Τι περιμένουμε από την παρουσίαση του iPhone 15 της Apple

Τι περιμένουμε από την παρουσίαση του iPhone 15 της Apple
Photo: AFP
Τι αναμένεται και τι δεν αναμένεται από την παρουσίαση του νέου smartphones της εταιρείας.

Λίγες ώρες μένουν μέχρι την παρουσίαση του iPhone 15 της Apple την Τρίτη, 12 Σεπτεμβρίου, με πληροφορίες του CNN να υποστηρίζουν πως ο τεχνολογικός κολοσσός θα παρουσιάσει τις μεγαλύτερες αλλαγές στον σχεδιασμό των γνωστών smartphones εδώ και 11 χρόνια.

Η παρουσίαση του iPhone 15 θα γίνει στα κεντρικά της Apple στο Κουπερντίνο της Καλιφόρνιας στις 20:00 της Τρίτης (ώρα Ελλάδας, 10:00 τοπική).

Αν και η ετήσια εκδήλωση για το iPhone έχει γίνει τυπική με τα χρόνια, ανακοινώνοντας σταδιακές αλλαγές στη διάρκεια ζωής της μπαταρίας, το σύστημα κάμερας και τις οθόνες, φέτος η Apple αναμένεται να εισαγάγει για πρώτη φορά τη φόρτιση USB-C στα smartphones της. Η αλλαγή αυτή θα μπορούσε τελικά να εξορθολογήσει τη διαδικασία φόρτισης σε διάφορες συσκευές και μάρκες.

Όμως η εταιρεία θα πρέπει να επιδείξει κάτι περισσότερο από ένα νέο σύστημα φόρτισης για τονώσει το ενδιαφέρον των καταναλωτών. Τον περασμένο μήνα, οι πωλήσεις της Apple μειώθηκαν για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο. Τα έσοδα από τα iPhones ανήλθαν σε 39,7 δισ. δολάρια για το τρίμηνο, σημειώνοντας μείωση περίπου 2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Μια μεγάλη αλλαγή στη φόρτιση

Η Apple έχει ήδη αλλάξει τα iPads και τα MacBooks της σε φόρτιση USB-C, αλλά τώρα ίσως ήρθε η ώρα για την εταιρεία να κάνει επιτέλους την αλλαγή στα iPhones. Η κίνηση αυτή θα έρθει λιγότερο από ένα χρόνο μετά την ψηφοφορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την έγκριση νομοθεσίας που θα απαιτεί από τα smartphones, τα tablet, τις ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, τα φορητά ηχεία και άλλες μικρές συσκευές να υποστηρίζουν φόρτιση USB-C μέχρι το 2024.

Ο νόμος της ΕΕ έχει ως στόχο να μειώσει τον αριθμό των φορτιστών και των καλωδίων με τα οποία πρέπει να έρχονται αντιμέτωποι οι καταναλωτές όταν αγοράζουν μια νέα συσκευή και να επιτρέψει στους χρήστες να συνδυάζουν συσκευές και φορτιστές ακόμη και αν έχουν παραχθεί από διαφορετικούς κατασκευαστές.

Άλλα χαρακτηριστικά

Ολόκληρη η σειρά iPhone 15 φημολογείται ότι θα αποκτήσει τη λειτουργία «Dynamic Island» -ένα διαδραστικό «σπίτι» για ειδοποιήσεις, ειδοποιήσεις και διάφορα χειριστήρια- που θα αντικαταστήσει την εγκοπή στην κορυφή της οθόνης. Η λειτουργία ξεκίνησε πέρυσι στα μοντέλα iPhone 14 Pro υψηλότερων προδιαγραφών.

Αν και κυκλοφορούν λίγες άλλες φήμες σχετικά με τα entry-level μοντέλα iPhone , τα μοντέλα iPhone 15 Pro και 15 Pro Max αναμένεται να αποκτήσουν μια σειρά νέων χαρακτηριστικών, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν έναν φακό περισκοπίου με οπίσθια όψη, ο οποίος επιτρέπει μεγαλύτερο οπτικό ζουμ, και ένα περίβλημα τιτανίου που θα κάνει τη συσκευή έως και 15% ελαφρύτερη και λεπτότερη. Τα μοντέλα Pro αναμένεται επίσης να αποκτήσουν το πιο πρόσφατο τσιπ A17 της Apple, το πρώτο με τεχνολογία 3 νανομέτρων, το οποίο θα μπορούσε να προσφέρει ταχύτερη επεξεργασία και μπαταρία μεγαλύτερης διάρκειας.

Η σειρά αναμένεται επίσης να έρθει σε διάφορα νέα χρώματα, όπως υπαινίσσεται το λογότυπο της Apple που εμφανίζεται στην πρόσκληση της εκδήλωσης, συμπεριλαμβανομένου του ναυτικού και των ανανεωμένων αποχρώσεων του γκρι, του λευκού και του ασημί.

Τι να μην περιμένετε

Με το νέο iPhone να αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο, πολλοί αναλυτές δεν αναμένουν ότι η Apple θα κυκλοφορήσει νέα iPad ή υπολογιστές Mac μέχρι τον Οκτώβριο. Και παρά το γεγονός ότι οι αντίπαλοι Samsung και Google διπλασιάζουν τις αναδιπλούμενες συσκευές, η Apple δεν αναμένεται να παρουσιάσει μια παρόμοια έκδοση αυτό το φθινόπωρο.

Συνεχίζεται η συνεργασία με την Qualcommm

Εξάλλου, η Apple ανανέωση τη συνεργασία της με την Qualcomm για την προμήθεια των 5G modem που χρησιμοποιεί στα iPhones έως το 2026.

Η κίνηση έρχεται καθώς αναλυτές της Wall Street και αξιωματούχοι της Qualcomm είχαν προηγουμένως «δείξει» στο ότι η Apple θα ξεκινήσει την παραγωγή δικών της 5G modem από το 2024.

Οι συνεχιζόμενες πωλήσεις στην Apple θα ενισχύσουν την επιχείρηση κινητών τηλεφώνων της Qualcomm, η οποία κατέγραψε πωλήσεις ύψους 5,26 δισ. δολαρίων το τρίμηνο που έληξε τον Ιούνιο.

Περίπου το 21% των εσόδων της Qualcomm για το οικονομικό έτος 2022, ύψους 44,2 δισ. δολαρίων, προήλθε από την Apple, σύμφωνα με εκτίμηση της UBS.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: