Διευκρινίσεις από το ΥΠΟΙΚ για το «πάγωμα» λογαριασμών
- 21/08/2014, 09:29
- SHARE
Τι προβλέπεται σχετικά με δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών, θυρίδων και άλλων περιουσιακών στοιχείων των φορολογουμένων.
Ανακοίνωση εξέδωσε χθες το βράδυ η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων σε απάντηση στα δημοσιεύματα αναφορικά με δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών, θυρίδων και άλλων περιουσιακών στοιχείων φορολογουμένων. Στην ανακοίνωσή της διευκρινίζονται τα εξής:
1. Η ΠΟΛ 1194/14.08.2014 που εξέδωσε η ΓΓΔΕ, κοινοποιεί και παρέχει διευκρινίσεις και οδηγίες για την εφαρμογή των διατάξεων του ν. 3691/2008 «Πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και άλλες διατάξεις», όπως ισχύει, προκειμένου οι υπηρεσίες της Φορολογικής Διοίκησης να ενημερώνουν την Αρχή της Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες για παραβάσεις της φορολογικής και τελωνειακής νομοθεσίας.
2. Η ενημέρωση της Αρχής της Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες από τη ΓΓΔΕ για την τέλεση ορισμένων φορολογικών παραβάσεων, συνιστά υποχρέωση της ΓΓΔΕ σύμφωνα με το ν.3691/2008. Μετά την ενημέρωσή της, η Αρχή της Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες δεν προβαίνει αυτόματα στη λήψη μέτρων όπως δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών κλπ. Η λήψη των μέτρων αυτών από την Αρχή της Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες πραγματοποιείται μόνο εφόσον η Αρχή κρίνει ότι είναι απαραίτητη και μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις που συνδέονται με τις αρμοδιότητές της.
Υπενθυμίζεται, ότι σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας Έθνος, εγκύκλιος της Γενικής Γραμματείας Εσόδων με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής, προβλέπει δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών, θυρίδων και περιουσιακών στοιχείων, για μη απόδοση ΦΠΑ άνω των 3.000 ευρώ ή για ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο άνω των 10.000 ευρώ.
Ήδη, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η εγκύκλιος αυτή έχει αποσταλεί τις Δ.Ο.Υ. και τα Ελεγκτικά Κέντρα να ενημερώνουν την Αρχή για το Ξέπλυμα, η οποία μπορεί να δώσει εντολή για «πάγωμα» λογαριασμών, θυρίδων, όπως και της μεταβίβασης κάθε περιουσιακού στοιχείου των υπόπτων.
Σύμφωνα με το χθεσινό δημοσίευμα, όταν υπάρξει ενημέρωση για κάποιο ύποπτο περιστατικό ο επικεφαλής της Αρχής προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του Δημοσίου διατάζει το πάγωμα κινητής και ακίνητης περιουσίας. Απαγορεύει δηλαδή την κίνηση λογαριασμών, τίτλων και χρηματοπιστωτικών προϊόντων, το άνοιγμα θυρίδων, την μεταβίβαση ή εκποίηση οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου.
Διαβάστε ακόμη:
Πάγωμα κινητής και ακίνητης περιουσίας για όσους φοροδιαφεύγουν