Ξέρει να συγχωρεί ο Πούτιν; Ποιοι πρέπει να φοβούνται

Ξέρει να συγχωρεί ο Πούτιν; Ποιοι πρέπει να φοβούνται
epa10709021 Russian President Vladimir Putin delivers a televised address to the nation in Moscow, Russia, 24 June 2023. Putin said counter-terrorism measures were enforced in Moscow and other Russian regions. The speech came after private military company (PMC) Wagner Group’s chief Yevgeny Prigozhin said in a video on 24 June that his troops had occupied the building of the headquarters of the Southern Military District in Rostov-on-Don, demanding a meeting with Russia’s defense chiefs. Despite not openly mentioning the Wagner Group nor its leader during the speech, Putin described the event as a 'stab in the back' of Russia and its people. EPA/GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT Photo: AFP
Για όσους έχουν συνεργαστεί με τον Ρώσο πρόεδρο, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Πούτιν εκτιμά και απαιτεί πίστη από τους συνεργάτες του

Είναι τοις πάσι γνωστόν πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διατηρεί γύρω του ένα επιτελείο έμπιστων στελεχών, με την πλειονότητα αυτών να βρίσκονται δίπλα του για πάνω από 23 έτη. Απαίτησή του είναι η απόλυτη πίστη… 

Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια συνέντευξης για το αν θα μπορούσε να συγχωρήσει συνεργάτες του για τυχόν λάθη ή παραλείψεις… ο Πούτιν  απάντησε λέγοντας: «Ναι. Όχι όμως τα πάντα». Όταν ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο Αντρέι Κοντράσοφ να εξηγήσει τι δεν θα μπορούσε να συγχωρήσει, η απάντηση του Πούτιν ήταν εμφατική: «Προδοσία».

Για όσους έχουν συνεργαστεί με τον Ρώσο πρόεδρο, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Πούτιν εκτιμά και απαιτεί πίστη από τους συνεργάτες του, πολλούς από τους οποίους έχει κρατήσει κοντά από τότε που ανέβηκε στις τάξεις της σοβιετικής υπηρεσίας ασφαλείας της Ρωσίας, της KGB, πριν από την ανάρρησή του στην προεδρία στα τέλη του 1999.

«Ούτε στη χώρα μας ούτε στο εξωτερικό έχω δει αφεντικά να κρατούν άπιστους ανθρώπους γύρω τους», είπε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πούτιν, στο CNBC την Τρίτη.

«Αλλά για τον Βλαντιμίρ Πούτιν, η πίστη από μόνη της δεν αρκεί. Τρεις ιδιότητες χρειάζονται: 1. Επαγγελματισμός, 2. Αποτελεσματικότητα, 3. Αφοσίωση», πρόσθεσε στα σχόλια που έστειλε μέσω email.

«Ειδική στρατιωτική επιχείρηση»

Κατά τη διάρκεια της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπως αποκαλεί την εισβολή της, έχουν τεθεί ερωτήματα σχετικά με τη στρατηγική και την ικανότητα της στρατιωτικής ηγεσίας της Ρωσίας. Ο Σόιγκου έχει γελοιοποιηθεί ανοιχτά και έχει επικριθεί από στρατιωτικούς μπλόγκερ, ιδιαίτερα από εκείνους που ακόμη ήταν πιστοί στον Πριγκόζιν, τον κατάδικο που έγινε επιχειρηματίας και παραστρατιωτικός ηγέτης της Ομάδας μισθοφόρων Βάγκνερ.

Ωστόσο, όταν η υψηλού προφίλ διαμάχη μεταξύ του Πριγκόζιν και του υπουργείου Άμυνας κατέληξε σε εξέγερση το καλοκαίρι, ο Πούτιν τάχθηκε στο πλευρό του μακροχρόνιου και αποδεδειγμένα πιστού υπουργού Άμυνας του.

Ο Kirill Shamiev, Ρώσος πολιτικός επιστήμονας και συνεργάτης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, είπε στο CNBC ότι η πίστη είναι «ένα πολύ βασικό πλεονέκτημα σε αυταρχικά περιβάλλοντα. Και αν ένα άτομο αποδείξει την εμπιστοσύνη του σε ένα περιβάλλον πολέμου, αυτό είναι πολύ σημαντικό για έναν αυταρχικό ηγέτη».

Η άνοδος και η πτώση του Πριγκόζιν

Ο Πριγκόζιν σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα αυτό το καλοκαίρι, αρκετούς μήνες αφότου ηγήθηκε μιας ανεπιτυχούς εξέγερσης κατά του ρωσικού υπουργείου Άμυνας και μιας προσπάθειας να βαδίσει στη Μόσχα.

Όταν η εξέγερση ακυρώθηκε, ο Πούτιν εμφανίστηκε στην τηλεόραση, δεσμευόμενος να τιμωρήσει την «προδοσία», λέγοντας ότι «παράλογα συμφέροντα και προσωπικές φιλοδοξίες οδηγούν σε προδοσία».

Αφού αρχικά κατέληξε σε μια συμφωνία που φαινομενικά επέτρεπε στα Πριγκόζιν και τους Wagner να εξοριστούν στη Λευκορωσία, ο Prigozhin και αρκετοί κορυφαίοι διοικητές της Wagner πέθαναν σε αεροπορικό δυστύχημα πάνω από τη Ρωσία τον Αύγουστο.

Το Κρεμλίνο αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι διέταξε τον θάνατο του Πριγκόζιν και είπε ότι θα διεξαχθεί έρευνα για το ατύχημα. Χαρακτήρισε «απόλυτο ψέμα» τις εικασίες περί εκδίκησης.

Ο Πριγκόζιν φέρεται να υποσχέθηκε την πίστη του στον Πούτιν σε μια συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο μετά την εξέγερση, αλλά οι αναλυτές είπαν ότι η μοίρα του σφραγίστηκε όταν αμφισβήτησε ανοιχτά το κράτος και, τελικά, τον ίδιο τον Πούτιν.

«Νομίζω ότι ήταν ένα ισχυρό μήνυμα προς την ελίτ ότι ο Πούτιν έχει τον έλεγχο», σημείωσε ο Σεργκέι Μεντβέντεφ, λέγοντας ότι ο πρόεδρος «περίμενε σχολαστικά αυτούς τους δύο μήνες πριν πάρει την εκδίκησή του».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: