Moveo.AI: Ο Πάνος και ο Γιώργος Καραγιάννης «δαμάζουν» την τεχνητή νοημοσύνη
- 24/10/2023, 14:03
- SHARE
Σε μια εποχή όπου το customer experience, το κυνήγι της απόλυτης εξατομικευμένης εμπειρίας πελάτη έχει γίνει το «αστέρι» που καθοδηγεί τις επιχειρήσεις μέσα από τις διαρκώς μεταβαλλόμενες προσδοκίες των καταναλωτών. Όμως το αίνιγμα της εξισορρόπησης της ποιότητας υπηρεσιών, της λειτουργικής αποτελεσματικότητας και της σχέσης κόστους-αποτελεσματικότητας μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα ακόμη και στις πιο επιμελείς εταιρείες. Και εδώ έρχεται η Moveo.AI, μια πρωτοποριακή ελληνική startup που ιδρύθηκε το 2020 από τα αδέρφια Πάνος και Γιώργος Καραγιάννης και τον Θάνο Παπαδημητρίου και έχει φέρει επανάσταση στο customer experience. Μέσω της πλατφόρμας της οι επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να σχεδιάζουν, να αναπτύσσουν και να διαχειρίζονται τους δικούς τους εικονικούς ΑΙ βοηθούς, χωρίς να χρειάζεται να γράφουν κώδικα.
Με την εντυπωσιακή υπηρεσία της η Moveo.AI έχει αποκτήσει ένα αξιοθαύμαστο πελατολόγιο, με πάνω από 40 εταιρείες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η πλατφόρμα αριθμεί ήδη περισσότερους από 2 εκατ. ενεργούς χρήστες σε μηνιαία βάση σε 85 χώρες και είναι διαθέσιμη σε 21 γλώσσες.
Δύο από τους ιδρυτές, ο Πάνος και ο Γιώργος Καραγιάννης, αποκάλυψαν στο Fortune Greece την έμπνευση πίσω από τη ρηξικέλευθη ιδέα τους, μίλησαν για το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και για το πώς η πανδημία τους βοήθησε να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους.
Ποιο ήταν το ερέθισμα που σας προκάλεσε να δημιουργήσετε τη Moveo.AI;
Πάνος Καραγιάννης: Η ιδέα της Moveo.AI γεννήθηκε σε ένα διαμέρισμα στη Βοστώνη το 2020 από εμένα και τον Γιώργο. Στόχος μας ήταν να γεφυρώσουμε ένα κενό που υπήρχε στην αγορά. Από τη μία οι εταιρείες χρησιμοποιούσαν ακόμα τα chatbots, τα οποία παρά τις υποσχέσεις τους, δημιουργούσαν κακές εμπειρίες πελατών. Από την άλλη, ο επιστημονικός/ακαδημαϊκός κλάδος δημοσίευε έρευνες με νέες τεχνολογίες, οι οποίες όμως είχαν ελάχιστες πρακτικές εφαρμογές. Η τεχνογνωσία που έχουμε στον κλάδο του Machine Learning (Μηχανική Μάθηση) και του Natural Language Processing (Επεξεργασία Φυσικής Γλώσσας – NLP) μάς βοήθησε να σχεδιάσουμε μια πλατφόρμα που ενσωματώνει τις τελευταίες εξελίξεις στον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης (Artificial Intelligence – AI), με πρακτική εφαρμογή στις επιχειρηματικές δραστηριότητες. Όλοι μας έχουμε ζήσει κακές εμπειρίες με ένα chatbot. Ο δικός μας πρωταρχικός στόχος ήταν να διαφοροποιηθούμε και να δημιουργήσουμε μια αυτόματη μεν, προσωποποιημένη δε εμπειρία πελατών.
Πόσο δύσκολο ήταν να αφήσετε δυο πολλά υποσχόμενες καριέρες στον χώρο του engineering για να δημιουργήσετε τη δική σας startup;
Πάνος Καραγιάννης: Μακροπρόθεσμος στόχος και των δυο μας ήταν η επιστροφή στην Ελλάδα και η δημιουργία της δικής μας εταιρίας. Ο κορονοϊός δημιούργησε πολλές προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες για εμάς. Ήταν η κινητήρια δύναμη για να ξεκινήσουμε τη Moveo.ΑΙ όσο ακόμα ζούσαμε και δουλεύαμε στην Βοστώνη. Στην αρχή όλο αυτό ξεκίνησε ως ενα side project το οποίο δεν περιμέναμε να οδηγήσει στην παραίτησή μας και στην ίδρυση μιας επιχείρησης που πλέον αριθμεί πάνω από 2 εκ. χρήστες το μήνα. Ύστερα από την δημιουργία της πρώτης έκδοσης της πλατφόρμας, ήρθαμε στην Ελλάδα και παρουσιάσαμε τη λύση σε μια επιχείρηση που κατέληξε να γίνει ο πρώτος μας πελάτης. Από εκεί και πέρα, η απόφαση να παραιτηθούμε και να ασχοληθούμε εξ ολοκλήρου με την Moveo.AI ήταν μονόδρομος για εμάς.
Ποιο είναι το πελατολόγιό σας και σε ποιους απευθύνεστε;
Πάνος Καραγιάννης: Περίπου 40 επιχειρήσεις του ιδιωτικού αλλά και δημοσίου τομέα, εντός και εκτός Ελλάδας, χρησιμοποιούν την πλατφόρμα της Moveo.AI, μεταξύ αυτών η Viva, η Kaizen Gaming, η Skroutz, η Avis, η Edenred, η Attica bank, η Allianz Ευρωπαϊκή Πίστη αλλά και το Υπουργείο Εξωτερικών. Απευθυνόμαστε σε επιχειρήσεις κάθε μεγέθους που επιθυμούν να αυτοματοποιήσουν τις διαδικασίες τους και να αναβαθμίσουν τις εμπειρίες των πελατών τους. Η πλατφόρμα μας προσαρμόζεται στις ανάγκες της κάθε επιχείρησης και μπορεί να αυτοματοποιήσει διαδικασίες διαφόρων τμημάτων όπως της Υποστήριξη πελατών, του HR μέσω onboarding νέων υπαλλήλων αλλά και του Marketing μεσω lead generation καμπανιών. Η Moveo.AI ειναι μια no-code πλατφόρμα, σχεδιασμένη με τρόπο ώστε να μην απαιτούνται γνώσεις προγραμματισμού για την δημιουργία ενός εικονικού βοηθού. Έτσι έχουμε καταφέρει να μειώσουμε το κόστος απόκτηση και συντήρησης ενός AI βοηθού.
Πώς η Moveo.AI παραμένει ευέλικτη και προσαρμόζεται στις αλλαγές, τις προτιμήσεις των πελατών και τις τεχνολογικές εξελίξεις;
Γιώργος Καραγιάννης: Έχουμε χτίσει μια πολύ δυνατή σχέση με τους πελάτες μας, με τακτές συναντήσεις, ερωτηματολόγια (feedback) αλλά και πρόσβαση σε beta features. Με αυτό τον τρόπο επιβεβαιώνουμε πώς η Moveo.AI καλύπτει επαρκώς τις ανάγκες των πελατών μας. Συγχρόνως, η ομάδα της Moveo.AI είναι άκρως καταρτισμένη ώστε να μένουμε πάντα στο κέντρο των τεχνολογικών εξελίξεων και να προσαρμόζουμε την πλατφόρμα μας στα νέα δεδομένα. Η ομάδα μας αποτελείται από ανθρώπους με πολυετή εμπειρία σε πολύ μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες και πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού, γεγονός που τους επιτρέπει να καινοτομούν διαρκώς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως καταφέραμε, πριν ακόμα βγει το ChatGPT, να ενσωματώσουμε τεχνολογίες Generative AI μέσα στην πλατφόρμα μας, καθιστώντας μας μια απο τις πρώτες πλατφόρμες παγκοσμίως που ενσωμάτωσε Large Language Models (μεγάλα γλωσσικά μοντέλα – LLMs). Η ομάδα μας έχει την διαρκή επιθυμία να καινοτομεί στον χώρο του Enterprise Conversational AI και είναι ένα από τα χαρακτηριστικά που ορίζει τις αξίες και φιλοδοξίες της εταιρείας.
Ποια είναι τα σημαντικότερα projects που τρέχετε αυτήν την περίοδο;
Γιώργος Καραγιάννης: Πρόσφατα ενσωματώσαμε Generative AI τεχνολογίες στην πλατφόρμα μας και συγκεκριμένα ένα Large Language Model ώστε οι επιχειρήσεις να μπορούν να ανεβάζουν το website τους, το help center τους ή αρχεία και ο εικονικός βοηθός να απαντάει από αυτά, με έναν φυσικό και human-like τρόπο. Τα LLMs είναι ένα είδος τεχνητής νοημοσύνης που έχουν εκπαιδευτεί σε μεγάλο όγκο δεδομένων και μπορούν να παράγουν κείμενο, με το πιο γνωστό παράδειγμα αυτό του GPT-4. Πολύ σύντομα, θα έχουμε το δικό μας LLM εκπαιδευμένο σε επιχειρησιακές γνώσεις. Αυτο σημαίνει μεγαλύτερη αυτονομία, ακρίβεια απαντήσεων αλλά και ασφάλεια των δεδομένων των πελατών μας. Είμαστε μία από τις ελάχιστες πλατφόρμες παγκοσμίως που επιτρέπει σε επιχειρήσεις να ανεβάζουν τα μη-δομημένα δεδομένα τους σε πολλές γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών, αγγλικών, ισπανικών, πορτογαλικών, γαλλικών, ιταλικών, γερμανικών και ινδονησιακών, ενώ προσθέτουμε συνεχώς νέες γλώσσες για την καλύτερη εξυπηρέτηση των των πελατών μας.
Μια επιχείρηση που ανεβάζει τα αρχεία της μπορεί να αυτοματοποιήσει ένα σημαντικό μέρος των FAQ της. Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα και ενσωματώνοντας τον εικονικό βοηθό στα συστήματά της (CRM, ERP κλπ) μπορεί να αυτοματοποιήσει διαδικασίες όπως την επανδρομολόγηση προϊόντων ή την αντιμετώπιση προβλημάτων καταθέσεων, καταλήγοντας σε ένα ποσοστό αυτοματοποίησης που υπερβαίνει το 70%.
Η τεχνητή νοημοσύνη και τα chatbots, ειδικά μετά την «έκρηξη» που προκάλεσε το chatgpt, είναι παντού. Ποια «βλέπετε» ως τα επόμενα trends στο ΑΙ;
Γιώργος Καραγιάννης: To ChatGPT και Generative AI άλλαξε τα δεδομένα και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι επιχειρήσεις. Είναι από τις λίγες φορές στην ιστορία της Πληροφορικής που η ανάπτυξη του ΑΙ οδηγείται από τις εταιρείες και όχι από ερευνητικά κέντρα του πανεπιστημιακού χώρου. Πιστεύουμε πως η τάση αυτή θα συνεχιστεί και στο μέλλον κάθε επιχείρηση θα ενσωματώσει AI στα συστήματα και τις λειτουργίες της. Σύντομα θα δούμε αρκετές βελτιώσεις στην επεξεργασία της φυσικής γλώσσας (Natural Language Processing – NLP), στην κατανόηση κειμένου αλλά και στη δημιουργία πιο φυσικών και human-like απαντήσεων. Συγχρόνως, καθώς τα AI συστήματα γίνονται πιο διαδεδομένα, η αντιμετώπιση ηθικών ανησυχιών θα γίνει όλο και πιο σημαντική, εφαρμόζοντας ρυθμιστικά πλαίσια και αυστηρότερους κανονισμούς.
Ποια είναι τα επόμενα βήματα για τη Moveo.AI και τι οραματίζεστε για το μέλλον;
Πάνος Καραγιάννης: Πρωταρχικός μας στόχος ήταν να διαφοροποιηθούμε από τα chatbots, και να σχεδιάσουμε μια πλατφόρμα μέσω της οποίας οι ψηφιακοί βοηθοί όχι μόνο δημιουργούνται με ελάχιστη προσπάθεια, αλλά αυτό-βελτιώνονται από την επικοινωνία με τους πελάτες. Στόχος μας παραμένει η ενσωμάτωση νέων τεχνολογικών χαρακτηριστικών παραμένοντας στο κέντρο των εξελίξεων. Ξεκινήσαμε μεν από την Ελλάδα, λόγω των περιορισμών της πανδημίας, ωστόσο η έδρα μας βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, καθώς η αγορά των ΗΠΑ αποτελεί βασικό στόχο μας. Το επόμενο βήμα για μας είναι η επέκταση των δραστηριοτήτων στις αγορές των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής, όπου έχουμε ανοίξει το πρώτο μας παράρτημα στο Σάο Πάολο, δημιουργώντας παράλληλα ένα πολύ δυναμικό δίκτυο συνεργατών. Σύντομα θα ολοκληρωθεί και ένας νέος κύκλος χρηματοδότησης, με στόχο την περαιτέρω επέκτασή μας στις παραπάνω αγορές, αλλά και την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού μας.