Το Ισραήλ συμφώνησε για τετράωρες ανθρωπιστικές παύσεις πυρός στη βόρεια Γάζα

Το Ισραήλ συμφώνησε για τετράωρες ανθρωπιστικές παύσεις πυρός στη βόρεια Γάζα
epa10963017 Smoke rises following Israeli air strikes in the northern Gaza Strip, 07 November 2023. More than 10,000 Palestinians and at least 1,400 Israelis have been killed, according to the Israel Defense Forces (IDF) and the Palestinian health authority, since Hamas militants launched an attack against Israel from the Gaza Strip on 07 October, and the Israeli operations in Gaza and the West Bank which followed it. EPA/MOHAMMED SABER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σύμφωνα με το OCHA, ο αριθμός των εκτοπισμένων στη Γάζα ανέρχεται πλέον σε 1,6 εκατομμύριο ανθρώπους από τα 2,4 εκατομμύρια των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας.

Ο ισραηλινός στρατός δέχθηκε να τηρεί καθημερινά παύσεις μερικών ωρών στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας για να επιτρέψει στους άμαχους Παλαιστινίους να εγκαταλείψουν αυτή τη ζώνη όπου μαίνονται οι μάχες με τη Χαμάς, χωρίς προοπτική για κατάπαυση του πυρός.

«Μια κατάπαυση του πυρός με τη Χαμάς σημαίνει παράδοση», επανέλαβε χθες, Πέμπτη, το βράδυ ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Fox News και επαναλαμβάνοντας τον στόχο «να εξαλειφθεί η Χαμάς», η οποία έδωσε το έναυσμα για το ξέσπασμα του πολέμου επιτιθέμενη στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ. «Τίποτα δεν θα μας σταματήσει», πρόσθεσε.

Το Ισραήλ δέχθηκε εντούτοις να κάνει καθημερινά από χθες, Πέμπτη, ανθρωπιστικές «παύσεις» για να επιτρέψει στους αμάχους να διαφύγουν από το βορρά -όπου επικεντρώνονται οι μάχες και οι βομβαρδισμοί- προς το νότιο τμήμα του εδάφους, σύμφωνα με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αυτές οι παύσεις «των τεσσάρων ωρών σε ορισμένες ζώνες του βορρά της Λωρίδας της Γάζας θα ανακοινώνονται τρεις ώρες νωρίτερα», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι, σύμφωνα με τον οποίο η Ουάσινγκτον έλαβε τη διαβεβαίωση πως «δεν θα διεξάγονται στρατιωτικές επιχειρήσεις στις ζώνες αυτές στη διάρκεια της παύσης».

– «Δεν υπάρχει νερό, δεν υπάρχει αρτοποιείο» –

Ο ισραηλινός στρατός είχε ανοίξει «ένα διάδρομο εκκένωσης» την Κυριακή, όμως Παλαιστίνιοι έκαναν λόγο για επίμονες μάχες κατά μήκος αυτής της οδού, την οποία έχουν πάρει από την Τετάρτη 100.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τους αριθμούς του ισραηλινού στρατού και του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA).

Το πλήθος των ανδρών και των γυναικών που έφευγαν πεζή κρατώντας στα χέρια τους τα παιδιά τους και έχοντας μερικοί μικρούς μπόγους, όπως διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, αυξάνει τις εκατοντάδες χιλιάδες των προσφύγων που έχουν συσσωρευθεί στο νότιο τμήμα αυτού του μικρού εδάφους μέσα σε καταστροφικές συνθήκες.

«Δεν έχουμε νερό, δεν έχουμε τουαλέτες, δεν έχουμε αρτοποιείο», λέει η Ουμ Αλάα αλ-Χατζίν, η οποία βρήκε καταφύγιο στο νοσοκομείο αλ-Νάσερ στο Χαν Γιουνίς, στο νότιο τμήμα, έπειτα από ημέρες πορείας. «Έχουμε ένα καρβέλι ψωμί κάθε τρεις ή τέσσερις ημέρες, και πρέπει να κάνουμε ουρά για ώρες».

Σύμφωνα με το OCHA, ο αριθμός των εκτοπισμένων στη Γάζα ανέρχεται πλέον σε 1,6 εκατομμύριο ανθρώπους από τα 2,4 εκατομμύρια των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας.

Στο βόρειο τμήμα, όπου εξακολουθούν να παραμένουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, «η έλλειψη τροφής γίνεται όλο και πιο ανησυχητική», λέει εκφράζοντας την ανησυχία του ο ΟΗΕ, σύμφωνα με τον οποίο κανένας οργανισμός δεν είναι σε θέση να παραδώσει εκεί βοήθεια εδώ και οκτώ ημέρες.

Τα νοσοκομεία, που δεν έχουν κλείσει ακόμα, αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε φάρμακα και καύσιμα για να λειτουργήσουν οι γεννήτριες.

Ο Άχμαντ Μχάνα, γιατρός του νοσοκομείου Αλ-Άουντα της Τζαμπαλίγια, περιγράφει μια «τραγική» κατάσταση. Στο μαιευτήριο, «οι γιατροί χρησιμοποιούν λάμπες μετώπου», όπως και στο χειρουργείο, όπου οι χειρουργοί κάνουν επεμβάσεις «με τοπική αναισθησία».

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, οι περιοχές γύρω από νοσοκομεία του βορρά και οι ίδιες οι εγκαταστάσεις τους σφυροκοπήθηκαν στη διάρκεια της περασμένης νύχτας. Πρόκειται για το νοσοκομείο της Σίφα, όπου έχουν καταφύγει 60.000 άνθρωποι, το νοσοκομείο παίδων αλ-Ραντίσι και το ινδονησιακό νοσοκομείο. Η Χαμάς έκανε λόγο για τραυματίες, αλλά όχι για νεκρούς.

Εικόνες του σταθμού AFTV δείχνουν μαζικούς βομβαρδισμούς χθες, Πέμπτη, το βράδυ κοντά στο ινδονησιακό νοσοκομείο στη Μπέιτ Λαχία, οι οποίοι προκάλεσαν πανικό μέσα στο ίδρυμα.

Ισραηλινά χερσαία στρατεύματα, υποστηριζόμενα από βομβαρδισμούς, σφίγγουν τον κλοιό στην πόλη της Γάζας, στην οποία βρίσκεται, σύμφωνα με το στρατό, το «στρατιωτικό επιτελείο» της Χαμάς μέσα σ’ ένα εκτεταμένο δίκτυο σηράγγων.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε χθες πως κατέστρεψε «εισόδους σηράγγων, εργαστήρια κατασκευής αντιαρματικών πυραύλων και εγκαταστάσεις εκτόξευσης ρουκετών».

«Πιστεύω πως ο ισραηλινός στρατός διεξάγει με εξαιρετικό τρόπο τη μάχη του εναντίον των τρομοκρατών στο έδαφος και κάτω από το έδαφος», δήλωσε ο Νετανιάχου μιλώντας στο Fox News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

– «Ούτε να κυβερνήσουμε ούτε να καταλάβουμε» –

Σύμφωνα με την ισραηλινή αντιαεροπορική άμυνα, περίπου 9.500 ρουκέτες έχουν εκτοξευθεί από τις 7 Οκτωβρίου προς το Ισραήλ και οι περισσότερες έχουν αναχαιτισθεί. Όμως ο αριθμός τους «έχει μειωθεί σημαντικά» από τις 27 Οκτωβρίου και την έναρξη των χερσαίων ισραηλινών επιχειρήσεων.

Ο Νετανιάχου επανέλαβε χθες, Πέμπτη, το βράδυ πως το Ισραήλ δεν επιδιώκει «ούτε να κυβερνήσει ούτε να καταλάβει» τη Γάζα, «αλλά επιδιώκουμε να της δώσουμε, όπως και σ’ εμάς, ένα καλύτερο μέλλον».

Ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρόκειται να συνεδριάσει και πάλι σήμερα για τη Γάζα, ο επικεφαλής της υπηρεσίας του οργανισμού για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) Φιλίπ Λαζαρινί τόνισε χθες πως η κατάσταση είναι «μια κρίση της ανθρωπότητας μάλλον, παρά μια ανθρωπιστική κρίση», στη διάρκεια της διεθνούς διάσκεψης που οργανώθηκε στο Παρίσι από τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Κατά τη διάσκεψη αυτή έγιναν δεσμεύσεις για δωρεές ενός δισεκατομμυριού ευρώ για την κάλυψη των αναγκών του ΟΗΕ για να βοηθήσει τον πληθυσμό των παλαιστινιακών εδαφών.

Το Ισραήλ αρνήθηκε ωστόσο πως υπάρχει «ανθρωπιστική κρίση», παραδεχόμενο ωστόσο τις«πολυάριθμες δυσκολίες» που αντιμετωπίζουν οι άμαχοι Παλαιστίνιοι, το έδαφος των οποίων δεν έχει νερό, ηλεκτρικό, τρόφιμα και φάρμακα λόγω της πλήρους πολιορκίας που επιβάλλει από τις 9 Οκτωβρίου το Ισραήλ.

Σύμφωνα με το OCHA, μόνο 65 φορτηγά με βοήθεια προερχόμενα από την Αίγυπτο έφθασαν χθες μέσω της Ράφα, ένας όγκος βοήθειας «εντελώς ανεπαρκής».

Το μεθοριακό πέρασμα της Ράφα άνοιξε εξάλλου και πάλι χθες για επιτραπεί η απομάκρυνση ξένων, ανθρώπων με διπλή υπηκοότητα και τραυματιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

– Μη επανδρωμένο αεροσκάφος έπεσε σε σχολείο –

Η σύγκρουση απειλεί να επεκταθεί περιφερειακά.

Το Ισράηλ έπληξε σήμερα τα χαράματα τη Συρία ως απάντηση για ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος που έπεσε χθες, Πέμπτη, σε σχολείο στην Εϊλάτ χωρίς να προκαλέσει θύματα, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

Ο στρατός ανέφερε ακόμη πως «συνεχίζει τις επιχειρήσεις του για να καταστρέψει τις υποδομές» του φιλοϊρανικού κινήματος Χεζμπολάχ στο Λίβανο, με το οποίο οι ανταλλαγές πυρών είναι καθημερινές.

Το βράδυ, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε επίσης πως αναχαίτισε έναν πύραυλο προερχόμενο από «την περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας» με το αντιπυραυλικό αμυντικό σύστημα Arrow 3.

Στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου οι βιαιότητες πολλαπλασιάζονται, 18 Παλαιστίνιοι έχασαν χθες τη ζωή τους σε διάφορες τοποθεσίες, από τους οποίους οι 14 στη διάρκεια ισραηλινής επιδρομής στην πόλη Τζενίν, προπύργιο ένοπλων ομάδων, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής.

Από τις 7 Οκτωβρίου, τουλάχιστον 170 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από πυρά στρατιωτών ή ισραηλινών εποίκων στη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Αρχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: