Αυτά είναι τα κορυφαία επιστημονικά και τεχνολογικά κέντρα στον κόσμο
- 28/10/2023, 10:00
- SHARE
Οι κορυφαίες οικονομίες του κόσμου καθοδηγούνταν πάντα από την καινοτομία. Από την εφεύρεση της ατμοηλεκτρικής ενέργειας και του ηλεκτρισμού έως την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν οδηγήσει τη βιομηχανία και την κοινωνία σε νέα επίπεδα.
Στον σημερινό ψηφιακό κόσμο, οι χώρες που δίνουν προτεραιότητα και καλλιεργούν την καινοτομία είναι σε καλύτερη θέση να αντιμετωπίσουν τις παγκόσμιες προκλήσεις, από την κλιματική αλλαγή έως τις κρίσεις υγείας.
Ποια κράτη όμως είναι πραγματικά πρωτοπόρα στον τομέα της καινοτομίας;
Ο Παγκόσμιος Δείκτης Καινοτομίας 2023 του Παγκόσμιου Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (WIPO) κατέταξε τις 15 χώρες που ηγούνται παγκοσμίως στην επιστήμη, την τεχνολογία και την καινοτομία.
Σύμφωνα με την έκθεση, αυτά τα κράτη πρωτοπορούν «σε ένα κύμα ψηφιακής καινοτομίας, που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη, την υπερυπολογιστική και την αυτοματοποίηση, και σε ένα κύμα βαθιάς επιστημονικής καινοτομίας που βασίζεται στις βιοτεχνολογίες και τις νανοτεχνολογίες».
Ακολουθεί μια σύνοψη των επιτευγμάτων που συνέβαλαν στην τοποθέτηση αυτών των χωρών μεταξύ των 15 κορυφαίων καινοτόμων χωρών του κόσμου:
1. Ελβετία: Διατηρεί την πρώτη θέση στον Παγκόσμιο Δείκτη Καινοτομίας 2023 για 13η συνεχή χρονιά. Ένα ισχυρό οικοσύστημα καινοτομίας υποστηρίζεται από καθιερωμένα ερευνητικά ιδρύματα, υψηλό επίπεδο δαπανών για Ε&Α και ευνοϊκό ρυθμιστικό περιβάλλον.
2. Σουηδία: Ηγείται παγκοσμίως στην επιχειρηματική πολυπλοκότητα και διαθέτει τους ερευνητές με την υψηλότερη κατάταξη. Οι ισχυρές επιδόσεις στο ανθρώπινο κεφάλαιο συμβάλλουν στην υψηλή της κατάταξη.
3. Ηνωμένες Πολιτείες: Η πατρίδα της Silicon Valley και των παγκοσμίου φήμης πανεπιστημίων. Οι ΗΠΑ σημειώνουν την υψηλότερη βαθμολογία στις επενδύσεις σε Ε&Α.
4. Ηνωμένο Βασίλειο: Τα δυνατά σημεία του Ηνωμένου Βασιλείου είναι οι υπηρεσίες έντασης γνώσης και οι παγκόσμιες εταιρείες Ε&Α. Κατατάσσεται στην 3η θέση όσον αφορά την πολυπλοκότητα της αγοράς.
5. Σιγκαπούρη: Με τη στρατηγική της θέση, τις φιλοεπιχειρηματικές πολιτικές της και την έμφαση στις βιομηχανίες που βασίζονται στη γνώση, η Σιγκαπούρη καταλαμβάνει την υψηλότερη θέση στην Ασία.
6. Φινλανδία: Πρώτη στον κόσμο σε υποδομές. Η έμφαση στην εκπαίδευση και την έρευνα, καθώς και η συνεργατική προσέγγιση μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, τροφοδοτούν την επιτυχία της στην καινοτομία.
7. Ολλανδία: Κατατάσσεται στην 8η θέση στον κόσμο για την επιχειρηματική εξειδίκευση. Η ανοικτή οικονομία της και η στρατηγική της θέση στην Ευρώπη την καθιστούν κόμβο καινοτομίας και επιχειρηματικότητας.
8. Γερμανία: Η Γερμανία κατέχει την 4η θέση σε ανθρώπινο κεφάλαιο και έρευνα. Είναι παγκόσμιος ηγέτης στη μεταποίηση και στις καινοτομίες που βασίζονται στην τεχνολογία.
9. Δανία: Η Δανία κατατάσσεται στην 3η θέση για τις υποδομές, ενώ βρίσκεται στην κορυφή της λίστας για τις περιβαλλοντικές επιδόσεις στην εν λόγω κατηγορία.
10. Δημοκρατία της Κορέας: Ο προϋπολογισμός επενδύσεων Ε&Α της Νότιας Κορέας αυξήθηκε κατά 7,1% το 2021. Η έμφαση στα ηλεκτρονικά και τις τηλεπικοινωνίες την έχει καταστήσει τεχνολογική δύναμη στην Ασία.
11. Γαλλία: Έλαβε υψηλό σκορ για τα βιομηχανικά σχέδια και τα σήματα καταγωγής. Η Γαλλία διακρίνεται για τη δέσμευσή της στην ψηφιακή καινοτομία, ιδίως σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η χρηματοοικονομική τεχνολογία.
12. Κίνα: Οι δαπάνες της Κίνας για Ε&Α είναι οι δεύτερες μεγαλύτερες στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ, και οι επενδύσεις της στην έρευνα αυξήθηκαν κατά 9,8% στην τελευταία κατάταξη.
13. Ιαπωνία: Με έδρα το μεγαλύτερο επιστημονικό και τεχνολογικό σύμπλεγμα στον κόσμο που εδρεύει στο Τόκιο-Γιοκοχάμα, η Ιαπωνία είναι ένα από τα 3 κορυφαία ασιατικά κράτη για την κατάθεση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.
14. Ισραήλ: Συχνά αναφέρεται ως το «κράτος των νεοφυών επιχειρήσεων», και κατατάσσεται στην 5η θέση στον κόσμο όσον αφορά τις εκροές γνώσης και τεχνολογίας.
15. Καναδάς: Τα ερευνητικά ιδρύματα και οι κυβερνητικές πολιτικές του Καναδά υποστηρίζουν την καινοτομία. Κατατάσσεται στην 4η θέση στον κόσμο για την εξειδίκευση της αγοράς.
Οι 15 πρώτες θέσεις στην έκθεση του WIPO αποτελούν μόνο ένα μέρος της ιστορίας. Όταν εξετάζουμε τους κορυφαίους καινοτόμους σε όλες τις περιφέρειες, χώρες όπως η Τουρκία, η Σενεγάλη και το Καζακστάν έχουν ενταχθεί στις τάξεις των κρατών που πρωτοπορούν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
- Χάνει έδαφος η εξ αποστάσεως εργασία – Και η Nike θέλει… γραφείο τέσσερις ημέρες την εβδομάδα
- Βαρεθήκατε τα meeting; Ο βοηθός AI της Microsoft θα πηγαίνει στη θέση σας
- Η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει ριζικά τον «χάρτη» στην αγορά εργασίας – Πώς θα είναι η κατάσταση στην ΕΕ το 2035
Πηγή: weforum.org