Χάνεται η φωνή της εφημερίδας «Απογευματινή» στην Πόλη
- 07/08/2014, 13:25
- SHARE
Τίτλοι τέλους για μιας από τις ιστορικότερες εφημερίδες της Κωνσταντινούπολης.
Λίγες ημέρες μετά το κλείσιμο της ιστορικής εφημερίδας L’ Unita στην Ιταλία έρχεται εκείνο της ελληνικής «Απογευματινής» στην Κωνσταντινούπολη. Έπειτα από 88 χρόνια λειτουργίας η ελληνόφωνη εφημερίδα δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητά της με αποτέλεσμα να ανακοινώσει τη χρεοκοπία της. Η ομογενειακή εφημερίδα «Απογευματινή», αποτελούσε μετά την Cumhuriyet, την παλαιότερη καθημερινή εφημερίδα της Τουρκίας.
Το κλείσιμο της εφημερίδας, που τυπωνόταν από το 1925, παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς δεν αποτελούσε απλώς ένα μέσο ενημέρωσης για τα γεγονότα που διαδραματίζονται στην Ελλάδα, αλλά ήταν και ένας τρόπος διατήρησης της ελληνικής γλώσσας επί τουρκικού εδάφους. Παρείχε ενημέρωση κυρίως για τα θέματα εσωτερικής και διεθνούς πολιτικής, καθώς και για τις δραστηριότητες του Πατριαρχείου και της κοινότητας. Με την εξέλιξη αυτή χάνεται ένας σημαντικός δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ της Μητρόπολης και των Ελλήνων που έμειναν στην Πόλη.
Ο ιδιοκτήτης της εφημερίδας από το 2002 ,Μιχάλης Βασιλειάδης, προέβη τη Δευτέρα σε ανάλογη ανακοίνωση, δηλώνοντας ότι η εφημερίδα έκανε βήματα για να ξεπεράσει την κρίση με τις προσπάθειες να αποβαίνουν τελικά άκαρπες. Ο απολογισμός είναι 35 εργαζόμενοι να προστίθενται στον μακρύ κατάλογο των άνεργων δημοσιογράφων.
Αν όλα αυτά τα χρόνια η εφημερίδα επιβίωνε και προωθούσε την κυκλοφορία της ήταν χάρη και στην οικονομική στήριξη που προσέφερε η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και η ελληνική κοινότητα που διαμένει στην Τουρκία. Ωστόσο, η κρίση κατέστησε αδύνατη τη συνέχιση της κυκλοφορίας της, αφού πέραν των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν παγκοσμίως οι έντυπες εκδόσεις των ΜΜΕ, άρχισε σταδιακά να μειώνεται και ο αριθμός των Ελλήνων που κατοικούν στην Κωνσταντινούπολη (σήμερα δεν ξεπερνούν τους 1.700 Έλληνες).
Σύμφωνα με τον κ. Βασιλειάδη πέρσι γράφτηκαν 350 συνδρομητές για να μην κλείσει η εφημερίδα και όπως τονίζει και ο ίδιος του φαίνεται αδιανόητο να τους ζητήσει να ανανεώσουν την συνδρομή τους εφόσον τυπώνονται μόλις 600 φύλλα που πάνε σε 600 οικογένειες και ότι για να καλυφθούν τα έξοδα διανομής άφηνε το τίμημα των πωλήσεων στους διανομείς.
Στο άκουσμα της είδησης οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης αντέδρασαν και εξέφρασαν παράλληλα την ανησυχία τους για το μέλλον της ελληνικής κοινότητας στην περιοχή. Ο κ. Βασιλειάδης χαρακτήρισε δε το κλείσιμο της εφημερίδας ως απόδειξη πως πλέον έχει έρθει το τέλος της ελληνικής κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να τεθεί αντίστοιχο θέμα κλεισίματος των σχολείων που θα οδηγήσει στο να χαθούν τα ίχνη των Ελλήνων.
Λίγα Λόγια για την ιστορία της «Απογευματινής» στην Κωνσταντινούπολη
Την πρωτοβουλία έκδοσης της «Απογευματινής» είχαν το 1925 δύο Έλληνες της Πόλης, οι φαρμακοποιοί Αντώνης και Κωνσταντίνος Βασιλειάδης, μην έχοντας τη δυνατότητα πλέον να ασκήσουν το επάγγελμά τους, λόγω των πολιτικών συγκυριών. Ο Αντώνης Βασιλειάδης κατάφερε να πάρει την άδεια για την εφημερίδα μέσω Τούρκων συμμαθητών που είχε στην Άγκυρα.
Μέχρι το 1927, επικεφαλής της εφημερίδας ήταν ένας από τους καλύτερους δημοσιογράφους της εποχής, ο Έλληνας Καβαλιέρο Μαρκουίζο, που απελάθηκε τελικά από την Τουρκία το 1956 και πέθανε πάμφτωχος στην Αθήνα.
Αρχικά, οι πωλήσεις της ανέρχονταν σε 30.000 φύλλα, στη συνέχεια, όμως η εφημερίδα ακολούθησε την τύχη της ίδιας της ελληνικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης.