Αν οι εταιρείες «σηκώσουν» οικονομικά τα ανοιχτά γραφεία, ίσως η τηλεργασία φτάσει στο τέλος της

Αν οι εταιρείες «σηκώσουν» οικονομικά τα ανοιχτά γραφεία, ίσως η τηλεργασία φτάσει στο τέλος της
Photo: pixabay.com
Τί δείχνει πρόσφατη έρευνα αναφορικά με τη... διάθεση των εργοδοτών.

Η εποχή της εξ αποστάσεως εργασίας μπορεί να φτάσει στο τέλος της – αν οι εταιρείες μπορούν να αντέξουν οικονομικά να κρατήσουν τα γραφεία τους ανοιχτά

Οι εταιρείες απαιτούν όλο και περισσότερο από τους εργαζομένους τους να επιστρέφουν στο γραφείο – αν μπορούν να το αντέξουν οικονομικά, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

Η εταιρεία στρατηγικής για το χώρο εργασίας Robin διεξήγαγε έρευνα σε περισσότερους από 500 ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και διαχειριστές εγκαταστάσεων στις ΗΠΑ σε κλάδους όπως η τεχνολογία, τα χρηματοοικονομικά και οι κατασκευές για να διαπιστώσει πώς οι εταιρείες χρησιμοποιούν τα γραφεία τους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 88% των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα απαιτούσαν από τους υπαλλήλους τους να εργάζονται στο γραφείο για συγκεκριμένο αριθμό ημερών – σχεδόν 20% αύξηση σε σύγκριση με πέρυσι.

Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται, εν μέρει, στο γεγονός ότι οι επιχειρήσεις ανησυχούν για τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις που συνεπάγεται η απομακρυσμένη εργασία.

«Οι ηγέτες των επιχειρήσεων θέλουν οι εργαζόμενοι να περνούν κάποιο χρόνο στο γραφείο και υπάρχουν καλοί λόγοι γι’ αυτό: προσωπική συνεργασία, διαλειτουργική επικοινωνία, επαγγελματική ανάπτυξη, αίσθηση του ανήκειν», δήλωσε στο Insider ο Brian Muse, συνιδρυτής και CTO της Robin.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι εταιρείες φαίνεται να θέλουν οι εργαζόμενοι να έρχονται στο γραφείο για το μεγαλύτερο μέρος της εβδομάδας. Από τις εταιρείες που ζητούν επιστροφή στο γραφείο, το 52% απαιτεί από τους υπαλλήλους τους να πηγαίνουν τέσσερις ημέρες την εβδομάδα – αύξηση 32% από το 2022, σύμφωνα με την έρευνα. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι οι εταιρείες σε τομείς όπως οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και οι κατασκευές απαιτούν από τους υπαλλήλους να βρίσκονται στο γραφείο πιο συχνά, δήλωσε ο Muse.

Αυτό δεν σημαίνει ότι τα γραφεία είναι πλέον πλήρως κατειλημμένα. Παρόλο που η πλειονότητα των εργοδοτών θέλει οι εργαζόμενοί τους να εργάζονται από το γραφείο κάποιες ημέρες, μόνο το 28% αυτών των επιχειρήσεων χρησιμοποιεί το 100% των χώρων γραφείων τους. Στην πραγματικότητα, η μελέτη διαπίστωσε ότι το 80% των γραφείων έχουν μειώσει τη χωρητικότητά τους από την έναρξη της πανδημίας.

Εξάλλου, το να κρατάτε τα φώτα αναμμένα στο γραφείο μπορεί να κοστίζει πολύ. Πάνω από το 60% των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα πληρώνουν περισσότερα από 50 δολάρια ανά τετραγωνικό για το χώρο των γραφείων τους.

«Με την ευέλικτη εργασία, οι άνθρωποι εξακολουθούν να εργάζονται στο σπίτι 1-4 ημέρες την εβδομάδα και -εξαιτίας αυτού- οι επιχειρήσεις πρέπει να είναι “έξυπνες” σχετικά με το πώς αξιοποιούν το χρόνο στο γραφείο και ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες ανάγκες τους σε χώρο», δήλωσε ο Muse.

Τα ευρήματα έρχονται καθώς τόσο οι μεγάλες όσο και οι μικρότερες εταιρείες συνεχίζουν δίνουν εντολές επιστροφής στο γραφείο σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν τα αποτελέσματά τους.

Ωστόσο, η επιστροφή σε έναν φυσικό εταιρικό χώρο προκαλεί την οργή ορισμένων εργαζομένων που απολαμβάνουν την ευελιξία της τηλεργασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένας 31χρονος εργαζόμενος στον τομέα της τεχνολογίας δήλωσε ότι παραιτείται από τη δουλειά που κάποτε αγαπούσε, αφού ο εργοδότης του επέβαλε στους εργαζομένους του να έρχονται στο γραφείο δύο φορές την εβδομάδα.

Η εργασία σε ένα γραφείο μπορεί να είναι δαπανηρή και μπορεί να δυσχεράνει τη δουλειά των γονέων, των έγχρωμων και των ατόμων με αναπηρίες.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν ομάδες εργαζομένων που απολαμβάνουν το γραφείο. Ορισμένοι εργαζόμενοι της γενιάς Z, για παράδειγμα, πηγαίνουν στο γραφείο περισσότερο απ’ ό,τι απαιτείται ως ένας τρόπος να αισθάνονται λιγότερο μόνοι στη δουλειά.

Τα κίνητρα – είτε πρόκειται για δωρεάν γεύμα είτε για αύξηση του μισθού – μπορεί να είναι αυτό που χρειάζονται οι εταιρείες για να κρατήσουν αναμμένα τα φώτα στα γραφεία τους, σύμφωνα με την Robin.

«Οι εταιρείες θα συνεχίσουν να σκέφτονται νέους τρόπους για να δώσουν κίνητρα στους υπαλλήλους για να περάσουν χρόνο στο γραφείο», αναφέρει η μελέτη.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: