Oι φορείς που δεν πιάνουν τη βάση του Μνημονίου

Oι φορείς που δεν πιάνουν τη βάση του Μνημονίου

Συνολικά 18 οργανισμοί δεν κατάφεραν να πετύχουν τους μνημονιακούς δημοσιονομικούς στόχους και θα τους ζητηθούν περικοπές. 

«Μετεξεταστέοι» μένουν 18 φορείς, κυρίως στους τομείς της Παιδείας και της Υγείας, σύμφωνα με τα στοιχεία για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το α’ εξάμηνο του 2014 τόσο των φορέων του Κρατικού Προϋπολογισμού, όσο και των νομικών προσώπων–φορέων της Γενικής Κυβέρνησης με προϋπολογισμό άνω των 10 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία για τα 57 νομικά πρόσωπα – φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, που έδωσε στη δημοσιότητα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, τα συνολικά οικονομικά αποτελέσματα είναι πολύ κοντά στον στόχο, η πλειοψηφία των φορέων παρουσιάζουν απόκλιση μικρότερη του 10% από τον στόχο ή παρουσιάζουν θετική απόκλιση.

Σε ορισμένες περιπτώσεις φορέων παρουσιάζεται απόκλιση πέραν του 10% από τους στόχους που έχουν τεθεί.

Συνολικά, 18 φορείς παρουσιάζουν αρνητική απόκλιση πέραν του 10% από τους στόχους που έχουν τεθεί.

Πρόκειται: Πανεπιστήμιο Αθηνών-Ειδικός Λογαριασμός, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσ/νίκης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσ/νίκης-Ειδικός Λογαριασμός, Πανεπιστήμιο Πατρών-Ειδικός Λογαριασμός, Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), Κέντρο Ερευνών ΠΑ.ΠΕΙ., ΕΛΚΕ Πανεπιστημίου Αιγαίου, ΕΛΚΕ Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, ΕΛΚΕ Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ΕΛΚΕ Πολυτεχνείου Κρήτης, ΜΟΔ ΑΕ, Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ ΑΕ), ΕΚΑΒ, ΚΕΕΛΠΝΟ, ΟΚΑΝΑ, Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) και Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ).

Από τους προαναφερθέντες φορείς το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν έχει αποστείλει τεκμηρίωση των αποκλίσεων του από τους στόχους.

Όπως επισημαίνει στην ίδια ανακοίνωση, ο κ.Σταϊκούρας, «στο σκέλος των δημοσίων δαπανών έχει ελεγχθεί η διαχείριση και έχει προωθηθεί η πειθαρχία, με αποτέλεσμα η απόδοση των παρεμβάσεων δημοσιονομικής πολιτικής να ανταποκρίνεται στις αρχικές εκτιμήσεις.

«Ειδικότερα, από τις αρχές του 2013, έχει τεθεί σε ισχύ, στο πλαίσιο συγκεκριμένων δημοσιονομικών κανόνων και πρακτικών, μηχανισμός παρακολούθησης, σε μηνιαία βάση, των ετήσιων προϋπολογισμών των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και τα Νομικά Πρόσωπα που είναι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και των οποίων η εκτέλεση του προϋπολογισμού τους παρακολουθείται από τη Διεύθυνση Προϋπολογισμού Γενικής Κυβέρνησης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους».

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «έχει καταστεί, ωστόσο, ξεκάθαρο ότι είναι επιτακτική η ανάγκη λήψης από τις διοικήσεις των νομικών προσώπων, στις περιπτώσεις αποκλίσεων, των απαραίτητων μέτρων, ώστε να προσαρμόσουν, κατά την εξέλιξη του οικονομικού έτους, τα οικονομικά τους μεγέθη στα όρια των στόχων τους, και να εναρμονιστούν με την ευρύτερη προσπάθεια που λαμβάνει χώρα για την εδραίωση της δημοσιονομικής εξυγίανσης, προσαρμογής και πειθαρχίας. Προς αυτή την κατεύθυνση, η προσπάθεια παρακολούθησης, διασφάλισης και εμπέδωσης της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης σε κάθε διάσταση και επίπεδο του Δημοσίου συνεχίζεται σταθερά, συμβάλλοντας καθοριστικά στη διαμόρφωση βιώσιμων συνθηκών για τα δημόσια οικονομικά της χώρας».

Διαβάστε ακόμη: 

Περαιτέρω μείωση των κρατικών δαπανών το α’ εξάμηνο