Πώς το Ίδρυμα Κωνσταντακόπουλου συμβάλλει στην ανάδειξη των τοπικών προϊόντων της Μεσσηνίας
- 10/09/2023, 10:12
- SHARE
Για να πετύχει μια επιχειρηματική προσπάθεια απαραίτητη προϋπόθεση είναι το προϊόν ή η υπηρεσία που προσφέρει μια εταιρεία να είναι value for money και να καλύπτει συγκεκριμένη ανθρώπινη ανάγκη. Ωστόσο, ακόμη και αν συντρέχουν τα παραπάνω στοιχεία, οι παράγοντες που οδηγούν στην επιτυχία είναι πολλοί, καθώς η εμπιστοσύνη του κοινού κερδίζεται σταδιακά και σε βάθος χρόνου.
Εδώ έρχονται να “κουμπώσουν” το δίκτυο συνεργατών και η σωστή επικοινωνία. Διότι, όσο καλό και αν είναι το προϊόν σου, εάν δεν αποτελέσεις μέρος ενός ευρύτερου συστήματος που χαρακτηρίζεται από τεχνογνωσία και μακροχρόνια εμπειρία, είναι αμφίβολο κατά πόσο το brand σου θα βγει στην επιφάνεια αποκτώντας την αναγνωρισιμότητα που του αξίζει. Πολλώ δε μάλλον εάν στον πυρήνα της εταιρικής σου κουλτούρας βρίσκεται η εξωστρέφεια.
Η Μεσσηνία, ένας τόπος ευλογημένος είναι γνωστή για το γλυκό κλίμα και τις εύφορες εκτάσεις στις οποίες παράγεται ένας μεγάλος αριθμός φρούτων και λαχανικών που καλύπτουν σημαντικό μέρος των επισιτιστικών αναγκών της χώρας. Έχοντας αρκετά Π.Ο,Π. προϊόντα στο χαρτοφυλάκιο της – με πιο γνωστά το ελαιόλαδο και τις ελιές Καλαμών – δεν προξενεί εντύπωση που τα τελευταία χρόνια, ολοένα και περισσότεροι τοπικοί παραγωγοί που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, δοκιμάζουν την τύχη τους στο εξωτερικό. Όχημα σε αυτή την προσπάθεια είναι το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και η ΤΕΜΕΣ, όπου έχουν ταυτίσει το όνομά τους με το Costa Navarino το οποίο προωθεί την πολιτιστική κληρονομιά της Μεσσηνίας, στηρίζει τις τοπικές οικονομίες και τον πρωτογενή τομέα.
Σύμφωνα με τον Υπεύθυνο Δράσεων του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, Διονύση Παπαδάτο, έχουν εκπαιδευτεί πάνω από 1.500 παραγωγοί ώστε να γίνει η απαραίτητη σύνδεση του πρωτογενούς με τον τριτογενή τομέα.
«Ασχοληθήκαμε αποκλειστικά με την αγροτική ανάπτυξη από τα πρώτα χρόνια της δραστηριότητάς μας και είδαμε αμέσως το πάθος των παραγωγών για ποιοτικά αγροτικά προϊόντα. Υλοποιήσαμε έρευνες και προχωρήσαμε στην εκπαίδευση, τη δικτύωση και την προώθηση των μεσσηνιακών προϊόντων. Μέσα από σεμινάρια γαστρονομίας που διοργανώνουμε βλέπουμε μεγάλες αλλαγές στην επιχειρηματική κουλτούρα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδάτος.
Όπως λέει έχουν διεξαχθεί μελέτες με ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια για το Μεσσηνιακό ελαιόλαδο και έχει γίνει ενδελεχής καταγραφή των τοπικών ποικιλιών. Μάλιστα πρόσφατα ανακαλύφθηκε ένα είδος ντομάτας που είναι γνωστή ως “χοντροκατσαρή” και έχει γίνει γενετική ανάλυση που αναδεικνύει τις ευεργετικές ιδιότητες που φέρει για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Αγρότες και επιστήμονες στο ίδιο τραπέζι
«Έχουμε δημιουργήσει ένα εικονικό μουσείο μεσσηνιακής διατροφής και έχουμε συγκεντρώσει όλη την πληροφορία εκεί. Παράλληλα, προσκαλέσαμε αγοραστές από το εξωτερικό και κάναμε b2b συναντήσεις με μικρές επιχειρήσεις που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα και την εμπειρία ώστε να συμμετάσχουν σε διεθνείς εκθέσεις. Δεν σας κρύβω ότι στην αρχή αντιμετωπίσαμε μεγάλες δυσκολίες, καθώς πολλοί παραγωγοί δεν ήταν δεκτικοί στην επιστημονική τεχνογνωσία και ήταν επιφυλακτικοί. Στόχος μας ήταν να τους εξοπλίσουμε με νέες δεξιότητες και γνώση και έτσι πήγαμε εμείς να τους βρούμε. Πλέον κάνουμε γεωπονικές συναντήσεις στα καφενεία των χωριών με επιστήμονες, οι οποίοι εξηγούν τυχόν απορίες και δίνουν συμβουλές πάνω σε χρήσιμες, καθημερινές διαδικασίες, όπως είναι για παράδειγμα το κλάδεμα και η λίπανση» προσθέτει ο κ. Παπαδάτος.
Το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου «τρέχει» ένα κέντρο εκπαίδευσης και επιχειρηματικότητας στη Μεσσηνία, το οποίο έχει αγκαλιαστεί από τις τοπικές κοινωνίες οι οποίες αναγνωρίζουν τα οφέλη του mentoring από έναν όμιλο που χαίρει διεθνούς αναγνώρισης.
«Έχουμε εντάξει την έξυπνη γεωργία στο πλάνο των δράσεων μας και από το 2017 εστιάζουμε σε πρωτοβουλίες που αφορούν την κοινωνία, το περιβάλλον και τον πολιτισμό. Υποστηρίζουμε αρχαιολογικές ανασκαφές ανά τη Μεσσηνία, διοργανώνουμε το διεθνές φεστιβάλ χορού Καλαμάτας, ενώ προτεραιότητά μας είναι μια Μεσσηνία χωρίς σκουπίδια. Τέλη Σεπτέμβρη θα διεξαχθεί το φεστιβάλ οίνου δεδομένου ότι διαθέτουμε από τα πιο σημαντικά terroir της χώρας».
Αξίζει να σημειωθεί πως η Μεσσηνία φιλοξενεί στο έδαφός της 15 εκατομμύρια ελαιόδεντρα και βγάζει 60.000 τόνους παραγωγή το χρόνο.