Πιέσεις στα νομίσματα των αναπτυσσόμενων χωρών – Προς «εξαΰλωση» τα κέρδη του 2023
- 07/09/2023, 14:46
- SHARE
Σημαντικές πιέσεις δέχονται τις τελευταίες μέρες τα νομίσματα των αναπτυσσόμενων χωρών, που βρίσκονται κοντά στο να χάσουν τα κέρδη που έχουν σημειώνει μέσα στο 2023 εν μέσω των ανησυχιών για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.
Μέχρι την Πέμπτη ο δείκτης των νομισμάτων αναδυόμενων αγορών της MSCI σημειώνει απώλειες 0,8% σε επίπεδο εβδομάδας, φέρνοντας τα κέρδη που έχει σημειώσει από την αρχή του 2023 μόλις στο 0,3%.
Οι αιτίες
Σύμφωνα με το Bloomberg, οι πιέσεις στα εν λόγω νομίσματα έρχονται εν μέσω μιας σειράς λόγων, όπως η ανησυχία για το ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα διατηρήσει τα επιτόκια της υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ώστε να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό στην αμερικανική οικονομία.
Τα νομίσματα των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης κινούνταν χαμηλότερα από τα ομόλογα τους στις αναδυόμενες οικονομίες, την ώρα που το ευρώ σημείωσε πτώση μετά από τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά το β’ τρίμηνο του 2023.
Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραφε το ζλότι της Πολωνίας, μετά από την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της χώρας να αυξήσει τα βασικά επιτόκια της την Τετάρτη πάνω από τα επίπεδα που ανέμεναν οι αναλυτές.
Η τουρκική λίρα έχανε για πέμπτη συνεχόμενη μέρα, με τους επενδυτές να μην φαίνεται να πείθονται από τη «στροφή» του Ταγίπ Ερντογάν σε περισσότερο «ορθόδοξες» οικονομικές πολιτικές για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.
Στην Κίνα, το γουάν έφτασε σε χαμηλό 16 μηνών έναντι του δολαρίου, παρά το γεγονός ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας καθόρισε το ημερήσιο επιτόκιο αναφοράς της σε επίπεδο ισχυρότερο του αναμενόμενου για 54η συνεχή ημέρα.
Για να ενθαρρυνθούν οι βιώσιμες εισροές κεφαλαίων πίσω στις αναδυόμενες αγορές, το Πεκίνο ίσως χρειαστεί να παρουσιάσει μια «ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών ζητημάτων της κινεζικής οικονομίας» και η Fed θα πρέπει να σηματοδοτήσει ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να μειωθούν το πρώτο εξάμηνο του 2024, ανέφερε ο Πιότρ Μάτις της InTouch Capital.
Αλλού στην Ασία, το νόμισμα της Μαλαισίας (ρινγκίτ) εξασθένησε για πέμπτη ημέρα αφού η η κεντρική τράπεζα διατήρησε αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, καθώς η χώρα προσπαθεί να στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
- Goldman Sachs: Προ των πυλών εκτόξευση στην τιμή του πετρελαίου, στα 107 δολάρια
- Το ασύλληπτο ποσό που θα κοστίσει η κλιματική αλλαγή στην εργασία μέχρι το 2030
Πηγή: Bloomberg.com