Παπαστεργίου στο Power of Innovation 2023: Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να κάνει οικονομικότερη τη δημόσια διοίκηση
- 31/10/2023, 14:06
- SHARE
Τους τρόπους με τους οποίους η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορέσει να συμβάλει στη βελτίωση της δημόσιας διοίκησης στην Ελλάδα περιέγραψε -μεταξύ άλλων- ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, μιλώντας τη Δευτέρα στην πρωτοβουλία του Fortune Greece «Power of Innovation», που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου στο Life Gallery Athens Hotel.
Ανοίγοντας την εκδήλωση, η Αναστασία Παρετζόγλου, Executive Chair του Fortune Greece έκανε λόγο για τη λίστα 40 UNDER 40 2023, μια λίστα που για 11η συνεχή χρονιά ανέδειξε η ομάδα του Fortune.
«Είναι 40 λαμπρά παραδείγματα επιχειρηματικής αριστείας που καλύπτουν όλους τους κλάδους της οικονομίας» τόνισε ενώ στη συνέχεια είπε πως «αν κάτι είναι χαρακτηριστικό σε όλες τις περιπτώσεις της λίστας, είναι η καινοτομία. Η καινοτομία στην οποία παίζουν ρόλο οι τεχνολογίες αιχμής».
Η κ. Παρετζόγλου πρόσθεσε πως τεχνολογίες όπως οι «machine learning, data analytics, τεχνητή νοημοσύνη βρίσκονται πίσω από τις επιχειρήσεις, από το κράτος και μετασχηματίζουν τα πάντα».
Η ίδια στάθηκε στον ανθρώπινο παράγοντα που καθορίζει τις τεχνολογίες αιχμής, φέρνοντας ως παράδειγμα τον αριθμό των Ελλήνων ερευνητών που ασχολούνται με την τεχνητή νοημοσύνη, που αποτελούν την πιο πολυάριθμη ομάδα ερευνητών στον κόσμο, φτάνοντας το 11%.
«Οι άνθρωποι, λοιπόν, -και ο τρόπος που θα διαχειριστούν τις τεχνολογίες αιχμής- είναι αυτοί που θα καθορίσουν το μέλλον μας» υπογράμμισε η κ. Παρετζόγλου.
Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο κ. Παπαστεργίου κάνοντας λόγο για τα έργα ψηφιακών υποδομών που έχουν γίνει στην Ελλάδα καθώς και για τα βήματα στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, ενώ στάθηκε και στις προτεραιότητες του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Η τεχνητή νοημοσύνη
Για το κομμάτι της τεχνητής νοημοσύνης, ο κ. Παπαστεργίου στάθηκε στο συμβούλιο τεχνητής νοημοσύνης που ανακοίνωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Σημείωσε πως το συμβούλιο θα βάλει τις βάσεις όχι μόνο σε απλές εφαρμογές, ενώ θα συμβάλει στο πως η τεχνητή νοημοσύνη θα «μπει» στη ζωή μας και σε πολλούς άλλους τομείς, όπως η υγεία, οι μεταφορές και πολλά άλλα σημεία στα οποία η AI μπορεί να δώσει λύσεις.
Επιπλέον, δήλωσε πως ο ψηφιακός βοηθός για το gov.gr. έρχεται σε λιγότερο από ένα μήνα.
Η AI και η δημόσια διοίκηση
Σχολιάζοντας το ρυθμιστικό πλαίσιο για την τεχνητή νοημοσύνη, ο υπουργός είπε πως πρέπει να δούμε το που θέλουμε την AI, που έρχεται να υπηρετήσει τον άνθρωπο και δεν έρχεται να περάσει πάνω από αυτό, να χάσει δουλειές, να χάσει την ασφάλεια των δεδομένων.
«Χρειάζεται να οριοθετήσουμε την τεχνητή νοημοσύνη στα μέτρα μας. Πως μπορεί να μας βοηθήσει να μας βοηθήσει -για παράδειγμα- να βρούμε μέσα στη δημόσια διοίκηση όλους αυτούς τους θύλακες γραφειοκρατίας, πως μπορούμε να βρούμε και να πολεμήσουμε τη φοροδιαφυγή, πως θα μπορούμε να επισπεύσουμε στην υγεία τα διάφορα ιατρικά αποτελέσματα ή να δούμε στο κομμάτι της συνταγογράφησης κενά τα οποία υπάρχουν ή σπατάλες που πιθανά θα έχουν δημιουργεί» υποστήριξε ο ίδιος.
Ακόμα, ο κ. Παπαστεργίου σημείωσε για την AI «σημασία έχει να δούμε το πως η ζωή μας θα γίνει αποτελεσματικότερη, πως η δημόσια διοίκηση θα γίνει οικονομικότερη. Το πως τελικά θα έχουμε την τεχνητή νοημοσύνη ως όπλο μας, που θα δουλέψει για εμάς».