Πιέσεις Λαγκάρντ στους ηγέτες της ΕΕ για το Σύμφωνο Σταθερότητας
- 27/10/2023, 14:29
- SHARE
Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, άσκησε την Παρασκευή πιέσεις στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να συμφωνήσουν στους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ μέχρι το τέλος του 2023.
Μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ένωσης που διεξάγεται στις Βρυξέλλες, η διοικήτρια της ΕΕ τόνισε πως η διασφάλιση μιας συμφωνίας εφαρμογή για το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα έστελνε ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας. Παράλληλα, η Κριστίν Λαγκάρντ υπογράμμισε πως το δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ πρέπει να ενισχύει τη βιωσιμότητα του χρέους και τις επενδύσεις.
Όπως υπενθυμίζει το Bloomberg, οι χώρες της ΕΕ διαφωνούν για το πόσο ευέλικτα θα εφαρμόσουν το δημοσιονομικό καθεστώς, το οποίο κανονικά περιορίζει τα ελλείμματα στο 3% του ΑΕΠ. Οι εν λόγω κανόνες έχουν ανασταλεί από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά πρόκειται να επανέλθουν στις αρχές του 2024.
Η επικεφαλής της ΕΚΤ έστειλε παρόμοιο μήνυμα προ ημερών μιλώντας με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον πρόεδρο του Eurogroup Πασκάλ Ντοναχίου και τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τονίζοντας η μη επίτευξη συμφωνίας κινδυνεύει να ασκήσει πίεση στη νομισματική πολιτική για να κάνει περισσότερα.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup φέρεται να απάντησε τότε ότι το διακύβευμα είναι πραγματικά υψηλό για να επιτευχθεί συμφωνία φέτος και ότι είναι εφικτό αλλά πολύ δύσκολο.
Η παρέμβαση της Λαγκάρντ στη Σύνοδο Κορυφής ήρθε λίγες ώρες μετά από την απόφαση της ΕΚΤ να «πατήσει φρένο» στις αυξήσεις των βασικών της επιτοκίων την Πέμπτη.
Μιλώντας χθες από την Αθήνα, η ίδια υπογράμμισε πως η οικονομία της Ευρωζώνης δείχνει σημάδια αδυναμίας και πως τόνισε πως οι μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2023.
Τι λέει το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου
Στο κείμενο συμπερασμάτων που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη Σύνοδο Κορυφής, οι ηγέτες της ΕΕ σημειώνουν πως«οι οικονομίες μας έχουν επιδείξει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα απέναντι σε πολυάριθμους οικονομικούς κλυδωνισμούς και συνεχίζουν να αναπτύσσονται, αν και με μειωμένη δυναμική».
Υπογραμμίζουν ότι ο πληθωρισμός παραμένει βασικό μέλημα και είναι σημαντικό να συνεχιστεί η διαδικασία αποπληθωρισμού, ενώ παράλληλα δεσμεύονται να αυξήσουν την ανθεκτικότητα και την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών οικονομιών.
«Οι κανόνες για τον συντονισμό των εθνικών δημοσιονομικών πολιτικών είναι ουσιαστικοί για τον αποτελεσματικό συντονισμό των πολιτικών στην Οικονομική και Νομισματική μας Ένωση και για τη στήριξη της ανθεκτικότητας και της σταθερότητας της οικονομίας της ζώνης του ευρώ και της ΕΕ συνολικά», αναφέρεται στο κείμενο συμπερασμάτων.
Επισημαίνεται, ακόμη, ότι ο τραπεζικός τομέας της ΕΕ είναι «ανθεκτικός, με ισχυρές θέσεις κεφαλαίου και ρευστότητας» κι ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης, σύμφωνα με τη δήλωση του Eurogroup της 16ης Ιουνίου 2022.
Τέλος, οι ηγέτες της ΕΕ τονίζουν ότι θα εξετάζουν τακτικά την πρόοδο των εργασιών για το ψηφιακό ευρώ, σημειώνοντας: «Λαμβάνουμε υπόψη τη δέσμη μέτρων για το ενιαίο νόμισμα που παρουσίασε η Επιτροπή και την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας της 18ης Οκτωβρίου 2023 να προχωρήσει στην επόμενη φάση των διερευνητικών εργασιών της για το ψηφιακό ευρώ.»