CEO Initiative Workshop: Οι κίνδυνοι και οι ευκαιρίες της κλιματικής κρίσης για τις επιχειρήσεις
- 12/10/2023, 13:11
- SHARE
Για την κλιματική κρίση, τους κινδύνους που ενέχει και τις ευκαιρίες, που δημιουργεί για τις επιχειρήσεις μίλησε στο CEO Initiative Workshop η Ντόρα Αντωνακάκη, Διευθύντρια του Κέντρου Κλιματικής Αλλαγής και Βιωσιμότητας της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) σε συζήτηση με την Αναστασία Παρετζόγλου, Executive Chair του Fortune Greece.
Σημειώνεται ότι το Workshop άνοιξε ο Γιάννης Θωμάτος, αντιπρόεδρος της Tsomokos Communications ο οποίος καλοσώρισε τους προσκεκλημένους της εκδήλωσης στο Μουσείο Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή και υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι πάντα το συγκεκριμένο workshop έχει ξεχωριστή σημασία και αξία.
Η κ. Αντωνακάκη αρχικά επεσήμανε ότι το κλίμα πάντα άλλαζε και πάντα θα αλλάζει, ωστόσο η διαφορά είναι ότι τώρα αλλάζει με διαφορετικό τρόπο και διαφορετική ταχύτητα και πλέον βλέπουμε μία συνθήκη, η οποία αρχίζει να μην είναι βιώσιμη. «Η φύση προσαρμόζεται στην ανθρωπογενή παρέμβαση. Δεν είμαστε σε μια πολεμική με αυτήν, αλλά εμείς τη βιώνουμε έτσι».
Σε ερώτηση της κ. Παρετζόγλου για το εάν όλο αυτό που ζούμε είναι αποτέλεσμα του ανθρώπινου παράγοντα, η κ. Αντωνακάκη υπογράμμισε ότι «αυτά μας δείχνουν οι μελέτες». «Μετά τη βιομηχανική επανάσταση η αύξηση της συγκέντρωσης συγκεκριμένων εκπομπών αερίων στην ατμόσφαιρα, σύμφωνα με τις μελέτες είναι αυτό που έχει οδηγήσει τη συνθήκη σε ό,τι βιώνουμε σήμερα. Από αυτά που ξέρουμε από τους επιστήμονες, από το πώς μοντελοποιούν την εξέλιξη του κλίματος με και χωρίς την ανθρωπογενή παρέμβαση», τόνισε.
Εν συνεχεία η Ντόρα Αντωνακάκη στάθηκε στην ονοματολογία του φαινομένου. «Πρωτοξεκίνησε ως global warming και κάποια στιγμή άλλαξε σε κάτι πιο… εξωραϊσμένο, πιο εύπεπτο και αρχίσαμε να μιλάμε για “κλιματική αλλαγή”. Από το 2019 και μετά βλέπουμε τον όρο “κλιματική κρίση“, σε μια προσπάθεια να καταδειχθεί η σημασία αυτού που ζούμε και πλέον μιλάμε για “κλιματική καταστροφή”», σημείωσε.
«Το περιμέναμε, ίσως όχι τόσο γρήγορα»
Η κ. Παρετζόγλου επεσήμανε ότι ίσως φέτος για πρώτη φορά, η κλιματική καταστροφή έδειξε τις «δυνάμεις» τις με τις πρωτοφανείς θερμοκρασίες και τις φυσικές καταστροφές, με την κ. Αντωνακάκη να υπογραμμίζει ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής ήταν γνωστές εδώ και δεκαετίες. «Οι επιστήμονες μιλούσαν για όλα αυτά, όπως την ανάγκη περιορισμού της αύξησης μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας σε 1,5 βαθμό. Σε δυσμενή σενάρια εξέλιξης του φαινομένου, μιλάμε και για +8 βαθμούς, ακόμη και για περιοχές της Ελλάδας, βάσει μελετών. Τα περιμέναμε όλα αυτά, πιθανώς όχι τόσο γρήγορα και άμεσα. Όλες οι προβλέψεις και μελέτες δείχνουν χειρότερα πράγματα από όσα περιμέναμε τα προηγούμενα χρόνια και γι’ αυτό υπάρχουν φωνές προς εντατικοποίηση των προσπαθειών για τη συγκράτηση των εκπομπών».
Οι οικονομικές επιπτώσεις
Όσο αφορά στις επιπτώσεις στην οικονομία, η κ. Αντωνακάκη τόνισε ότι γενικά οι πιο ευάλωτοι πληθυσμοί και κοινωνίες είναι αυτές που επιβαρύνονται περισσότερο από την αλλαγή του κλίματος. «Στην ΤτΕ ξεκινήσαμε το 2009 να μελετούμε τις συνέπειες στην Ελλάδα κάνοντας σχετικές προβλέψεις και είδαμε τις επιπτώσεις σε όλους τους τομείς: γεωργία, τουρισμός, στον ευρύτερο τομέα των υδάτινων πόρων, που επηρεάζει οριζόντια όλους τους άλλους τομείς. Στην τότε μελέτη (το 2011) είχαμε μιλήσει για ένα κόστος της τάξης των 700 δισεκ. ευρώ έως το 2100 από την κλιματική αλλαγή. Τώρα επικαιροποιούμε τις μελέτες των επιπτώσεων και σύντομα θα υπάρχουν ανακοινώσεις».
«Όπως σε κάθε αλλαγή, υπάρχουν και ευκαιρίες»
Ποιες ευκαιρίες, όμως αναδύονται «μέσα σε αυτό το δυστοπικό περιβάλλον», όπως χαρακτηριστικά είπε η κ. Παρετζόγλου; «Όπως κάθε αλλαγή, πέρα από τους κινδύνους, έχει και ευκαιρίες», είπε η Διευθύντρια του Κέντρου Κλιματικής Αλλαγής και Βιωσιμότητας της ΤτΕ και πρόσθεσε: «Η ευκαιρία προκύπτει μέσα από την προσαρμογή στην αλλαγή του κλίματος. Αν πάρουμε για παράδειγμα τη μετάβαση σε οικονομία χαμηλών εκπομπών, μέσα από την εφαρμογή πολιτικών, βλέπουμε ότι κρύβει ευκαιρίες με την ανάπτυξη νέων προϊόντων, νέων τεχνολογιών και θέσεων εργασίας, ό,τι κινδύνους μπορεί να συνεπάγεται, γι’ αυτό και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να υπάρξει “δίκαιη μετάβαση”. Έτσι έχουμε τόσο τη διάσταση της ευκαιρίας στις νέες συνθήκες, αλλά και τη διάσταση αποτροπής του κινδύνου για όλους αυτούς, που χρειάζεται να αλλάξουν». Σε αυτό το πλαίσιο, η κ. Αντωνακάκη αναφέρθηκε στο θέμα της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, λέγοντας ότι το κλίμα αλλάζει και έτσι τόσο εμείς, όσο και οι εταιρείες οφείλουν να προσαρμοστούν σε μία νέα συνθήκη και χρειάζεται να δούμε τί πραγματικά σημαίνει η αλλαγή του κλίματος. «Από το 2014 έχουμε μνημόνιο συνεργασίας με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τα θέματα της προσαρμογής», τόνισε.
Ο ρόλος των νέων τεχνολογιών
Σε ερώτηση της Αναστασίας Παρετζόγλου σχετικά με το πώς μπορούν να συμβάλλουν οι νέες τεχνολογίες στην καταστολή της ταχύτητας της κλιματικής αλλαγής, η κ. Αντωνακάκη επεσήμανε αρχικά ότι κοινή παραδοχή αποτελεί το ότι η αυξανόμενη χρήση της τεχνολογίας αυτήν τη στιγμή εντείνει το κομμάτι της κλιματικής αλλαγής που οφείλεται στις εκπομπές. «Ταυτόχρονα όμως, η τεχνολογία μπορεί να δώσει και λύσεις τόσο στον μετριασμό του φαινομένου, όσο και στην προσαρμογή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το smart agriculture», είπε.
Κλείνοντας η κ. Αντωνακάκη δήλωσε ότι η αισιοδοξία της αναφορικά με το μέλλον, είναι «ευθέως ανάλογη» με το πόσο ρεαλιστές είμαστε και θα είμαστε για την αντιμετώπιση των καταστάσεων, ενώ όσο αφορά στις επιχειρήσεις τόνισε ότι όλα είναι κομμάτι του transition planning. «Όταν ο καθένας λειτουργεί στο πλαίσιο του ρόλου, που οφείλει να έχει -και το κράτος και οι ιδιώτες- τότε όλα θα είναι καλύτερα».