Σε υψηλό άνω των 3 ετών η μείωση θέσεων εργασίας στα εργοστάσια της Ευρωζώνης
- 02/11/2023, 11:23
- SHARE
Με τον ταχύτερο ρυθμό από το καλοκαίρι του 2020 κινήθηκαν οι περικοπές των θέσεων εργασίας στα εργοστάσια της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τα στοιχεία της S&P Global για τον κλάδο της μεταποίησης στις χώρες του ευρώ.
Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία την Πέμπτη, ο τελικός δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) για τον κλάδο της μεταποίησης στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στις 43,1 μονάδες έναντι 43,4 μονάδων τον Σεπτέμβριο, φτάνοντας σε χαμηλό 3 μηνών. Στην προκαταρκτική μέτρηση της S&P Global ο μεταποιητικός PMI είχε διαμορφωθεί στις 43 μονάδες, ενώ σημειώνεται πως κάθε μέτρηση υπό των 50 μονάδων φανερώνει συρρίκνωση των δραστηριοτήτων του κλάδου.
Μόνη θετική εξαίρεση η Ελλάδα
Από τις χώρες στις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για τον δείκτη PMI μεταποίησης, η Γερμανία είχε τις χειρότερες επιδόσεις, παρά το γεγονός ότι σημειώθηκε επιβράδυνση στην υφεσιακή πορεία του μεταποιητικού κλάδου.
Η Γαλλία, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, κατέγραψε τη μεγαλύτερη επιδείνωση των συνθηκών στα εργοστάσια το, φτάνοντας κοντά σε χαμηλό 3,5 ετών.
Ταχύτερη μείωση σημειώθηκε επίσης για την Ιταλία, την Ισπανία και την Ιρλανδία, ενώ η Ελλάδα παρέμεινε η μόνη χώρα που κατέγραψε βελτίωση, αν και οριακή.
Ζήτηση και απασχόληση του κλάδου
Η σχετική έρευνα αναφέρει πως καταγράφηκε «σημαντική αδυναμία στη ζήτηση, με τις νέες παραγγελίες να συρρικνώνονται με έναν από τους πιο απότομους ρυθμούς στην ιστορία της έρευνας.
Η τελευταία μείωση έχει ξεπεραστεί ποτέ μόνο από εκείνες που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, της παγκόσμιας χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-09 και την ενεργειακή κρίση στα τέλη του 2022. Παρόμοιες τάσεις ήταν επίσης εμφανείς τόσο για την ποσότητα των αγορών όσο και για τα ανεκτέλεστα έργα, αναδεικνύοντας τη ζοφερή εικόνα εντός της μεταποιητικής βιομηχανίας της Ευρωζώνης».
Η ταχεία και επιταχυνόμενη μείωση των εκκρεμών εργασιών σηματοδότησε τις προσπάθειες των εταιρειών να στηρίξουν την παραγωγή, δεδομένου πως καταγράφονται σημαντικές αδυναμίες στη ζήτηση.
Τα αποθέματα μετά την παραγωγή μειώθηκαν επίσης, με τη μείωση του Οκτωβρίου να είναι η πιο έντονη εδώ και δύο χρόνια.
Παράλληλα με τη βελτίωση των ταμειακών ροών που επιτεύχθηκε μέσω της εξάντλησης των αποθεμάτων, τα εργοστάσια της Ευρωζώνης προσπάθησαν να εξοικονομήσουν επιπλέον κόστος μέσω περικοπών θέσεων εργασίας.
Η απασχόληση μειώθηκε για πέμπτο συνεχόμενο μήνα στις αρχές του τέταρτου τριμήνου, με τον ρυθμό μείωσης των θέσεων εργασίας να διαμορφώνεται στο ταχύτερο από τον Αύγουστο του 2020.