Γιάννης Μασούτης στο Business Monitor: Κάθε μέρα πρέπει να προσφέρουμε στην κοινωνία
- 18/10/2023, 13:38
- SHARE
Για την πορεία της εταιρείας, τις νέες επενδύσεις, την καινοτομία στον χώρο του retail και τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και του πληθωρισμού στον κλάδο των σούπερ μάρκετ, μίλησε ο Πρόεδρος και CEO της Διαμαντής Μασούτης Α.Ε, Γιάννης Μασούτης στην αποκλειστική του συνέντευξη στην Αναστασία Παρετζόγλου και την εκπομπή Business Monitor, το νέο επιχειρηματικό τηλεοπτικό μαγκαζίνο προβάλλεται στο One Channel κάθε Κυριακή στις 20.00.
Η εταιρεία συνεχώς αναπτύσσεται, τόνισε αρχικά ο κ. Μασούτης, σημειώνοντας ότι από την ίδρυση της πριν 47 χρόνια από τον πατέρα του, Διαμαντή Μασούτη, στη Θεσσαλονίκη πέτυχε πολύ σημαντική επέκταση στη Βόρεια Ελλάδα και από το 2018 επεκτάθηκε πλέον στην Αθήνα αλλά και στην υπόλοιπη χώρα. Ο Γιάννης Μασούτης στάθηκε στο γεγονός ότι παρόλο που η εταιρεία μεγαλώνει, έχοντας ξεπεράσει τα 10.000 άτομα, γίνεται καθημερινός αγώνας προκειμένου να διατηρηθεί το οικογενειακό στοιχείο. Εξάλλου όπως είπε, ο πατέρας του ήταν το πρότυπο που ήθελε να ακολουθήσει: «Ήθελα να είμαι η φυσική συνέχεια, η φυσική διαδοχή της εταιρείας αλλά και του ανθρώπου Μασούτη», είπε χαρακτηριστικά στην κάμερα του Business Monitor.
Ο επικεφαλής της Διαμαντής Μασούτης Α.Ε αναφέρθηκε στη δυσκολία εύρεσης και διατήρησης ανθρώπινου δυναμικού που αντιμετωπίζει όλη η αγορά, ωστόσο στην εταιρεία του συμβαίνει σε μικρότερο βαθμό, «γιατί αποτελεί προσδοκία του κόσμου να εργαστεί στην εταιρεία με όλη αυτή την καλή φήμη που την ακολουθεί», επεσήμανε και πρόσθεσε: «Η επιλογή προσωπικού, όσο περίεργο κι αν φαίνεται, γίνεται από τον χαρακτήρα. Θέλουμε, δηλαδή, ο κάθε άνθρωπος που προστίθεται στην οικογένεια – γιατί θεωρούμε ότι είμαστε μία οικογένεια – να κινείται ανάλογα με το ύφος το σημερινό, όπως είναι δομημένη η επιχείρηση και να μην αλλοιώνεται το DNA».
Εταιρική ευθύνη
Παράλληλα, ο κ. Μασούτης υπογράμμισε ότι βασική οπτική της εταιρείας είναι ότι πρέπει να προσφέρει στην κοινωνία και το κάνει με πληθώρα δράσεων, είτε αυτές βλέπουν το φως της δημοσιότητας, είτε όχι. «Δεν είναι σκοπός να βγαίνουμε κάθε μέρα και να επικοινωνούμε το τι δράση κάναμε. Θεωρώ ότι είναι υπερβολή», λέει χαρακτηριστικά.
«Οικονομικά και ελληνικά»
Σε ερώτηση της Αναστασίας Παρετζόγλου σχετικά με τη φράση-σταθμό για την εταιρεία «Οικονομικά και ελληνικά», ο Γιάννης Μασούτης εξήγησε ότι ξεκίνησε ως ελληνική και οικονομική «και έτσι θέλουμε να συνεχίσουμε. Στη διαφήμιση ένα πράγμα έχει αξία πάντα: το να λες αλήθεια».
Όσο αφορά στο φλέγον ζήτημα των τιμών των σούπερ μάρκετ, ο κ. Μασούτης σημείωσε ότι ο πληθωρισμός, που επηρεάζεται και από την ενέργεια και προκύπτει από τον πόλεμο στην Ουκρανία και στα σιτηρά και στις μεταφορές, είναι κάτι που επηρεάζει το κόστος του προϊόντος. «Γι’ αυτό και εμείς δίνουμε τον αγώνα μας. Προσπαθούμε μέσα από ενέργειες, μέσα από την κάρτα της εταιρείας μας να μειώσουμε αυτή την αύξηση, η οποία είναι αδύνατον κάποιος να απορροφήσει στο 100%», τόνισε.
Σχέδια επέκτασης
Ο Πρόεδρος και CEO της εταιρείας υποστήριξε ότι παρά την ύπαρξη 50 καταστημάτων στην Αττική, για τον ίδιο, το μερίδιο στην αγορά είναι μικρό και η επέκταση είναι ζητούμενο. «Ήδη στο τέλος του έτους θα ανοίξουμε το πρώτο Grand. Τα Grand είναι τα μεγάλα καταστήματα, τα οποία έχουν και κάποιος μπορεί να δει όλο το εμπορικό αποτύπωμα της Μασούτης», σημείωσε. Επίσης στάθηκε στη σημασία της καινοτομίας (πράσινο κατάστημα, e-shop, ενέργεια), ακόμα και στο παραδοσιακό φυσικό κατάστημα. «Έχουμε επενδύσει πάρα πολλά χρήματα σε μηχανογραφικό εξοπλισμό, που μας βοηθά όλα να γίνονται εύκολα. Ακόμα και την περίοδο της πανδημίας ήταν πάρα πολύ απλό για μας, καθώς… υπήρχε τρόπος», σημείωσε.
ΕΣΕ και ΚΕΕΕ
Ο κ. Μασούτης στη συνέχεια στάθηκε στην ανάγκη που υπήρχε για τη δημιουργία της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΕΣΕ). «Τα μάρκετ έπρεπε να συνεννοηθούν μεταξύ τους. Για το εάν θα ανοίξουμε την Κυριακή, τι ώρα θα ανοίξουμε, υπάρχουν κάποια εργασιακά θέματα κ.α, που οφείλουν να λυθούν και δεν πρέπει να πηγαίνει μεμονωμένα το κάθε σούπερ μάρκετ στην κυβέρνηση. Όπως υπάρχει ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων ή η Ένωση Τραπεζών, θα έπρεπε να δημιουργηθεί και η ΕΣΕ», τόνισε, ενώ σε ότι έχει να κάνει με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας, της οποίας είναι επίσης επικεφαλής, δήλωσε υπερήφανος για το έργο που τρέχει μαζί με τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων και δεν είναι άλλο από την καταγραφή των θέσεων εργασίας. «Τί χρειάζεται ο κάθε κλάδος σε όλη την Ελλάδα, από όλες τις ειδικότητες. Και αυτό θα βοηθήσει σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας. Οπότε ο καθένας από εμάς, τα παιδιά μας, θα ξέρουν τι πρέπει να σπουδάσουν και να το κάνουν σε ανάλογες θέσεις, που υπάρχουν ανάγκες σήμερα ή θα υπάρχουν αύριο», σημειώνει χαρακτηριστικά.
«Να υπάρχει αισιοδοξία»
Κλείνοντας, η Αναστασία Παρετζόγλου ρώτησε τον Γιάννη Μασούτη τί είναι αυτό που τον απασχολεί περισσότερο αυτόν τον καιρό, δεδομένου ότι διανύουμε περιόδους δύσκολες και ζούμε σε ένα μεταβαλλόμενο, απρόβλεπτο, πολυπαραγοντικό και αβέβαιο κόσμο, με τον τελευταίο να υπογραμμίζει: «Αυτό που θα πρέπει να κυριαρχεί είναι η αισιοδοξία. Έχουμε αποδείξει εμείς ως άνθρωποι και ως εταιρείες φυσικά, ότι μπορούμε και διαχειριζόμαστε δύσκολες καταστάσεις. Ή μάλλον θα το πω αλλιώς: πάλι είμαστε υποχρεωμένοι να διαχειριστούμε μια πλημμύρα, ένα πόλεμο, μια πανδημία, μια οικονομική κρίση. Είναι πράγματα, τα οποία θα πρέπει να μπουν στην καθημερινότητά μας, αλλά να είμαστε έτοιμοι να τα αντιμετωπίσουμε, να ζούμε με αυτά».
Φωτογραφίες: Νίκος Παπανικολάου
Δείτε ολόκληρο το πρώτο επεισόδιο του Business Monitor:
Business Monitor. Με την Αναστασία Παρετζόγλου και τον Τάσο Ζάχο.
Αρχισυνταξία: Βασίλης Σαμούρκας.
Δημοσιογραφική Ομάδα: Μαρία Ακριβού, Ιωάννα Θωμά, Αλεξάνδρα Γκίτση.
Εκτέλεση Παραγωγής & Μedia Consulting: Danezis Stories.