Στο 5,2% «κλείδωσε» ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη για τον Αύγουστο – Στο 3,5% η Ελλάδα

Στο 5,2% «κλείδωσε» ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη για τον Αύγουστο – Στο 3,5% η Ελλάδα
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Ο πληθωρισμός είναι μια ασθένεια και τα επιτόκια είναι το φάρμακο» είπε ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης.

Οριακή κάμψη σε σχέση με τις αρχικές επίσημες εκτιμήσεις κατέγραψε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη για τον Αύγουστο, παραμένοντας ωστόσο σημαντικά πάνω από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη σταθερότητα των τιμών.

Όπως ανακοίνωσε η Eurostat την Τρίτη, ο γενικός πληθωρισμός σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 5,2% έναντι 5,3% στην αρχική μέτρηση και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 5,3%.

Σε μηνιαίο επίπεδο, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,5% έναντι 0,6% στην αρχική εκτίμηση και έναντι 0,6% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Ο δομικός πληθωρισμός -εκτός των τιμών ενέργειας και τροφίμων- διαμορφώθηκε σε ετήσιο επίπεδο στο 5,3%, αμετάβλητος σε σχέση με την αρχική εκτίμηση και εντός των προβλέψεων των αναλυτών.

Στην Ελλάδα, ο πληθωρισμός διατηρήθηκε κάτω από το ευρωπαϊκό μέσο όρο, στο 3,5% για τον Αύγουστο.

Οι κλάδοι με τις μεγαλύτερες αυξήσεις.

Ανά κλάδους της οικονομίας, οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών σε σχέση με τον Αύγουστο του 2022 ήρθαν από τις υπηρεσίες (+2,41%), από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (+1,98 π.μ.), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+1,19%).

Αντίθετα, οι τιμές της ενέργειας κατέγραψαν πτώση 0,34%

Η ΕΚΤ

Σημειώνεται πως εν μέσω των προσπαθειών για να ρίξει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%, η ΕΚΤ προχώρησε την περασμένη Πέμπτη στην 10η διαδοχική αύξηση των βασικών της επιτοκίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η επικεφαλής της τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, όπως και άλλοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν τονίσει πως δεν έχει αποκλείονται νέες αυξήσεις των επιτοκίων το επόμενο χρονικό διάστημα, παρά τις εκτιμήσεις μερίδας των επενδυτών για το ότι η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ έχει φτάσει στο απόγειο της.

Την Τρίτη το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ και κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, δήλωσε στο τηλεόραση του BFM πως «ο πληθωρισμός είναι μια ασθένεια και τα επιτόκια είναι το φάρμακο. Το φάρμακο αρχίζει να λειτουργεί».

Ο ίδιος υπογράμμισε πως η ΕΚΤ πρέπει να διατηρήσει το σημερινό εύρος των επιτοκίων για το επόμενο «μεγάλο» χρονικό διάστημα.

«Πιστεύουμε ότι το 4% είναι ένα καλό επίπεδο. Πρέπει να διατηρήσουμε τα επιτόκια στο 4% για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα» ανέφερε ο Γάλλος τραπεζίτης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: