Η JP Morgan σε διακανονισμό εκατομμυρίων δολαρίων για την υπόθεση Επσταϊν
- 26/09/2023, 18:25
- SHARE
Η JP Morgan Chase κατέληξε σε διακανονισμό ύψους 75 εκατομμυρίων δολαρίων με τις Αμερικανικές Παρθένες Νήσους για την υπόθεση του Τζέφρι Επσταϊν, ο οποίος αυτοκτόνησε το 2019 σε φυλακές των ΗΠΑ αντιμετωπίζοντας κατηγορίες διακίνησης και κακοποίησης ανηλίκων.
Η JP Morgan καλείται να καταβάλει 30 εκατ. δολάρια σε φιλανθρωπικές οργανώσεις κατά της εμπορίας ανθρώπων, 25 εκατ. δολάρια στις ΗΠΑ στα όργανα επιβολής του νόμου και 20 εκατομμύρια δολάρια για νομικά έξοδα.
Στην αγωγή της η τοπική κυβέρνηση κατηγορούσε τον τραπεζικό κολοσσό ότι διευκόλυνε τη διακίνηση και εμπορία νεαρών γυναικών, με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευσή τους από τον Τζέφρι Επσταϊν στην Καραϊβική.
Οι διακανονισμοί αποσκοπούν στο να τραβηχτεί μια γραμμή από τις επιζήμιες αγωγές, που αποκάλυψαν λεπτομέρειες για τους δεσμούς της JP Morgan με τον σεξουαλικό παραβάτη.
Ο Επσταϊν ήταν πελάτης της JP Morgan από το 2000 έως το 2013, με τη σχέση τους να διατηρείται ακόμη και μετά την πρώτη παραδοχή ενοχής του το 2008.
Η JP Morgan έχει αρνηθεί σθεναρά οποιαδήποτε ευθύνη για τα εγκλήματα του Επσταϊν. «Αν και ο διακανονισμός δεν αποτελεί παραδοχή ευθύνης, η εταιρεία λυπάται βαθύτατα για οποιαδήποτε σχέση με αυτόν τον άνθρωπο και δεν θα συνέχιζε ποτέ να συνεργάζεται μαζί του αν πίστευε ότι χρησιμοποιούσε την τράπεζα με οποιονδήποτε τρόπο για να διαπράξει τα αποτρόπαια εγκλήματά του», ανέφερε.
Η JP Morgan ήρθε σε διακανονισμό και με τον πρώην επικεφαλής της, Τζες Στάλεϊ, ο οποίος κατηγορούνταν ως υπεύθυνος για τις σχέσεις του ιδρύματος με τον Επσταϊν. Ο Στάλεϊ ανέλαβε τα ηνία της Barclays στα τέλη του 2015, έπειτα από περίπου τριακονταετή θητεία στο τμήμα επενδύσεων της JP Morgan. Η σχέση του με τον Επσταϊν χρονολογείται από το 2000, χρονιά κατά την οποία ανέλαβε τη διοίκηση της ιδιωτικής τράπεζας της JP Morgan.
Τον Ιούνιο η τράπεζα κατέληξε και σε εξωδικαστική συμφωνία με θύματα του Επσταϊν έναντι ποσού που ανέρχεται στα 290 εκατ. δολάρια. Μια εκ των γυναικών ισχυριζόταν χαρακτηριστικά ότι η JP Morgan γνώριζε ότι οι λογαριασμοί στα καταστήματά της χρησιμοποιούνταν για σωματεμπορία, εξαιτίας της ταυτότητας εκείνων που έκαναν μεγάλες αναλήψεις σε μετρητά, αλλά και της «καλά καταγεγραμμένης εγκληματικής δραστηριότητας του χρηματιστή».