Συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας στο τρίτο τρίμηνο – Ηπιότερη από τις προβλέψεις

Συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας στο τρίτο τρίμηνο – Ηπιότερη από τις προβλέψεις
Workers stand on a mobile lift next to the Reichstag building which houses the Bundestag (lower house of parliament) in Berlin on September 30, 2021. (Photo by John MACDOUGALL / AFP) Photo: AFP
Οι πρόσφατες υποτονικές επιδόσεις της Γερμανίας τροφοδότησαν τις ανησυχίες για την πορεία της οικονομίας.

Σε περιβάλλον συρρίκνωσης κινήθηκε για το τρίτο τρίμηνο του 2023 η οικονομία της Γερμανίας, αλλά ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών.

Όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της μεγαλύτερης δύναμης της Ευρώπης, η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε -0,1% έναντι -αναθεωρημένης- ανάπτυξης +0,1% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν συρρίκνωση -0,3% για το τρίτο τρίμηνο.

Το ποσοστό για το πρώτο τρίμηνο αναθεωρήθηκε σε στασιμότητα, από προηγούμενη συρρίκνωση που είχε οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση. Η ύφεση ορίζεται ως δύο συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης του ΑΕΠ.

Ανά κλάδους της οικονομίας, η κατανάλωση των νοικοκυριών μειώθηκε το τρίτο τρίμηνο, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός συνέχισε να μειώνει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.

Από την άλλη πλευρά, οι επενδύσεις κεφαλαίου συνέβαλαν θετικά στο ΑΕΠ, ανέφερε η Destatis.

Οι πρόσφατες υποτονικές επιδόσεις της Γερμανίας τροφοδότησαν τις ανησυχίες για την πορεία της οικονομίας καθώς αντιμετωπίζει τη γήρανση του εργατικού δυναμικού, την υπερβολική εξάρτηση από την Κίνα και την ανάγκη ταχείας μετάβασης σε νέες πηγές ενέργειας, ανέφερε το Bloomberg.

Κορυφαίοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της Bundesbank, Γιόαχιμ Νάγκελ, έχουν προειδοποιήσει κατά της υπερβολικής απαισιοδοξίας, επισημαίνοντας την ικανότητα προσαρμογής της χώρας.

Ωστόσο, έχουν αναγνωρίσει την ανάγκη για δράση, με τον υπουργό Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, να προτρέπει την περασμένη εβδομάδα να ληφθούν αποφάσεις για τη διασφάλιση της χώρας ως επιχειρηματικού προορισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: