Μέση Ανατολή: Τι θα γίνει με τους ομήρους της Χαμάς;
- 10/10/2023, 16:45
- SHARE
Πόσοι είναι; Κανείς δεν ξέρει με βεβαιότητα. Ο Πρέσβης του Ισραήλ στα ΗΕ Γκιλάντ Ερντάν, σε συνέντευξή του τη Δευτέρα στο CNN, εκτίμησε ότι θα πρέπει να είναι ανάμεσα στους 100 με 150, μεταξύ αυτών 50 στρατιώτες και ξένοι υπήκοοι. “Νομίζω ότι είναι ένας αριθμός χωρίς προηγούμενο, ανάμεσα σε αυτούς είναι και Αμερικανοί. Δεν γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό”. Μια πιο συγκεκριμένη εικόνα δίνει το αραβικό δίκτυο Al Jazzera. Ήδη από το περασμένο Σάββατο, πρώτη ημέρα της αιφνιδιαστικής στρατιωτικής επιχείρισης μαχητών της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, ο ανώτερος ηγέτης του πολιτικού γραφείου της Χαμάς Σαλέχ Αλ Αρούρι, είπε στο Al Jazzera ότι το “στρατιωτικό σκέλος της οργάνωσης” αιχμαλώτισε αρκετούς Ισραηλινούς στρατιώτες για να αναγκάσει τις ισραηλινές αρχές να απελευθερώσουν όλους τους Παλαιστίνιους που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές.
Ανταλλαγή αιχμαλώτων με διαμεσολάβηση Κατάρ;
“Καταφέραμε να σκοτώσουμε και να αιχμαλωτίσουμε πολλούς ισραηλινούς στρατιώτες. Οι μάχες συνεχίζονται”, δήλωσε συμπληρώνοντας ότι πλησιάζει η απελευθέρωσή τους. “Αυτούς που έχουμε στο χέρι, μας αρκούν για την απελευθέρωση όλων των φυλακισμένων μας. Όσο συνεχίζονται οι μάχες, τόσο θα αυξάνεται ο αριθμός των αιχμαλώτων”, πρόσθεσε ο Αλ Αρούρι, αναφέροντας ότι μεταξύ των αιχμαλώτων είναι και ανώτεροι ισραηλινοί αξιωματικοί χωρίς να δώσει άλλα στοιχεία. Πόσοι όμως είναι οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι στο Ισραήλ; Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Addmeer, μιας ΜΚΟ για τα δικαιώματα των κρατούμενων, σχεδόν 5.200 Παλαιστίνιοι βρίσκονται στις ισραηλινές φυλακές. Μεταξύ αυτών 33 γυναίκες, 170 ανήλικοι και πάνω από 1.222 υπό “διοικητική κράτηση”. Σύμφωνα με άλλη πηγή, την οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα Betselem, υπάρχουν σήμερα περίπου 4.500 Παλαιστίνιοι στις ισραηλινές φυλακές, εκ των οποίων 183 από τη Λωρίδα της Γάζας. Υπάρχουν αναφορές στα μέσα ενημέρωσης που δεν επιβεβαιώνονται από την ισραηλινή πλευρά, ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται από το βράδυ του περασμένου Σαββάτου σε εξέλιξη υπό άκρα μυστικότητα.
Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, το οποίο επικαλείται το κινεζικό Xinhua, φαίνεται ότι το Κατάρ σε συντονισμό με τις ΗΠΑ διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στις προσπάθειες να επιτύχει μια γρήγορη συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ των δύο πλευρών με συνομιλητές του στελέχη της Χαμάς στη Ντόχα και τη Γάζα. Πηγή της Χαμάς δήλωσε στο πρακτορείο, ότι η πρόταση του Κατάρ περιλαμβάνει την απελευθέρωση γυναικών που κρατούνται από τη Χαμάς με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 36 γυναικών Παλαιστίνιων και παιδιών κρατουμένων στο Ισραήλ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε “θετική κατεύθυνση” χωρίς να σημαίνει ότι θα είναι κάτι εύκολο δεδομένου ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι και οι δύο πλευρές “έχουν στυλώσει τα πόδια τους”.
Η περίπτωση Γκιλάντ Σαλίτ
Η πρόσφατη ιστορία προσφέρει παραδείγματα για τη δυσκολία του εγχειρήματος. Το 2006 ο Ισραηλινός στρατιώτης Γκιλάτ Σαλίτ απήχθη από μαχητές της Χαμάς και μεταφέρθηκε σε άγνωστη τοποθεσία στη Γάζα. Έπρεπε να περάσουν 5 χρόνια για να απελευθερωθεί στις 18 Οκτωβρίου του 2011 στο πλαίσιο ανταλλαγής αιχμαλώτων σε δύο χρονικές περιόδους. 477 στις 18 Οκτωβρίου και 550 στις 18 Δεκεμβρίου του 2011. Συνολικά 1.027 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι για έναν ισραηλινό στρατιώτη. Η ειρωνεία της τύχης ήθελε ανάμεσα στους απελευθερωθέντες Παλαιστίνιους να είναι και ο Γιαχία Σινουάρ, “ο δάσκαλος των μαρτύρων”, ο ασυμβίβαστος στρατηγικός ηγέτης της Χαμάς που έχει κάνει σκοπό της ζωής του τον αγώνα κατά του Ισραήλ, όπως αναφέρει ο Τόμας Αβενάριους σκιαγραφώντας το πορτρέτο του στην Süddeutsche Zeitung. Ο Σινουάρ πέρασε συνολικά 23 χρόνια σε ισραηλινή φυλακή. Καταδικάστηκε σε ισόβια για τη δολοφονία δύο ισραηλινών στρατιωτών, ενώ πριν από αυτό λέγεται ότι είχε σκοτώσει έναν Παλαιστίνιο αντίπαλό του με τα ίδια του τα χέρια. Η αποφυλάκισή του ήρθε τότε απροσδόκητα, ο Σινουάρ ήταν ο γηραιότερος και προφανώς ένας από τους σημαντικότερους της Χαμάς. Με έναν τέτοιο άνθρωπο, οποιοσδήποτε διάλογος, ακόμη και για ανταλλαγή αιχμαλώτων, δεν έχει πολλές πιθανότητες επιτυχίας.
Ο ίδιος και οι άνθρωποί του θα προτιμούσαν να πεθάνουν ως “μάρτυρες” παρά να υποκύψουν στην ταπείνωση του εχθρού, όπως είπε ο Σινουάρ πριν από πέντε χρόνια. “Είμαστε έτοιμοι να πεθάνουμε. Και δεκάδες χιλιάδες είναι έτοιμοι να το κάνουν μαζί μας”.
Ο Σινουάρ φαίνεται πως προετοίμασε την τελευταία και πιο σημαντική επίθεση της Χαμάς μαζί με τον στρατιωτικό αρχηγό Μοχάμεντ Ντέιφ,τον μυστηριώδη διοικητή των Ταξιαρχιών Κασάμ. Έχει αποδειχθεί εφτάψυχος. Οι ισραηλινές απόπειρες δολοφονίας κατά του Σινουάρ έχουν αποτύχει μέχρι τώρα. Είναι χαρακτηριστικό, όπως περιγράφει η Süddeutsche Zeitung, μετά από μία από τις τελευταίες αεροπορικές επιδρομές, δήλωσε δημοσίως ότι θα περπατούσε για μία ώρα μέσα στην πόλη της Γάζας καλώντας τον ισραηλινό στρατό να τον κυνηγήσει. Για να υπογραμμίσει δε την ψυχρότητά του έβγαζε στη διαδρομή πολλές selfies με τους κατοίκους. Με αυτόν θα διαπραγματευτεί το Ισραήλ την ανταλλαγή κρατουμένων;
Όπως μεταδίδει το Euronews, στρατιωτικός εκπρόσωπος της Χαμάς, απείλησε από τον Λίβανο ότι για κάθε βομβαρδισμό της Γάζας χωρίς προειδοποίηση από το Ισραήλ θα εκτελείται κι ένας όμηρος. Η Χαμάς φαίνεται ότι έχει ήδη στείλει βίντεο -ορισμένα εκ των οποίων είναι φρικιαστικά – στις οικογένειες των ομήρων. Ένα άλλο ενδεχόμενο είναι οι μαχητές της Χαμάς να τοποθετήσουν τους ομήρους σε στρατηγικά σημεία πριν από τη χερσαία επιχείρηση του ισραηλινού στρατού, η οποία δεν φαίνεται ότι θα αργήσει. Πάντως ο Ισμαίλ Χανίγια, επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, δήλωσε ότι η τρομοκρατική οργάνωση δεν θα διεξάγει συζητήσεις σχετικά με τους “κρατούμενους και τους αιχμαλώτους που κρατούνται από τις δυνάμεις της αντίστασης” έως ότου τελειώσει η στρατιωτική επιχείρηση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
- Deutsche Bank: Πόλεμος στο Ισραήλ, πετρελαϊκά σοκ και πληθωρισμός – Οι ομοιότητες με τη δεκαετία του 1970
- Μετά την επίθεση της Χαμάς, το Ισραήλ στο στόχαστρο κυβερνοεπιθέσεων
- Ισραήλ: «Πράσινο φως» για κυβέρνηση εθνικής ενότητας
Πηγή: dw.com