Πόλεμος στο Ισραήλ: Αμείωτες οι εχθροπραξίες, με ανησυχία για δεύτερο μέτωπο στον Λίβανο

Πόλεμος στο Ισραήλ: Αμείωτες οι εχθροπραξίες, με ανησυχία για δεύτερο μέτωπο στον Λίβανο
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο αριθμός των ατόμων που έχουν επιβεβαιωμένα απαχθεί από τη Χαμάς ανέρχεται σε 126, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Συνεχίζονται οι ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ των Παλαιστίνιων και του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή, ενώ παρήλθε η διορία που είχαν δώσει οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις στους αμάχους της πόλης της Γάζας και της βόρειας Λωρίδας της Γάζας να εγκαταλείψουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς το Χαν Γιουνίς και τις περιοχές που βρίσκονται νότια της κοιλάδας της Γάζας.

Υπενθυμίζεται πως το Ισραήλ είχε ανακοινώσει πως θα ανοίξει ένα χρονικό «παράθυρο» από τις 10:00 έως τις 13:00 της Κυριακής για τη διαφυγή αμάχων, καθώς η χώρα εντείνει την προειδοποίησή του για επικείμενη χερσαία εισβολή.

Όπως μετέδωσε το Al Jazeera, λίγο πριν τις 14:00 της Κυριακής άνθρωποι συνεχίζουν να διαφεύγουν προς τα νότια της Γάζας.

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 2.329 Παλαιστίνιους στη Γάζα και περίπου 1.300 άνθρωποι στο Ισραήλ έχουν σκοτωθεί μέχρι σήμερα από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Επιπλέον, ο αριθμός των ατόμων που έχουν επιβεβαιωμένα απαχθεί από τη Χαμάς ανέρχεται σε 126, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Περισσότεροι από 50 Παλαιστίνιοι σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη έχουν συλληφθεί από το Ισραήλ, σύμφωνα με αναφορές του πρακτορείου ειδήσεων Wafa.

ΟΗΕ: Άγνωστος ο αριθμός των εκτοπισμένων

«Η μαζική μετακίνηση από τα βόρεια προς τα νότια συνεχίζεται», ανέφερε η υπηρεσία συντονισμού των ανθρωπιστικών υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ. «Οι συνεργαζόμενες ανθρωπιστικές οργανώσεις αναφέρουν ότι ο αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων αυξήθηκε σημαντικά το τελευταίο 24ωρο. Ωστόσο, ο ακριβής αριθμός τους είναι άγνωστος», πρόσθεσε.

Μέχρι το βράδυ της Πέμπτης υπάρχαν 423.000 εσωτερικά εκτοπισμένοι στη Λωρίδα της Γάζας. Οι περισσότεροι από αυτούς φιλοξενούνταν από την UNRWA, την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, σε 102 χώρους-καταφύγια έκτακτης ανάγκης. Περίπου 33.000 στεγάζονταν σε 36 δημόσια σχολεία.

«Υπολογίζουμε ότι περισσότεροι από 150.000 εκτοπισμένοι, οι κατοικίες των οποίων καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές ή έφυγαν επειδή φοβούνταν, κατέφυγαν σε συγγενείς τους ή σε γείτονες και σε άλλους δημόσιους χώρους», πρόσθεσε η υπηρεσία.

Στα σύνορα με τον Λίβανο

Το Ισραήλ έχει αποκλείσει μια περιοχή έως και 4 χιλιόμετρα από τα βόρεια σύνορα με τον Λίβανο, αφού η -υποστηριζόμενη από το Ιράν- Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για την εκτόξευση πυραύλου εναντίον ενός ισραηλινού χωριού στα βόρεια σύνορα.

Η  οργάνωση επιτέθηκε σε δύο θέσεις του ισραηλινού στρατού κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, ως απάντηση στις δολοφονίες Λιβανέζων υπηκόων.

Ακόνα, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε πως εκτόξευσε κατευθυνόμενους πυραύλους εναντίον ενός ισραηλινού στρατιωτικού φυλακίου στη Στούλα στην Άνω Γαλιλαία. Μια ώρα αργότερα, δήλωσε ότι τα μέλη της χρησιμοποίησαν «αληθινά πυρομαχικά» για να στοχεύσουν ένα στρατιωτικό φυλάκιο στην Αλ-Ραχέμπ και κατέστρεψαν ένα τανκ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: