Πλήρες εμπάργκο στις εισαγωγές από την Ρωσία
- 07/08/2014, 12:07
- SHARE
Ο Πούτιν πυροδότησε, όπως προανήγγειλε, τον «πύραυλο» κατά των εξαγωγών των Ε.Ε, ΗΠΑ και Καναδά.
Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει πλήρες εμπάργκο στις εισαγωγές τροφίμων από την Ε.Ε., τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες, ως απάντηση στις κυρώσεις για την Ουκρανία.
Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Ντμίτρι Μεντβιέντεφ κατά την έναρξη της συνεδρίασης της κυβέρνησης «η Ρωσία επιβάλλει πλήρη απαγόρευση στις εισαγωγές μοσχαρίσιου και χοιρινού κρέατος, οπωροκηπευτικών,κρέατος πτηνών, ψαριών, τυριών, γάλακτος και γαλακτομικών προϊόντων».
Η Αυστραλία, ο Καναδάς και η Νορβηγία είναι ανάμεσα στις χώρες που επηρεάζονται. Η απαγόρευση θα εφαρμοσθεί από τις 7 Αυγούστου και θα έχει ισχύ ενός έτους.
Η απαγόρευση δεν αφορά τις παιδικές τροφές και μέχρι στιγμής είναι ασαφές εάν θα υπάρξουν άλλες εξαιρέσεις.
Ο Ρώσος πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι κάθε απόπειρα κερδοσκοπικής εκμετάλλευσης της απαγόρευσης αυτής θα παταχθεί με αυστηρότητα.
Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας δήλωσε επίσης ότι η Μόσχα εξετάζει να επιβάλει απαγόρευση της διέλευσης επάνω από το ρωσικό έδαφος των πτήσεων αεροπορικών εταιρειών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών από και προς την Ασία.
«Παράθυρο» για άρση των κυρώσεων
Η απαγόρευση αυτή μπορεί να αρθεί εάν «οι εταίροι μας υιοθετήσουν μία εποικοδομητική προσέγγιση», δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός σε παρέμβασή του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση. «Όλα τα μέτρα δεν αποτελούν παρά απάντηση (στις δυτικές κυρώσεις). Δεν επιθυμούσαμε μία τέτοια εξέλιξη της κατάστασης. Δεν υπάρχει τίποτε το θετικό στις κυρώσεις», συνέχισε.
«Ελπίζω ειλικρινά ότι ο οικονομικός πραγματισμός θα υπερισχύσει επί των ανόητων πολιτικών απόψεων των εταίρων μας και ότι θα το σκεφτούν να μην απομονώσουν ή να μην εκφοβίσουν τη Ρωσία», πρόσθεσε.
«Αλλά ακόμη και υπό αυτές τις συνθήκες, είμαστε πεπεισμένοι ότι θα καταφέρουμε να εκμεταλλευθούμε την κατάσταση προς όφελός μας», είπε ο Ρώσος πρωθυπουργός δεσμευόμενος «να εμποδίσει την αύξηση των τιμών» και να απελευθερώσει θέσεις στην ρωσική αγορά «για τους δικούς μας παραγωγούς».
«Μία τέτοια ευκαιρία -μία μοναδική ευκαιρία για το άνοιγμα και την ανάπτυξη της βιομηχανίας μας που προορίζεται για την υποκατάσταση των εισαγωγών – δεν μπορεί να περάσει ανεκμετάλλευτη», είπε.
Στα ύψη η δημοτικότητα του Πούτιν
Οι Ρώσοι φαίνεται ότι επικροτούν τις κινήσεις του Πούτιν σχετικά με την ουκρανική κρίση. Χαρακτηριστικά, η δημοτικότητα του προέδρου της Ρωσίας έφθασε σε νέο ρεκόρ τον Αύγουστο με ποσοστό ικανοποίησης προς το πρόσωπό του στο 87%, το υψηλότερο ποσοστό εδώ και έξι χρόνια, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα από το ανεξάρτητο κέντρο Levada.
Το 87% των Ρώσων υποστηρίζουν τις ενέργειες του προέδρου, η δημοτικότητα του οποίου ενισχύθηκε κατά 22 ποσοστιαίες μονάδες από τον Ιανουάριο, ενώ το ποσοστό των Ρώσων που δεν είναι ικανοποιημένοι από τον Βλαντίμιρ Πούτιν υποχώρησε, από το 34% τον Ιανουάριο, στο 13% τον Αύγουστο.
Η δημοτικότητα του Πούτιν βρίσκεται σήμερα στο υψηλότερο επίπεδο από τον ρωσο-γεωργιανό πόλεμο το 2008, οπότε είχε φθάσει στο 88%. Η δημοτικότητα του Βλαντίμιρ Πούτιν ξεπέρασε το 80% μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία τον Μάρτιο. Στην πραγματικότητα δεν έχει πέσει ποτέ κάτω από το 60% από την έλευσή του στο Κρεμλίνο το 2000.
Η δημοτικότητα του πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ ενισχύθηκε επίσης σημαντικά φθάνοντας στο 71% , έναντι 48% τον Ιανουάριο.
Το 66% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι χώρα «βαδίζει προς τη σωστή κατεύθυνση» (έναντι 43% τον Ιανουάριο), ενώ το 19% έχει αντίθετη γνώμη (έναντι 41% τον Ιανουάριο).
Η δημοσκόπηση του κέντρου Levada πραγματοποιήθηκε κατά το διάστημα από την 1η μέχρι την 4η Αυγούστου σε δείγμα 1.600 ανθρώπων, αντιπροσωπευτικού του πληθυσμού.
Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Ρώσοι δεν φοβούνται στις δυτικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί κατά της Ρωσίας για τον ρόλο της στην ουκρανική κρίση.
Οι οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ωστόσο ότι τα αποτελέσματά τους δεν θα γίνουν αμέσως αισθητά στον ρωσικό πληθυσμό.
Διαβάστε ακόμη:
Φοβούνται επέμβαση του Πούτιν στην Ουκρανία
Ομπάμα: Δεν χρειάζεται πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία