Ξεπερνούν τις 10.000 μέχρι τώρα οι αιτήσεις πλημμυροπαθών για αποζημιώσεις
- 15/09/2023, 08:56
- SHARE
Στους 6.764 ανέρχονται οι πολίτες που έχουν καταθέσει οριστικές αιτήσεις στην πλατφόρμα πρώτης αρωγής για τους πληγέντες από τις πλημμύρες ενώ 3.513 είναι οι προσωρινές αιτήσεις, όπως ενημέρωσε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος.
Ειδικότερα, πρόκειται για αιτήσεις:
– για την κάλυψη της οικοσκευής και των πρώτων αναγκών ως 6.600 ευρώ.
– Για την πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής ως 10.000 ευρώ.
– Για την πρώτη αρωγή έναντι της επιχορήγησης προς επιχειρήσεις και κτηνοτροφικές μονάδες ως 4.000 ευρώ.
Οι αιτήσεις αυτές προέρχονται από τις πληγείσες περιοχές και των πέντε νομών.
Ταυτόχρονα, όπως τόνισε ο υφυπουργός προχωρά και η διαδικασία των αυτοψιών και των καταγραφών από τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής τα οποία επικουρούνται και από στελέχη του Ελληνικού Στρατού και τα οποία με την ολοκλήρωση και του σημερινού έργου θα έχουν πραγματοποιήσει περίπου 7.000 αυτοψίες και καταγραφές σε όλους τους νομούς.
«Σημειώνουμε ξανά, ότι, στην παρούσα φάση, οι αυτοψίες δεν χρειάζονται να γίνουν στις περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως ολικώς πλημμυρισμένες. Εκεί ακολουθείται η αυτοματοποιημένη διαδικασία καταβολής της οικονομικής ενίσχυσης για την οικοσκευή και για τις πρώτες ανάγκες, όπου δεν προϋποθέτει αυτοψία, αλλά και δεν θα χρειαστεί η αίτηση στην πλατφόρμα.
Για αυτή την αυτοματοποιημένη διαδικασία εργάζονται τα στελέχη του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και της ΑΑΔΕ, ώστε άμεσα και σύντομα οι πληγέντες να λάβουν την οικονομική ενίσχυση που δικαιούνται- οικονομική ενίσχυση που θα λάβουν και οι δικαιούχοι όλων των περιοχών που επλήγησαν από τις πλημμύρες» τόνισε ο κ. Τριαντόπουλος και προσέθεσε ότι όλοι όσοι έχουν πληγεί, σε όλες τις περιοχές που έχουν πληγεί θα λάβουν την προβλεπόμενη οικονομική ενίσχυση σε όλες τις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας.
Παράλληλα, τόνισε ότι η διαδικασία που ακολουθείται, μέσα από το ψηφιακό υπόβαθρο της ΑΑΔΕ, είναι τέτοια που διασφαλίζει ότι την ενίσχυση θα λάβουν όσοι το δικαιούνται: «Η ΑΑΔΕ, με την οποία έχουμε στενότατη συνεργασία, όρισε ειδικά γραφεία υποστήριξης στις ΔΟΥ της Θεσσαλίας για την ένταξη των πληγέντων στην πλατφόρμα της πρώτης αρωγής. Στα γραφεία αυτά, τα οποία βρίσκονται μέσα στις ΔΟΥ των πληγεισών περιοχών, μπορούν να απευθύνονται όσοι δικαιούνται τις ενισχύσεις από την ψηφιακή πλατφόρμα και δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, προχωρά το έργο της Περιφέρειας και των Επιτροπών Κρατικής Αρωγής. Έχουν πραγματοποιηθεί ήδη 877 αυτοψίες από τις 3.300 αιτήσεις και το έργο συνεχίζεται» σημείωσε ο κ. Τριαντόπουλος και προσέθεσε: «Όπως και συνεχίζεται και το έργο της άμεσης αποκατάστασης της πρόσβασης σε χωριά και περιοχές, με τη σημαντική συνδρομή της Περιφέρειας και του Στρατού όπου απαιτείται».
Όσον αφορά την ΠΑΘΕ, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας είπε ότι έχει σημειωθεί σημαντική υποχώρηση των υδάτων και ότι ο μηχανισμός δουλεύει ώστε τις επόμενες ώρες να επέλθει η αποκατάσταση της κυκλοφορίας.
«Το έργο, συνεπώς, συνεχίζεται καθημερινά με αμείωτο ρυθμό, για την αποκατάσταση και τη στήριξη της Θεσσαλίας μετά από αυτή την πρωτόγνωρη φυσική καταστροφή. Και συνεχίζουμε», κατέληξε ο κ. Τριαντόπουλος.