Έξι εταιρείες πίσω από την επανάσταση των drones
- 11/08/2014, 12:33
- SHARE
Tα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ίσως να μην έχουν κατακτήσει ήδη τον κόσμο, αλλά σίγουρα αποτελούν κομμάτι του μέλλοντος.
Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) ίσως να μην έχουν κατακτήσει ήδη τον κόσμο, αλλά σίγουρα αποτελούν κομμάτι του μέλλοντος.
Ήδη, παίζουν ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο σε πολεμικές διενέξεις και στην αστυνόμευση των πόλεων. Σύντομα, μπορεί να σας παραδίδουν πακέτα ή και τις ειδήσεις.
Ας δούμε τις έξι εταιρείες – κολοσσούς που πρωταγωνιστούν στη βιομηχανία των drones, όπως τις παρουσιάζει το cnn money.
Η Google προορίζει τα drones για έναν άλλο σκοπό – όχι, δεν θα σας φέρνουν τα mail σας. Ο τεχνολογικός γίγαντας θέλει να χρησιμοποιήσει drones ώστε να επεκτείνει την κάλυψη του Ίντερνετ σε απομακρυσμένες περιοχές του πλανήτη. Νωρίτερα φέτος, η Google προκάλεσε αίσθηση εξαγοράζοντας την Titan Aerospace, η οποία κατασκευάζει μη επανδρωμένα αεροσκάφη μεγέθους ενός τζετ που μπορούν να πετούν δίχως στάση για χρόνια.
Το όραμα της Google είναι να διαθέσει ένα στόλο τέτοιων drones μεγάλου ύψους για την αποστολή διαδικτυακού σήματος σε εκατομμύρια ανθρώπων που δεν έχουν πρόσβαση στο Facebook ή στη Wikipedia – ούτε και στις διαφημίσεις της μηχανής αναζήτησης της Google.
Amazon
Φανταστείτε να παραγγέλνετε ένα πακέτο διαδικτυακά και να το λαμβάνετε 30 λεπτά μετά – μέσω ενός μη επανδρωμένου ελικοπτέρου. Η Amazon.com προκάλεσε αίσθηση πέρυσι αποκαλύπτοντας το όραμά της ως μέρος ενός μυστικού προγράμματος με την κωδική ονομασία ‘Octocopter’.
«Μια μέρα, το να βλέπεις ένα Amazon Prime Air θα είναι τόσο συνηθισμένο όσο το να βλέπεις ταχυδρομικά φορτηγά σήμερα. Αυτό θα καταλήξει σε τεράστια οφέλη για τους καταναλωτές σε όλη τη χώρα», δήλωσε πρόσφατα ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου.
Η παράδοση μέσω μη επανδρωμένων αεροσκαφών απαιτεί ακόμα χρόνια δοκιμών και εγκρίσεων από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, η οποία απαγορεύει τη χρήση των drones στις ΗΠΑ για μη ψυχαγωγικούς λόγους χωρίς έγκριση.
Boeing
Εκατομμύρια αμερικάνοι έχουν πετάξει με τα αεροσκάφη που κατασκευάζει η Boeing, αλλά ο αεροδιαστημικός γίγαντας προσπαθεί να αναδειχθεί και σε μείζονα παίκτη του κόσμου των μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Το drone επίδειξης Phantom Eye της Boeing μπορεί να πετάξει στα 65.000 πόδια για μια περίοδο τεσσάρων ημερών, παρέχοντας πληροφορίες και επικοινωνία στους χειριστές στο έδαφος.
Η εταιρεία παραγωγής όπλων αναπτύσσει κι έναν αριθμό άλλων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένου και του μη επανδρωμένου ελικοπτέρου Little Bird.
Lockheed Martin
Αυτό το γιγαντιαίο μπαλόνι που πετά πάνω από το Αφγανιστάν δεν είναι το αερόστατο της Goodyear. Είναι ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Lockheed Martin που μπορεί να παρατηρεί αμερικανούς στρατιώτες που υπηρετούν εκεί. Άλλα drones της Lockheed Martin περιλαμβάνουν τα μη επανδρωμένα μεταφορικά ελικόπτερα K-MAX καθώς και το επόμενης γενιάς αεροσκάφος Desert Hawk III.
Δεν είναι σαφές πόσα έσοδα λαμβάνει η Lockheed από τα drones, αλλά αυτά τα φουτουριστικά αεροσκάφη αποτελούν ένα ολοένα και μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων του τομέα αεροναυτικής της εταιρείας, που αγγίζουν τα 14 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.
Northrop Grumman
Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος Global Hawk είναι ένα από τα εργαλεία επόμενης γενιάς που οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Το drone, που είναι ένα από τα πολλά που κατασκευάζει η Northrop Grumman, μπορεί να παρακολουθεί εχθρούς από ύψος άνω των 60.000 ποδών.
Η Northrop κατασκευάζει επίσης το Fire Scout, ένα μη επανδρωμένο ελικόπτερο που μπορεί να προσγειώνεται και να απογειώνεται σε πολεμικά πλοία, να παράσχει υπηρεσίες παρακολούθησης, και να σβήνει φωτιές από αέρος.
Και τα δύο αυτά μη επανδρωμένα αεροσκάφη συνεισφέρουν στα έσοδα ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων του τμήματος αεροδιαστημικών συστημάτων της Northrop Grumman.
AeroVironment
Η AeroVironment είναι ίσως η εταιρεία που περισσότερο από κάθε άλλη έχει ως αποκλειστικό αντικείμενο λειτουργίας της τα drones. Η εταιρεία, με έδρα την Καλιφόρνια, είχε έσοδα 209 εκατομμυρίων δολαρίων από τα συστήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών πέρυσι, που ισοδυναμεί με το 83% των συνολικών πωλήσεων της εταιρείας.
Η AeroVironment είναι γνωστή κυρίως για την παραγωγή του Nano Hummingbird, το οποίο χωρά στην παλάμη του χεριού και συγκαταλέχθηκε ανάμεσα στις καλύτερες εφευρέσεις του 2011 από το Time.
Η εταιρεία παράγει ένα μικρό στρατό από ελαφρά drones, συμπεριλαμβανομένου και του Switchblade. Αυτό το μη επανδρωμένο αεροσκάφος τροφοδοτείται με μπαταρίες, εκτοξεύεται από ένα σωλήνα, ανοίγει τα φτερά του και μετατρέπεται σε ένα όπλο με μια μικρή εκρηκτική κεφαλή. Τα έσοδα μόνο από το Switchblade υπολογίζονται σε πάνω από 40 εκατομμύρια δολάρια για το οικονομικό έτος 2015.
Συνολικά, η AeroVironment δήλωσε ότι έχει παραδώσει πάνω από 20.000 μη επανδρωμένα αεροσκάφη στις ΗΠΑ και αλλού.