Η Φλωρεντία «διώχνει» τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης – Άνω του 40% οι αυξήσεις στα ενοίκια

Η Φλωρεντία «διώχνει» τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης – Άνω του 40% οι αυξήσεις στα ενοίκια
Photo: pixabay.com
Μέσα σε 7 χρόνια μέσο κόστος των συνήθων μηνιαίων μισθωμάτων κατοικιών είχε εκτοξευθεί κατά 42%.

Η Φλωρεντία στην Ιταλία αποφάσισε να απαγορεύσει τη λειτουργία των πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης, τύπου Airbnb, στο ιστορικό κέντρο της πόλης, εν μέσω της μεγάλης αύξησης στα ενοίκια των κατοικιών για έναν από τους δημοφιλής τουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τους κανόνες που εγκρίθηκαν τη Δευτέρα, θα προσφερθούν επίσης τριετείς φορολογικές ελαφρύνσεις στους ιδιοκτήτες των υφιστάμενων βραχυχρόνιων μισθώσεων, εάν μεταβούν σε κανονικές μισθώσεις. Ο δήμαρχος της Φλωρεντίας, Ντάριο Ναρντέλα, δήλωσε ότι η πόλη αποφάσισε να δράσει τοπικά επειδή τα κυβερνητικά σχέδια για τη ρύθμιση του τομέα ήταν απογοητευτικά, σε μια μομφή προς την Ιταλίδα πρωθυπουργό, Τζόρτζια Μελόνι.

«Το 2016 είχαμε λίγο κάτω από 6.000 διαμερίσματα καταχωρημένα στην Airbnb, σήμερα έχουμε σχεδόν 14.378» ανέφερε ο δήμαρχος, σημειώνοντας ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου το μέσο κόστος των συνήθων μηνιαίων μισθωμάτων κατοικιών είχε εκτοξευθεί κατά 42%.

Φέτος, οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά 15,1%, υπογράμμισε ο Ναρντέλα.

«Οι 40.000 Φλωρεντινοί που ζουν στο κέντρο παραπονιούνται ότι ξαφνικά βρέθηκαν να ζουν σε ξενοδοχεία-διαμερίσματα», πρόσθεσε, σύμφωνα με το Reuters.

Όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ένα μείγμα χαμηλών μισθών, ελλείψεων ακινήτων, βραχυχρόνιων μισθώσεων για διακοπές και υψηλού πληθωρισμού έχουν τροφοδοτήσει μια κρίση στέγασης στην Ιταλία, με τους χαμηλόμισθους και τους φοιτητές να πλήττονται ιδιαίτερα σκληρά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρόμοια προβλήματα υπάρχουν και αλλού, με τη Νέα Υόρκη να αυστηροποιεί τους κανονισμούς για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com