Φοβούνται επέμβαση του Πούτιν στην Ουκρανία

Φοβούνται επέμβαση του Πούτιν στην Ουκρανία

Αυξάνονται οι πληροφορίες περί επέμβασης ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία - Τι επιδιώκει ο Ρώσος πρόεδρος. 

Σκοπεύει να επέμβει η Ρωσία στην Ουκρανία; Αυτό είναι το ερώτημα που απασχολεί τα περισσότερα αμερικανικά ΜΜΕ, που εκφράζουν τις ανησυχίες του σχετικά με την αυξημένη στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας στα σύνορα με την Ουκρανία.

Οι περισσότεροι αναλυτές προσπαθούν να προσδιορίσουν την αντίδραση του Βλαντιμίρ Πούτιν στις συνεχόμενες κυρώσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ εναντίον της Ρωσίας που «παγώνουν» περισσότερο την προβληματική οικονομία της χώρας.

Ενδεικτική των ανησυχιών είναι η δήλωση του πρωθυπουργού της Πολωνίας, Ντόναλντ Τασκ, που ανέφερε ότι έχει λόγους να υποψιάζεται ότι η απειλή άμεσης επέμβασης ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία έχει αυξηθεί τις τελευταίες δυο-τρεις ημέρες.

«Έχουμε λόγους να υποψιαζόμαστε -λαμβάνουμε σχετικές πληροφορίες τις τελευταίες ώρες- ότι ο κίνδυνος μίας άμεσης επέμβασης (ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία) έχει αυξηθεί τις τελευταίες δυο-τρεις ημέρες σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες», δήλωσε ο Ντόναλντ Τασκ σε συνέντευξη Τύπου, σύμφωνα με το Reuters.

Οι New York Times σε σχετικό δημοσίευμα της εστιάζουν στο γεγονός ότι ο Πούτιν έχει σχεδόν διπλασιάσει τις ρωσικές δυνάμεις στα ουκρανικά σύνορα, που εκτιμάται ότι φτάνουν από 17.000 – 20.000. «Δεν θα προσπαθήσουμε να μαντέψουμε τι έχει στο μυαλό της η Ρωσία, αλλά βλέπουμε τι κάνει η Ρωσία επί του πεδίου — και αυτό προκαλεί έντονη ανησυχία. Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περίπου 20.000 ετοιμοπόλεμους στρατιωτικούς στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας», ανέφερε η εκπρόσωπος του NATO Οάνα Λουνγκέσκου σε μια ανακοίνωση του Συμφώνου.

Το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο εξάλλου έκρινε πως η Μόσχα ενδέχεται να προβάλει τη δικαιολογία την ανάγκη να υπάρξει μια ανθρωπιστική ειρηνευτική επιχείρηση στην περιοχή για να εισβάλει στο ουκρανικό έδαφος.
«Η νέα αύξηση των στρατευμάτων της Ρωσίας κλιμακώνει περαιτέρω την ένταση και υπονομεύει τις προσπάθειες να εξευρεθεί μια διπλωματική λύση στην κρίση. Αυτή είναι μια επικίνδυνη κατάσταση», επισήμανε επίσης η εκπρόσωπος.

Οι σκοποί του Κρεμλίνου παραμένουν ασαφείς σύμφωνα με την εφημερίδα, που εκτιμά ότι ο Πούτιν θέλει να αυξήσει την πίεση στις ΗΠΑ ώστε να δεχθούν μια πολιτική συμφωνία που θα εξασφάλιζε περισσότερη αυτονομία στην Ανατολική Ουκρανία.

Αξιωματούχοι της Δύσης δεν αποκλείουν πάντως αν οι ρώσοι αυτονομιστές, όπως φαίνεται, χάσουν τη μάχη στην Ουκρανία, να υπάρξει άμεση επέμβαση της Ρωσίας.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν κάλεσε χθες το Συμβούλιο Ασφαλείας να λάβει «μέτρα επείγοντος χαρακτήρα» επικαλούμενος τη ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης ανάμεσα στους αυτονομιστές και τις ουκρανικές δυνάμεις.

Η Ρωσία, η οποία ζήτησε την κατεπείγουσα σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ, η οποία επετεύχθη την ύστατη στιγμή, θεωρεί ότι η κατάσταση που επικρατεί πλέον στο Ντονέτσκ και στο Λουγκάνσκ είναι μια «καταστροφή» και καταγγέλλει πως το Κίεβο «συνεχίζει να κλιμακώνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του».

Οι μάχες μαίνονταν χθες στο δυτικό τμήμα της πόλης Ντονέτσκ, του βασικού προπυργίου των αυτονομιστών ανταρτών, όπου κάτοικοι άκουγαν «ισχυρές εκρήξεις» και «ανταλλαγές πυρών». Η δημαρχία έκανε λόγο χθες βράδυ για τουλάχιστον «δύο άμαχους νεκρούς σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες».

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τουλάχιστον 285.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την ανατολική Ουκρανία, στην πλειονότητά τους (168.000) προς τη Ρωσία, και η μετακίνηση του πληθυσμού έχει ενταθεί—κατά μέσον όρο φεύγουν από την περιοχή 1.200 την ημέρα εδώ και δύο εβδομάδες.

Η μαζική φυγή των αμάχων δημιουργεί έντονες ανησυχίες, ιδίως στο Λουγκάνσκ, μια πόλη όπου η υδροδότηση και η ηλεκτροδότηση έχουν διακοπεί εδώ κι εβδομάδες.

Διαβάστε ακόμη: 

Αντίποινα στη Δύση ετοιμάζει ο Πούτιν

Με περιορισμό εξαγωγών αντιδρά η Ρωσία στις κυρώσεις