Διπλωματία των 6 δισ. δολαρίων – Η σπάνια ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν
- 18/09/2023, 21:03
- SHARE
Το βασικό στάδιο για μια σπάνια -για τις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών- συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν έλαβε χώρα τη Δευτέρα, με την ανταλλαγή 5 κρατουμένων στο πλαίσιο μια διπλωματικής συμφωνίας που «έκλεισε» το Κατάρ και η οποία προβλέπει το «ξεπάγωμα» 6 δισ. δολαρίων για την Τεχεράνη.
Όπως ανέφερε το Reuters, τη Δευτέρα ένα αεροσκάφος με 5 Αμερικανούς πολίτες πέταξε από την πρωτεύουσα του Ιράν, λίγο αφότου επιβεβαιώθηκε πως τα χρήματα μεταφέρθηκαν επιτυχώς σε τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ντόχα.
Η ιρανική τηλεόραση Press TV δήλωσε ότι δύο από τους πέντε Ιρανούς που θα απελευθερωθούν στο πλαίσιο της ανταλλαγής είχαν προσγειωθεί στη Ντόχα. Δεν υπήρξε ανεξάρτητη επιβεβαίωση, αν και Ιρανοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει ότι τρεις από αυτούς που θα απελευθερώνονταν από τις ΗΠΑ δεν θα επέστρεφαν στο Ιράν.
Η απελευθέρωση των κεφαλαίων πυροδότησε μια σειρά ανταλλαγών που συμφωνήθηκε μετά από μήνες συνομιλιών μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν, οι οποίες βρίσκονται σε αντιπαράθεση για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και άλλα ζητήματα.
Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νασέρ Κανάνι δήλωσε ότι δύο από τους Ιρανούς που απελευθερώνονται θα επιστρέψουν στο Ιράν, ενώ δύο θα παραμείνουν στις ΗΠΑ κατόπιν αιτήματός τους. Ένας κρατούμενος θα συναντήσει την οικογένειά του σε μια τρίτη χώρα, πρόσθεσε.
Ο Κανάνι δήλωσε ότι τα κεφάλαια, τα οποία είχαν μπλοκαριστεί στη Νότια Κορέα μετά την σκλήρυνση των αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν το 2018, θα είναι διαθέσιμα στην Τεχεράνη τη Δευτέρα. Βάσει της συμφωνίας, το Κατάρ θα διασφαλίσει ότι τα μετρητά θα δαπανηθούν για ανθρωπιστικά αγαθά και όχι για αντικείμενα που υπόκεινται σε αμερικανικές κυρώσεις.
Τα κεφάλαια είχαν μπλοκαριστεί στην ασιατική χώρα, που κανονικά είναι ένας από τους μεγαλύτερους πελάτες πετρελαίου του Ιράν, όταν η Ουάσινγκτον επέβαλε σαρωτικές οικονομικές κυρώσεις στην Τεχεράνη και τα μετρητά δεν μπορούσαν να μεταφερθούν.
Οι διαφορές και η σημασία για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ
Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών συνεχίζουν να είναι στα άκρα, με τις ΗΠΑ χαρακτηρίζουν την Τεχεράνη κρατικό χορηγό της τρομοκρατίας και το Ιράν να αποκαλεί την Ουάσινγκτον «Μεγάλο Σατανά».
Τα δύο κράτη παραμένουν σε μεγάλη απόσταση για ζητήματα που κυμαίνονται από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και την επιρροή του σε όλη την περιοχή μέχρι τις αμερικανικές κυρώσεις και τη στρατιωτική παρουσία της Αμερικής στον Κόλπο.
Το Κατάρ, ένας μικροσκοπικός αλλά εξαιρετικά πλούσιος αραβικός παραγωγός ενέργειας στον Κόλπο, έχει προσπαθήσει να αυξήσει το παγκόσμιο προφίλ του, φιλοξενώντας πέρυσι το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου και διαμορφώνοντας ένα ρόλο στη διεθνή διπλωματία. Το σουνιτικό μουσουλμανικό έθνος φιλοξενεί μια μεγάλη αμερικανική στρατιωτική βάση, αλλά έχει επίσης δημιουργήσει στενούς δεσμούς με το σιιτικό μουσουλμανικό Ιράν.
Η μεταφορά των κεφαλαίων του Ιράν στο πλαίσιο της συμφωνίας έχει προκαλέσει επικρίσεις από Αμερικανούς Ρεπουμπλικάνους που λένε ότι ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πληρώνει στην ουσία λύτρα για Αμερικανούς πολίτες.
Ο Λευκός Οίκος έχει υπερασπιστεί τη συμφωνία.
Οι τελευταίες εξελίξεις έρχονται καθώς ο Μπάιντεν προετοιμάζεται για τις αμερικανικές εκλογές του 2024.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
- Γιατί η αξία της Birkenstock εκτοξεύτηκε μετά την ταινία της “Barbie”
- Βγήκαν “μαχαίρια” μεταξύ Ουκρανίας, Πολωνίας, Ουγγαρίας και Σλοβακίας για τα σιτηρά
Πηγή: reuters.com