ΗΠΑ, Βρετανία και Γερμανία απειλούν με νέες κυρώσεις τον Πούτιν
- 10/08/2014, 11:04
- SHARE
Η Ρωσία θα αντιμετωπίσει περαιτέρω συνέπειες εάν επέμβει στην Ουκρανία χωρίς την άδεια της ουκρανικής κυβέρνησης - Πως απαντάει η Μόσχα.
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ συμφώνησαν ότι η Ρωσία θα αντιμετωπίσει περαιτέρω συνέπειες εάν επέμβει στην Ουκρανία χωρίς την άδεια της ουκρανικής κυβέρνησης, ανέφερε σε μια ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος. «Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η όποια ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία, ακόμη και για υποτιθέμενους ‘ανθρωπιστικούς’ σκοπούς, δίχως την επίσημη, εκπεφρασμένη συναίνεση και εξουσιοδότηση της κυβέρνησης της Ουκρανίας είναι απαράδεκτη, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και θα προκαλέσει επιπρόσθετες συνέπειες», ανέφερε η αμερικανική προεδρία σε μια ανακοίνωσή της για την τηλεφωνική συνομιλία την οποία είχαν νωρίτερα ο Ομπάμα και η Μέρκελ.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ συνομίλησε επίσης τηλεφωνικά με τον ομόλογό του των ΗΠΑ Τζον Κέρι και κάλεσε να ληφθούν «επείγοντα μέτρα για την αποτροπή της επαπειλούμενης ανθρωπιστικής καταστροφής στις νοτιοανατολικές περιφέρειες» της Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΞ στη Μόσχα. Η ανακοίνωση της ρωσικής διπλωματίας ανέφερε πως ο Κέρι «επιβεβαίωσε πως διεξάγεται έργο προς τον σκοπό αυτό σε συνεργασία με τις αρχές στο Κίεβο».
Οι ΗΠΑ έχουν απορρίψει κατηγορηματικά τις προτάσεις της Μόσχας να διανείμει εκείνη ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία μονομερώς. Στην ίδια γραμμή είναι και η Μεγάλη Βρετανία που χαρακτηρίζει «αδικαιολόγητη και παράνομη» οποιαδήποτε ρωσική «ανθρωπιστική» αποστολή στην Ουκρανία, κάτι που επιβεβαίωσε και το γραφείο του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον μετά από επικοινωνία με τον Μπάρακ Ομπάμα.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε χθες έτοιμος να δεχθεί να μεταβεί μια ανθρωπιστική αποστολή στο Λουγκάνσκ, ένα προπύργιο των αυτονομιστών στο ανατολικό τμήμα της χώρας, υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι διεθνής, άοπλη και θα διέλθει από τα συνοριακά φυλάκια τα οποία ελέγχει το Κίεβο. Κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνομιλίας του με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, ο Ποροσένκο την ενημέρωσε για τις συζητήσεις τις οποίες διεξήγαγε ως προς αυτό με τον πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) Πέτερ Μάουρερ και άλλους διεθνείς εταίρους, όπως ανέφερε η ουκρανική προεδρία σε μια ανακοίνωσή της.
«Είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε την ανθρωπιστική βοήθεια, εάν αυτή η αποστολή είναι διεθνής, χωρίς καμιά στρατιωτική συνοδεία και εάν διέλθει από συνοριακά φυλάκια τα οποία ελέγχονται από Ουκρανούς συνοριοφύλακες», υπογράμμισε ο Ποροσένκο στην ανακοίνωση αυτή.
Η πρόταση της Ρωσίας
Κατά την διάρκεια μιας συνεδρίασης του ΟΗΕ που συγκλήθηκε κατεπειγόντως την Παρασκευή η Ρωσία πρότεινε να διεξάγει μια «ανθρωπιστική αποστολή», ή την δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για να χορηγηθεί αρωγή στον άμαχο πληθυσμό στην ανατολική Ουκρανία. Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε τόσο από το Κίεβο όσο και από τις δυτικές χώρες, που εξέφρασαν φόβους ότι μια τέτοια αποστολή θα μπορούσε να αποτελέσει πρόσχημα για μια στρατιωτική εισβολή από μέρους της Ρωσίας.
Στην πόλη Λουγκάνσκ, οι τοπικές αρχές χαρακτήρισαν «κρίσιμη» την κατάσταση, καθώς το προπύργιο αυτό των αυτονομιστών δεν διαθέτει πλέον ηλεκτροδότηση, τρεχούμενο νερό ή υπηρεσίες τηλεφωνίας εδώ και μία εβδομάδα, ενώ τα αποθέματα τροφίμων εξαντλούνται γρήγορα.
«Δεν εξετάζουμε στρατιωτική επέμβαση»
Η Ρωσία απέρριψε το Σάββατο τις νέες κατηγορίες που εξαπέλυσε εναντίον της η κυβέρνησης της Ουκρανίας, η οποία υποστήριξε ότι η Μόσχα εξετάζει το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης προκειμένου να βοηθήσει τους αυτονομιστές που μάχονται κατά των κυβερνητικών δυνάμεων στα ανατολικά της χώρας.
«Οι ρωσικές δυνάμεις δεν επιχείρησαν να διασχίσουν τα σύνορα (στην Ουκρανία)», μετέδωσαν ρωσικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα δηλώσεις του Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπροσώπου του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν.
Νωρίτερα, η Ουκρανία είχε ανακοινώσει ότι ένα ρωσικό «ανθρωπιστικό κονβόι» προχωρούσε προς τα σύνορα. «Προφανώς βρίσκονταν εκεί προκειμένου να προκαλέσει συγκρούσεις», δήλωσε ο Βαλερί Τσάλι, βοηθός του προέδρου της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο.
Ο Πούτιν «κλείνει το μάτι» σε αμερικανικές εταιρείες
Στο μεταξύ ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν τάχθηκε χθες υπέρ μιας αυξημένης οικονομικής συνεργασίας με τη Δύση στο όνομα της «κοινής λογικής» και παρά τον κύκλο των αμοιβαίων κυρώσεων που επεβλήθησαν τις τελευταίες ημέρες από την μια πλευρά στην άλλη εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης, εγκαινιάζοντας επίσημα το έργο μιας ρωσοαμερικανικής εξερεύνησης για πετρέλαιο στην Αρκτική.
Η αμερικανική εταιρεία ExxonMobil και η ρωσική κρατική επιχείρηση Rosneft άρχισαν την εξερεύνηση σε ένα οικόπεδο στη θάλασσα στην Κάρα, βόρεια της Σιβηρίας, που προβλέπεται ότι θα διαρκέσει ως τα τέλη Οκτωβρίου, όταν το νερό θα έχει καλυφθεί από πάγο.
«Χαιρετίζουμε ασφαλώς (το έργο) και είμαστε διατεθειμένοι να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας με τους εταίρους μας», δήλωσε ο Πούτιν, μιλώντας μέσω βιντεοδιάσκεψης από το Σότσι, στη νότια Ρωσία.
«Οι επιχειρήσεις, περιλαμβανομένων των κυριότερων ρωσικών και ξένων επιχειρήσεων, αντιλαμβάνονται πολύ καλά την αναγκαιότητα μιας τέτοιας συνεργασίας», συνέχισε ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους. «Ο πραγματισμός και κοινή λογική επικρατούν παρά τις δυσχέρειες στο τρέχον πολιτικό περιβάλλον και αυτό είναι πολύ ικανοποιητικό», ανέφερε.
Το έργο της εξερεύνησης στην Αρκτική δεν επηρεάζεται, σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές, από τις πρόσφατες δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία, που συμπεριλαμβάνουν, πέραν της απαγόρευσης της εξαγωγής όπλων, και την απαγόρευση της εξαγωγής ορισμένων ειδών εξοπλισμού για πετρελαϊκές επιχειρήσεις στη Ρωσία.
Στη θαλάσσια περιοχή της Κάρα εκτιμάται ότι υπάρχουν κοιτάσματα που ανέρχονται σε 100 δισεκ. βαρέλια αργού πετρελαίου, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ροσνιέφτ Ιγκόρ Σέτσιν, αλλά η Ρωσία χρειάζεται δυτική τεχνολογία για να αντλήσει τις ποσότητες πετρελαίου αυτές.
Διαβάστε ακόμη:
Οι ενέργειες του ΥΠΕΞ για το ρωσικό εμπάργκο
Αποζημιώσεις για τα φρούτα που μένουν στα «αζήτητα» θέλουν οι παραγωγοί
Ανησυχία στο Κίεβο για πιθανή «ανθρωπιστική» επέμβαση της Ρωσίας