Έκλεψαν 185 εκατ. ευρώ από τη μεγαλύτερη εταιρεία χαλκού της Ευρώπης

aurubis
01 September 2023, Hamburg: The lettering "Aurubis" is on an administration building at the Hamburg plant. For the second time this year, Hamburg-based copper producer and recycling specialist Aurubis has fallen victim to suspected metal theft. The damage this time could amount to a three-digit million sum. It only became known in June that a gang of thieves had allegedly stolen precious metal-bearing intermediate products from the company over a period of years, generating proceeds worth around · 20 million. Photo: Markus Scholz/dpa (Photo by MARKUS SCHOLZ / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Έχει περίπου το 30% της ευρωπαϊκής παραγωγής και έως 5% της παγκόσμιας παραγωγής.

Θύμα κλοπής με πιθανή την ανάμειξη ατόμων από το εσωτερικό της εταιρείας έπεσε η γερμανική Aurubis, η μεγαλύτερη παραγωγός χαλκού στον κόσμο, σε μια υπόθεση που φαίνεται να της στοίχησε 185 εκατ. ευρώ.

Η Aurubis παράγει περίπου 1,1 εκατ. τόνους «καθόδων» χαλκού (μορφή χαλκού που έχει καθαρότητα 99. 95%) ετησίως σε εργοστάσια στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 30% της ευρωπαϊκής παραγωγής και το 3% έως 5% της παγκόσμιας παραγωγής.

Σύμφωνα με το CNN, μετά τη διενέργεια έκτακτης απογραφής στις 31 Αυγούστου, η Aurubis διαπίστωσε ότι είχε πληρώσει «φουσκωμένα» τιμολόγια για αποστολές παλαιών μετάλλων και άλλων υλικών, με βάση δείγματα που είχαν παραποιηθεί ώστε να παρουσιάζουν πολύ υψηλότερη περιεκτικότητα σε χαλκό από ό,τι αποδείχθηκε.

Η απογραφή είχε καθορίσει την κλίμακα των κλοπών που αποκάλυψε η εταιρεία στις 31 Αυγούστου και τον Ιούνιο, δήλωσε εκπρόσωπος της Aurubis. Οι απώλειες ανάγκασαν τη διοίκηση να μειώσει τον στόχο της για τα κέρδη προ φόρων στο τρέχον οικονομικό έτος κατά περίπου 170 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία ανακοίνωσε 15 Ιουνίου πως είχε εντοπίσει «παλιές εγκληματικές δραστηριότητες» και ότι η εισαγγελία και η αστυνομία του Αμβούργου, όπου εδρεύει η Aurubis, ερευνούσαν «ενεργούς και πρώην υπαλλήλους της Aurubis», καθώς και άτομα που απασχολούνταν σε άλλες εταιρείες και εργάζονταν στο εργοστάσιο της.

«Η εταιρεία παρέχει στην εισαγγελία και την αστυνομία την πλήρη υποστήριξή της εδώ και αρκετά χρόνια», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι ορισμένοι από τους υπόπτους έχουν συλληφθεί.

Το κατά πόσον οι ίδιοι εγκληματίες βρίσκονται πίσω από αυτές τις προηγούμενες υποθέσεις και την κλοπή που αποκαλύφθηκε τον Αύγουστο είναι αντικείμενο συνεχιζόμενων ερευνών, δήλωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος της Aurubis.

Η κρατική υπηρεσία ποινικών ερευνών στο Αμβούργο εξακολουθεί να διεξάγει την έρευνά της, ανέφερε η εταιρεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: