Παραδίδεται στην Ελλάδα η πρώτη γαλλική φρεγάτα «Belharra»
- 04/10/2023, 17:20
- SHARE
Παρουσία του υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Δένδια και του Γάλλου ομόλογου του Σεμπαστιάν Λεκορνιού πραγματοποιήθηκε σήμερα στα ναυπηγεία της εταιρείας Ναβάλ, στο Λοριάν την Γαλλίας, η τελετή για την καθέλκυση της ελληνικής φρεγάτας «Κίμων».
Ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος επιθεώρησε την φρεγάτα του ελληνικού πολεμικού ναυτικού, δήλωσε πως νοιώθει μεγάλη χαρά και τιμή που βρίσκεται σήμερα στο κατάστρωμα αυτής της νέας υπερσύχρονης φρεγάτας, η οποία εκτιμάται πως το 2025 θα πλέει στα ελληνικά ύδατα. «Περνάμε σε μία νέα εποχή, στον 21ο αιώνα» είπε χαρακτηριστικά ο Ελληνας υπουργός υπογραμμίζοντας ότι η φρεγάτα «Κίμων» και οι άλλες δύο φρεγάτες που θα ακολουθήσουν θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας και θα λειτουργήσουν ως παράγοντες ειρήνης, σταθερότητας, αλλά και προβολής ισχύος στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο. Ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε επίσης ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπως άλλωστε και κάθε ελληνική κυβέρνηση, είναι απολύτως αποφασισμένη να προασπίσει τον εθνικό χώρο και δήλωσε ιδιαίτερα συγκινημένος που έχει την τιμή να είναι ο υπουργός ο όποιος παραλαμβάνει αυτό το υπερσύγχρονο πλοίο.
Ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε με ιδιαίτερα θερμά λόγια στην εταιρική σχέση και τους ισχυρούς διαχρονικούς δεσμούς της Ελλάδας με τη Γαλλία. Μια σχέση που όπως είπε «βασίζεται στην αλληλεγγύη και αν απαιτηθεί στην αμοιβαία συνδρομή για την αντιμετώπιση κάθε επίθεσης εναντίον της εδαφικής ακεραιότητας των δύο χωρών, στη βάση βεβαίως του διεθνούς δικαίου». Η απόκτηση αυτής της φρεγάτας αποτελεί πηγή περηφάνιας για τα στελέχη του ελληνικού πολεμικού ναυτικού υπογράμμισε, επίσης, ο υπουργός ‘Αμυνας τονίζοντας πως ο «Κίμων» συνεχίζει την παράδοση της Ελλάδας, για δυόμιση χιλιάδες χρόνια, ως ναυτικής δύναμης.
Το πρόγραμμα κατασκευής των φρεγατών αποτελεί παράγοντα συνεργασίας ανάμεσα στην γαλλική και την ελληνική ναυπηγική βιομηχανία είπε επίσης ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος καταλήγοντας υπογράμμισε το σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε ο πρώην υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος αναφορικά με την κατασκευή των φρεγατών.
Από γαλλικής πλευράς ο Σεμπαστιάν Λεκορνιού υπογράμμισε τους ισχυρούς δεσμούς φιλίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γαλλία και χαιρέτισε τον εποικοδομητικό ρόλο του Νίκου Δένδια τόσο από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών κατά το παρελθόν όσο και του υπουργού ‘Αμυνας τους τελευταίους μήνες.
Ο Γάλλος υπουργός ανέφερε πως αν υπάρχει ένας ευρωπαίος εταίρος της Γαλλίας με κοινές αντιλήψεις σε μια σειρά θεμάτων αυτή είναι η Ελλάδα, τονίζοντας πως αυτό αποτυπώνεται πρωτίστως στην αμυντική συνεργασία. Ο Σεμπαστιάν Λεκορνιού δήλωσε ευγνώμων προς την Ελλάδα για την εμπιστοσύνη που δείχνει στη γαλλική τεχνολογία, σημειώνοντας ότι αυτή θα είναι πάντα στη διάθεση της Ελλάδας.
Οι επιχειρησιακές δυνατότητες των φρεγατών Belharra
Οι φρεγάτες Belharra είναι πολεμικά πλοία εξοπλισμένα για συγκρούσεις υψηλής έντασης στην ανοικτή θάλασσα, έχουν πλήρη εξοπλισμό αεράμυνας και ανθυποβρυχιακού πολέμου και δυνατότητες να καταρρίπτουν εναέριους στόχους σε πολύ μεγάλες αποστάσεις. Σε ό,τι αφορά τις αντιαεροπορικές τους δυνατότητες, διαθέτουν δυνατότητες συνεχούς ελέγχου του εναέριου και θαλάσσιου χώρου και αυτονομία δράσης για την υποστήριξη των αμυντικών και πολιτικών στόχων. Ανήκουν στην επόμενη γενιά «ψηφιακών» φρεγατών και εξοπλίζονται με το προηγμένο ραντάρ SeaFire που τις καθιστά, σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Άμυνας, ιδιαίτερα αποτελεσματικές στον αντιαεροπορικό πόλεμο. Τα ραντάρ SeaFire συνδυάζονται με τους αντιαεροπορικούς πυραύλους ASTER 30, στην πλέον τελευταία τους έκδοση. Ο συνδυασμός SeaFire/ASTER 30 εκτιμάται ότι θα προσφέρει αεράμυνα περιοχής στις Μονάδες του Στόλου, σε αποστάσεις που υπερβαίνουν τα 100 χιλιόμετρα, ενώ ταυτόχρονα θα διαθέτει και αντιβαλλιστικές ικανότητες. Δηλαδή, όπως σημείωναν κυβερνητικές πηγές μετά την υπογραφή της συμφωνίας στο Παρίσι, το Πολεμικό Ναυτικό αποκτά, για πρώτη φορά στην ιστορία του, πλοία που θα έχουν δυνατότητα να καταρρίπτουν εναέριους στόχους σε πολύ μεγάλες αποστάσεις, ενώ θα μπορούν να προσφέρουν και προστασία απέναντι σε βαλλιστικούς πυραύλους. Ο οπλισμός συμπληρώνεται από προηγμένο πυροβόλο των 76 χιλιοστών, αλλά και από το σύστημα RAM των 21 πυραύλων, για την προστασία από αέρος, ξηράς και θαλάσσης.
Επίσης, εκτός από εξελιγμένες αντιαεροπορικές δυνατότητες, διαθέτει και από τις κορυφαίες ανθυποβρυχιακές ικανότητες, χάρη στο σόναρ CAPTAS-4. Ο οπλισμός εναντίον πλοίων περιλαμβάνει τους πλέον εξελιγμένους «ψηφιακούς» Exocet MM40 Block 3c, με ικανότητα να πλήξουν στόχους σε μεγάλες αποστάσεις, ενώ ταυτόχρονα έχουν και δυνατότητα να πλήξουν παράκτιους στόχους. Για την αντιμετώπιση απειλών επιφανείας και υποβρυχίων, διαθέτει ένα πυροβόλο 76 χιλιοστών, οκτώ πυραύλους κατά πλοίων, ενώ η φρεγάτα είναι εξοπλισμένη με ηχοεντοπιστικά συστήματα (σόναρ) και τέσσερις τορπιλοσωλήνες.
Κατά την κατασκευάστρια εταιρεία Naval Group, οι ψηφιακές υποδομές της φρεγάτας «εγγυώνται μελλοντικές δυνατότητες εξέλιξης», ώστε να αντιμετωπιστούν απειλές κατά τη διάρκεια ζωής του πλοίου, όπως βαλλιστικοί πύραυλοι, πολυ-ηχητικοί πύραυλοι, απειλές Stealth αλλά και κυβερνο-επιθέσεις. Περαιτέρω, παρατηρεί ότι η φρεγάτα συνδυάζει πληθώρα υπερσύγχρονων τεχνολογιών, που εξασφαλίζουν οι συνεργασίες της Naval Group με τις εταιρείες Thales και MBDA.
Σημειώνεται ότι η ανάπτυξη των φρεγατών άμυνας και επέμβασης τύπου Belharra άρχισε το 2015, έχουν τονάζ 4.500 τόνους, μήκος 122 μέτρα και 120μελές πλήρωμα. Επιπλέον, μπορούν να φέρουν ένα ελικόπτερο και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος, καθώς και κομάντος με τα ελαφρά ταχύπλοά τους.