ΔΕΗ: Η επόμενη ημέρα μετά το deal με Κωτσόβολο και το σχέδιο Μάρσαλ
- 06/11/2023, 08:51
- SHARE
Ήταν Νοέμβριος του 1948 όταν στο πλαίσιο του Σχεδίου Μάρσαλ, το Ανώτατο Συμβούλιο Ανασυγκρότησης καταρτίζει τετραετές πρόγραμμα οικονομικής ανόρθωσης που περιλαμβάνει πρόγραμμα εξηλεκτρισμού της χώρας με την αξιοποίηση της υδραυλικής δύναμης οκτώ ποταμών. Κοντά δύο χρόνια μετά, τον Αύγουστο του 1950, ιδρύεται η ΔΕΗ με στόχο να φτάσει το ηλεκτρικό ρεύμα ακόμη και στο πιο απομακρυσμένο σημείο της χώρας. Το κεντρικό κατάστημα της ΔΕΗ που όταν ξεκίνησε εστίαζε σε δύο τομείς της ηλεκτρικής και της λιγνιτικής εκμετάλλευσης, βρισκόταν και συνεχίζει να βρίσκεται στην οδό Αριστείδου.
Εκεί στο κέντρο της Αθήνας, στην Αριστείδου 9, ο Παναγιώτης Κωτσόβολος άνοιξε το 1950 το μαγαζί του δίνοντας τη δυνατότητα στους Αθηναίους να αγοράσουν με δόσεις προϊόντα όπως ραδιόφωνα και κουζίνες, που θεωρούνται απαραίτητα για τον εξοπλισμό κάθε μοντέρνου νοικοκυριού έπειτα από τον σταδιακό εξηλεκτρισμό της Ελλάδας τον οποίο είχε αναλάβει η ΔΕΗ.
Επτά δεκαετίες μετά οι δρόμοι της ΔΕΗ και της Κωτσόβολος συναντιούνται εκ νέου. Η ΔΕΗ, όπως ανακοίνωσε το πρωί της Παρασκευής η Βρετανική Currys που ελέγχει την Κωτσόβολος, θα αναλάβει την τύχη της γνωστής αλυσίδας έναντι αντιτίμου που αντιστοιχεί σε αξία επιχείρησης 200 εκατ. ευρώ, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο δανεισμός και τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας και εξαιρουμένων των μισθώσεων κατά το IFRS 16 που ήταν στις 29 Απριλίου στα 97 εκατ. ευρώ.
Η αξία της καθαρής θέσης μετά τις προσαρμογές για μετρητά, χρέος και κεφάλαιο κίνησης είναι 268 εκατ. ευρώ. Συν ένα επιπλέον ημερήσιο ποσό που υπολογίζεται πολλαπλασιάζοντας ένα ποσό που είναι ίσο με 11.019 ευρώ με τον αριθμό των ημερολογιακών ημερών από τις 29 Απριλίου 2023 έως και την Ημερομηνία Ολοκλήρωσης. Μέχρι σήμερα αυτό το επιπλέον ποσό είναι 2,1 εκατ. ευρώ.
Η συμφωνία για την εξαγορά της Κωτσόβολος αποτελεί για τη ΔΕΗ μία στρατηγική κίνηση μετασχηματισμού, σε μία αγορά που αλλάζει σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς η εποχή της ενεργειακής μετάβασης και του νέου εξηλεκτρισμού δημιουργεί έναν ολόκληρο νέο κόσμο λύσεων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Με την εξαγορά της Κωτσόβολος η ΔΕΗ προχωράει ακόμη γρηγορότερα στον μετασχηματισμό της σε έναν ολοκληρωμένο πάροχο προϊόντων και υπηρεσιών.
Σε δηλώσεις του με αφορμή το big deal για τον ενεργειακό όμιλο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕH, κ. Γεώργιος Στάσσης, δήλωσε: «Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας η ΔΕH θα είναι μία άλλη εταιρεία: Ένας ολοκληρωμένος, πελατοκεντρικός πάροχος προϊόντων και υπηρεσιών σε ψηφιακό και φυσικό επίπεδο. Η εξαγορά της Κωτσόβολος, ως μέρος του επενδυτικού μας πλάνου ύψους 9 δισ. ευρώ, επιταχύνει σημαντικά την υλοποίηση του επιχειρησιακού μας σχεδιασμού, ο οποίος βασίζεται σε τρεις πυλώνες, την πράσινη ανάπτυξη, την ψηφιοποίηση όλων των λειτουργιών και την πελατοκεντρικότητα».
Το ενδιαφέρον της ΔΕΗ για την Κωτσόβολος συνδέεται και με τα μελλοντικά προγράμματα αντικατάστασης οικιακών ηλεκτρικών συσκευών και εγκατάστασης αντλιών θερμότητας, για τους περίπου 6,5 εκατ. πελάτες της. Και το δίκτυο των 95 καταστημάτων της Κωτσόβολος, σε Ελλάδα και Κύπρο, -τα 27 είναι megastores- αποτελούν μια πρώτης τάξεως βιτρίνα για να πετύχει αυτό τον στόχο. Επιπλέον του εκτεταμένου δικτύου φυσικών καταστημάτων, η Κωτσόβολος διαθέτει ένα ολοκληρωμένο, πανελλαδικό δίκτυο, εφοδιαστικής αλυσίδας με δικές της αποθήκες, ιδιόκτητο στόλο οχημάτων και ένα μεγάλο δίκτυο συνεργατών για εγκαταστάσεις των συσκευών. Διαθέτει ένα πολυκαναλικό (omnichannel) δίκτυο πωλήσεων που, εκτός από τα φυσικά καταστήματα, περιλαμβάνει call center και ένα επιτυχημένο e-shop (kotsovolos.gr).
Επιπλέον η εξαγορά της Κωτσόβολος θα φέρει στη ΔΕΗ εξοικονόμηση ποσού περίπου 100 εκατ. ευρώ το οποίο, σύμφωνα με το επενδυτικό πλάνο, προοριζόταν για την δημιουργία δικτύου logistics και υποδομών μεταφορών αλλά και συστημάτων πληροφορικής για διαχείριση αυτών.