Μέση Ανατολή: Σφοδρές συγκρούσεις του ισραηλινού στρατού με τη Χαμάς στη Γάζα – Δεκάδες νεκροί από βομβαρδισμό σε προσφυγικό καταυλισμό
- 31/10/2023, 17:33
- SHARE
«Το Ισραήλ βρίσκεται στο τρίτο στάδιο της επιχείρησης στη Γάζα», τόνισε την Τρίτη ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της χώρας, Τσαχί Χανέγκμπι μιλώντας την Τρίτη στο Τελ Αβίβ. Όπως ανέφερε, το πρώτο στάδιο του πολέμου, ο περιορισμός της επίθεσης της Χαμάς και η εκκαθάριση του νότιου Ισραήλ από τους τρομοκράτες, έχει τελειώσει, όπως και το δεύτερο στάδιο, το χτύπημα «με ακρίβεια και δύναμη όλων των συστημάτων του εχθρού, μέσω ποιοτικών πληροφοριών, από τον αέρα, την ξηρά και τη θάλασσα».
Το τρίτο και τρέχον στάδιο είναι η χερσαία επιχείρηση στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. «Είναι μια δύσκολη εκστρατεία» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι «απαιτεί εντατική μάχη. Δεν υπάρχει μάχη χωρίς επώδυνο τίμημα. Είμαστε ένα μαχόμενο έθνος, παρά τον πόνο. Είμαστε αποφασισμένοι να νικήσουμε, παρά τον πόνο».
Η προσοχή θα στραφεί στη Χεζμπολάχ, μετά τη Χαμάς
Το Ισραήλ υιοθετεί αμυντική στάση στο μέτωπο του Λιβάνου ώστε να μην εξουθενώσει τις δυνάμεις του καθώς ο στρατός εστιάζει στη διεξαγωγή του πολέμου κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε επίσης ο Τζάχι Χανέγκμπι.
Ο Χανέγκμπι πρόσθεσε ότι «την ημέρα μετά τη Χαμάς», το Ισραήλ θα εφαρμόσει «τα διδάγματα που άντλησε» εναντίον των μαχητών της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, επισημαίνοντας ότι αυτό θα έχει λειτουργικές πτυχές, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.
Ο Ισραηλινός σύμβουλος δήλωσε επίσης ότι «δεν υπάρχει συμφωνία στον ορίζοντα» για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα καθώς το Ισραήλ συνεχίζει τη χερσαία εισβολή του στον παλαιστινιακό θύλακα.
Παράλληλα, ο Χανέγκμπι καταδίκασε τις επιθέσεις κατά του Ισραήλ από την ένοπλη οργάνωση Χούθι στην Υεμένη λέγοντας ότι είναι «ανεπίτρεπτες» αλλά αρνήθηκε να μιλήσει περαιτέρω όταν ρωτήθηκε ποια μπορεί να είναι η ισραηλινή απάντηση.
Ο Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε επίσης ότι νοσοκομεία στην Αίγυπτο θα πρέπει να χρησιμεύσουν ως μια εναλλακτική λύση για την ιατρική περίθαλψη των τραυματιών στη Γάζα, καθώς τα νοσοκομεία στον θύλακα τελούν υπό πίεση και υφίστανται διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος. Τόνισε ωστόσο ότι το Ισραήλ κατανοεί την ανησυχία της Αιγύπτου ως προς τη μαζική εισροή Παλαιστινίων προσφύγων στο έδαφός της.
Tο υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοινώνει τον θάνατο τουλάχιστον 50 ανθρώπων σε ισραηλινό βομβαρδισμό
Το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς ανακοίνωσε την Τρίτη ότι τουλάχιστον 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό μέσα σε προσφυγικό καταυλισμό στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.
Ο βομβαρδισμός, του οποίου ο τελικός απολογισμός μπορεί να είναι κατά πολύ βαρύτερος σύμφωνα με το υπουργείο, κατέστρεψε «τουλάχιστον 20 κτίρια» μέσα στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια.
Όταν ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο, ο ισραηλινός στρατός δεν έδωσε άμεσα απάντηση.
Παράλληλα, ο διευθυντής του Ινδονησιακού Νοσοκομείου στη Γάζα δήλωσε στο δίκτυο Αλ-Τζαζίρα ότι τουλάχιστον 50 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 150 τραυματίστηκαν σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια.
Η Αίγυπτος εργάζεται σε όλα τα επίπεδα για την επίλυση μιας «άνευ προηγουμένου ανθρωπιστικής κρίσης» στη Γάζα
Η Αίγυπτος εμπλέκεται σε όλα τα επίπεδα προκειμένου να επιλυθεί η «άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση» στη Γάζα, δήλωσε την Τρίτη ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός Μοστάφα Μαντμπούλι στη διάρκεια μιας επίσκεψης στο σημείο διέλευσης της Ράφα ανάμεσα στην Αίγυπτο και τη Λωρίδα της Γάζας.
«Η Αίγυπτος εμπλέκεται σε όλα τα επίπεδα αρχής γενομένης από την πολιτική ηγεσία με τον πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι μέχρι όλες τις κρατικές υπηρεσίες που εργάζονται για να επιλύσουν αυτή την άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση στην οποία εκτίθενται οι αθώοι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας σήμερα», είπε ο Μαντμπούλι.
Η λύση των δύο κρατών είναι η περιεκτική λύση που θα διασφαλίσει την ειρήνη στην περιοχή, πρόσθεσε ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός.
Ο γγ του ΝΑΤΟ καταδικάζει τη Χαμάς, καλεί το Ισραήλ να προστατεύσει τους αμάχους
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ καταδίκασε τις επιθέσεις στο Ισραήλ από τη Χαμάς και είπε πως η ισραηλινή απάντηση στη Γάζα πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο.
«Καταδικάζουμε τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ», ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ σε μια ομιλία ενώπιον βουλευτών σκανδιναβικών χωρών στο Όσλο.
«Την ίδια στιγμή είναι σημαντικό η απάντηση του Ισραήλ να λαμβάνει χώρα εντός του διεθνούς δικαίου, οι ζωές των αμάχων να προστατεύονται και η ανθρωπιστική βοήθεια να φθάσει στη Γάζα», πρόσθεσε.
Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε στις 11 Οκτωβρίου πως το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα αλλά ότι περίμενε πως η απάντηση στις επιθέσεις της Χαμάς θα ήταν αναλογική.
Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ προειδοποίησε επίσης για τον κίνδυνο κλιμάκωσης του πολέμου σε μια ευρύτερη σύγκρουση.
«Το Ιράν, η Χεζμπολάχ και άλλοι δεν πρέπει να εκμεταλλευθούν την κατάσταση. Ο πόνος τις τελευταίες εβδομάδες μας υπενθυμίζει πως δεν πρέπει να σταματήσουμε να εργαζόμαστε για μια μόνιμη, ειρηνική πολιτική επίλυση στη σύγκρουση», είπε.
Τριάντα ένας δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί αφότου ξέσπασε ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς
Τουλάχιστον 31 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν από τις 7 Οκτωβρίου και την επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, ανάμεσά τους 26 Παλαιστίνιοι, τέσσερις Ισραηλινοί και ένας Λιβανέζος, ανέφερε η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) που εδρεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η CPJ, που καταγράφει τα θύματα στο Ισραήλ, στη Λωρίδα της Γάζας και στα σύνορα του Λιβάνου, καταμέτρησε επίσης οκτώ τραυματίες και εννέα δημοσιογράφους που αγνοούνται ή κρατούνται, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε. Ο απολογισμός είναι ο πιο φονικός για τους δημοσιογράφους που καλύπτουν αυτή τη σύγκρουση από την ίδρυση της CPJ το 1992, ανέφερε ακόμη.
Δημοσίευσε την Δευτέρα, κατάλογο των ονομάτων των θυμάτων, διευκρινίζοντας πως αυτά τα δεδομένα στηρίζονται «σε πληροφορίες που εξασφαλίστηκαν από πηγές της CPJ στην περιοχή και πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν από τα ΜΜΕ».
Η Επιτροπή διευκρίνισε επίσης πως έρευνες και επαληθεύσεις είναι σε εξέλιξη προκειμένου να επιβεβαιωθεί η εξαφάνιση ή ο θάνατος άλλων δημοσιογράφων.
«Η CPJ υπογραμμίζει τη σημαντική εργασία που φέρουν εις πέρας οι δημοσιογράφοι και οι πολίτες σε καιρό κρίσης, και επιμένει στο ότι δεν πρέπει να τίθενται στο στόχαστρο από τις πλευρές της σύγκρουσης», ανέφερε στην ανακοίνωση ο Σερίφ Μανσούρ, συντονιστής για την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.
Η CPJ υπογραμμίζει επίσης «τον ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο» που διατρέχουν οι δημοσιογράφοι που βρίσκονται στη Λωρίδα της Γάζας. Λόγω του αποκλεισμού που επιβάλλει το Ισραήλ και της απουσίας πρόσβασης μέσω της Αιγύπτου, στο πεδίο βρίσκονται μόνο Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι, που παρέχουν εικόνες και πληροφορίες στα διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Εκτός από τους βομβαρδισμούς τους οποίους ακολούθησαν χερσαίες επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού, οι συνθήκες διαβίωσης και εργασίας των δημοσιογράφων όπως και των αμάχων είναι δύσκολες επί του πεδίου. Η παροχή νερού είναι περιορισμένη και οι επικοινωνίες ίντερνετ διακόπηκαν για τρεις ημέρες προτού αποκατασταθούν το βράδυ της Δευτέρας.
Χωρίς να δίνει αριθμούς, η CPJ έκανε επίσης λόγο για συνεχιζόμενες επιθέσεις, συλλήψεις, απειλές, λογοκρισία και δολοφονίες συγγενών των δημοσιογράφων που βρίσκονται επί του πεδίου.