Ο πληθωρισμός και τα επιτόκια ανησυχούν τη «Διεθνή» των κεντρικών τραπεζών

bis-trapeza-diakanonismon
Photo: AFP
Το υψηλότερο κόστος δανεισμού θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τις επιχειρήσεις και τους δανειολήπτες, σύμφωνα με την BIS.

Για συνεχιζόμενες απρόβλεπτες κινήσεις στην παγκόσμια αγορά των επιτοκίων κάνει λόγο η ένωση των κεντρικών τραπεζών (BIS), εστιάζοντας στον ρόλο που έχει ο πληθωρισμός στη διεθνή οικονομία και στις πιέσεις που αυτός επιφέρει στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Σε έκθεση της BIS που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, σημειώνεται πως το ενδεχόμενο ο πληθωρισμός να παραμείνει επίμονα υψηλός και να απαιτήσει από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες, όπως η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, να διατηρήσουν το κόστος δανεισμού στα σημερινά υψηλά επίπεδα, δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί.

«Είναι σαφές ότι εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιες υπολειμματικές διαφορές μεταξύ αυτού που βλέπουν οι χρηματοπιστωτικές αγορές και των όσων επικοινωνούν οι κεντρικές τράπεζες», δήλωσε ο Κλαούντιο Μπόριο, επικεφαλής της νομισματικής και οικονομικής μονάδας της BIS.

Ο ίδιος σημείωσε πως μετά από χρόνια προβλεψιμότητας -όταν οι διαδοχικές κρίσεις όπως η πανδημία του κορονοϊού και ο πόλεμος στην Ουκρανία ώθησαν τα επιτόκια σε επίπεδα κάτω του μηδενός σε ορισμένα μέρη του κόσμου, ακολουθούμενα από ταχείες αυξήσεις τους τελευταίους 18 μήνες- η κατεύθυνση που θα ακολουθήσουν στο μέλλον οι κεντρικές τράπεζες δεν είναι πλέον δεδομένη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο κίνδυνος ο πληθωρισμός να αποδειχθεί πιο επίμονος από ό,τι αναμενόταν είναι κάτι που δεν πρέπει να αποκλείσουμε» τόνισε ο Μπόριο

«Ως εκ τούτου, τα επιχειρηματικά μοντέλα, οι στρατηγικές διαπραγμάτευσης, που βασίζονταν στην υπόθεση της γρήγορης μείωσης των επιτοκίων είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στις τρέχουσες συνθήκες» συμπλήρωσε το στέλεχος της BIS.

Προειδοποιήσεις για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο και τις ΗΠΑ

Παράλληλα, η BIS προειδοποιεί για το ότι η πίεση του υψηλότερου κόστους δανεισμού θα μπορούσε να αφήσει τις επιχειρήσεις και τους δανειολήπτες ενυπόθηκων δανείων να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στο φαινόμενο και να προκαλέσει πιστωτικές απώλειες για τις τράπεζες και άλλους δανειστές.

Ενώ υπήρξαν κάποια σημάδια σταθεροποίησης σε ορισμένες αγορές ακινήτων σε όλο τον κόσμο, οι απώλειες δανείων τόσο εκεί όσο και σε άλλους τομείς θα συνεχίσουν να προκαλούν προβλήματα καθώς οι οικονομίες τώρα αποδυναμώνονται, εκτίμησε ο Μπόριο. «Το ερώτημα είναι πόσο ανθεκτικό θα είναι το συνολικό χρηματοπιστωτικό σύστημα προκειμένου να απορροφήσει αυτές τις απώλειες και κυρίως πόσο μεγάλες και επίμονες θα είναι αυτές οι απώλειες» συμπλήρωσε.

Η έκθεση της BIS επανέλαβε επίσης τις ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο στα τμήματα του χρηματοπιστωτικού τομέα με υψηλή μόχλευση που είχαν ποντάρει στο ότι τα επιτόκια των ΗΠΑ θα παραμείνουν χαμηλότερα από ό,τι τελικά ήταν. Η « τρέχουσα συσσώρευση short θέσεων στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού Δημοσίου είναι μια χρηματοπιστωτική ευπάθεια που αξίζει να παρακολουθείται», ανέφερε ο Μπόριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com