10 βασικά tip για να μεγαλώσετε επιτυχημένα παιδιά με αυτοπεποίθηση
- 05/10/2023, 14:54
- SHARE
Δέκα τρόπους με τους οποίους μπορείτε να μεγαλώσετε τα παιδιά προς την επιτυχία, εν μέσω ενώ περιβάλλοντος ανταγωνισμού και φόβου για αποτυχία παραθέτει ο Γουίλ Έλιοτ, life coach και συνιδρυτής της Action Effeft, μιας εταιρείας coaching που απευθύνεται σε γονείς και σχέσεις εφήβων.
Ο ίδιος «τρέχει» λογαριασμό στο Instagram για γονείς που θέλουν να μεγαλώσουν παιδιά με αυτοπεποίθηση, παρέχοντας γονικές στρατηγικές για να «αναθρέψουν έφηβους/εφήβους με αυτοπεποίθηση, θάρρος και χαρακτήρα», σύμφωνα με τον ίδιο.
Το Fortune.com σημειώνει πως καθώς οι νεαροί ενήλικες αισθάνονται πιο μόνοι σε σύγκριση με τις μεγαλύτερες γενιές, είναι εύκολα αντιληπτό ότι πολλοί παλεύουν με την ψυχική τους υγεία. Τα παραπάνω μπορούν να μειώσουν την αυτοπεποίθηση των νέων ενηλίκων. Ωστόσο, η εξεύρεση τρόπων ενθάρρυνσης της αυτοπεποίθησης μπορεί να «κοντράρει» τη δυσάρεστη φύση της αβεβαιότητας στη ζωή τους, σύμφωνα με τον Έλιοτ.
Ακολουθούν οι 10 προτάσεις του Έλιτ για την ενίσχυση του αισθήματος εμπιστοσύνης στα παιδιά σας
1. Ακούστε περισσότερο
Αντί να επινοείτε λύσεις όταν αισθάνεστε ότι κάτι δεν πάει καλά, εξασκηθείτε στο να σταματάτε και να ακούτε.
«Αφήστε την επιθυμία σας να “διορθώσετε” τα προβλήματά τους και αναγνωρίστε ότι σε αυτά τα προβλήματα αποκτούν ουσιαστική εμπειρία που δημιουργεί μόνιμο αντίκτυπο» ανέφερε ο Έλιοτ.
Η ακρόαση βοηθά στη δημιουργία εμπιστοσύνης και επιτρέπει την ευαλωτότητα σε μια σχέση.
2. Να κάνουν τα μικρά πράγματα σωστά
Αναγνωρίστε τις μικρές νίκες, οι οποίες σιγά σιγά θα γίνουν μεγάλες. Να είστε ενθαρρυντικοί για τα πάντα, από την εργασία στο σπίτι μέχρι το πλύσιμο των πιάτων, καθημερινές συνήθειες που ενσταλάζουν χρήσιμες δεξιότητες και αξίες.
«Ο τρόπος με τον οποίο χτίζουμε την αυτοεκτίμηση είναι με το να κάνουμε αξιοσέβαστες πράξεις», είπε η Άτζα Τσάβεζ, θεραπεύτρια και εκτελεστική διευθύντρια των υπηρεσιών για εφήβους στο Mission Prep, ένα πρόγραμμα ψυχικής θεραπείας εφήβων σε ιδρύματα στην Καλιφόρνια. «Οι δουλειές δημιουργούν μια αίσθηση κοινότητας και σύνδεσης και αρχίζουν να χτίζουν την προσωπική ευθύνη» συμπλήρωσε η ίδια.
3. Ο στόχος της επιτυχίας
Σταματήστε να «μετακινείτε τον προορισμό της επιτυχίας», υπενθυμίζει ο Έλιοτ στους γονείς.
Αυτό μπορεί να κάνει τα παιδιά να αισθάνονται ότι ποτέ δεν θα πετύχουν τον στόχο ή ότι δεν θα κάνουν σωστά τα πράγματα στα μάτια των γονιών τους.
4. Προσπαθήστε να κατανοήσετε
Έχετε την ανάγκη να υψώσετε τη φωνή σας για να περάσετε την άποψή σας; Αντ’ αυτού, ρωτήστε το παιδί σας γιατί αποφάσισε να προβεί σε μια συγκεκριμένη ενέργεια και απαντήστε από εκεί.
Αλλάξτε τη νοοτροπία σας στο: «είμαι εδώ για να καταλάβω την καρδιά σου και τα προβλήαμτα σου».
5. Περιέργεια για το τι πραγματικά προκαλεί τη συμπεριφορά
Ένα νευριασμένο και απότομο κλείσιμο της πόρτας μπορεί επίσης να προέρχεται από κάτι εντελώς άσχετο και να σηματοδοτεί απογοήτευση ή αμηχανία.
Χωρίς να κρίνετε, προσπαθήστε να καταλάβετε γιατί λαμβάνουν χώρα ορισμένα συναισθήματα και ενέργειες. Τα παιδιά είναι πιο πιθανό να ακούσουν και να μοιραστούν όταν νιώθουν ότι τα ακούνε.
6. Η γονική παύση
Αυτό είναι ακριβώς όπως ακούγεται. Όταν θέλετε να αντιδράσετε από συναίσθημα, σταματήστε, αναπνεύστε και πάρτε μια ανάσα.
7. Οι αναποδιές είναι μέρος της ανάπτυξης τους
Πρέπει να αφήσετε τα παιδιά να καταλάβουν τα πράγματα μόνα τους και να θυμάστε ότι οι αναποδιές είναι μέρος της ανάπτυξης τους.
«Όσο περισσότερη πίεση ασκείτε στον εαυτό σας για να είστε τέλειος γονιός και να έχετε τέλεια παιδιά, τόσο περισσότερη πίεση αναπόφευκτα ασκείτε σε αυτά» υποστηρίζει ο Έλιοt. «Παραδοθείτε. Αφήστε το» προσθέτει.
8. Επιβραβεύστε τον χαρακτήρα περισσότερο από τα αποτελέσματα
Ο Έλιοτ ενθαρρύνει τους γονείς να δίνουν μεγαλύτερη σημασία στην προσπάθεια και τον χαρακτήρα των παιδιών τους αντί για τα αποτελέσματά τους.
«Όταν τα παιδιά συνδέουν την αυτοπεποίθηση και την επιτυχία τους με πράγματα που μπορούν να ελέγξουν, όπως η προσπάθεια και ο χαρακτήρας, είναι ασταμάτητα» τονίζει.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ TOP 10:
9. Δώστε το παράδειγμα
Είναι σημαντικό να είστε το παράδειγμα που ελπίζετε ότι θα μιμηθούν τα παιδιά σας.
Αν δεν θέλετε τα social media να ελέγχουν τη ζωή του παιδιού σας, μην κυκλοφορείτε στο σπίτι αναρτώντας φωτογραφίες του σκύλου ή του βραδύνου σας με ζυμαρικά.