών Αγοραστικής Δύναμης στην ΕΕ ισούνται με 1 στην Ελλάδα είναι κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ήτοι σε 0,8, ενώ αντίθετα τόσο για την κατηγορία τρόφιμα όσο και για την κατηγορία Γάλα-Τυρί-Αυγά ο δείκτης βρίσκεται πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Όπως αναφέρεται στο Δελτίο της ΕΑ, η παραπάνω αποτύπωση είναι φωτογραφική, για την τιμή του γάλακτος στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες χωρίς να έχουν αναπροσαρμοσθεί οι τιμές με βάση την αγοραστική δύναμη και το κόστος ζωής των καταναλωτών σε κάθε χώρα και συνεπώς η έρευνα έχει περιορισμούς. Ωστόσο σημειώνεται ότι η Επιτροπή έχει εμβαθύνει στην έρευνα για την πορεία των τιμών στο γάλα στο τυρί και γιαούρτι καθώς έχει ξεκινήσει, μεταξύ άλλων προϊόντων, χαρτογράφηση στις συγκεκριμένες αγορές από τον Φεβρουάριο του 2023 , σε συνεργασία με ειδικούς εμπειρογνώμονες από τον ακαδημαϊκό χώρο και τον επικεφαλής τεχνολογίας της επιτροπής.
Στην χαρτογράφηση, σημειώνεται, θα αποτυπωθούν οι συνθήκες ανταγωνισμού σε ό,τι αφορά στην πορεία των τιμών στην κάθε αγορά και τα αποτελέσματα αναμένονται σύντομα.