Καταλύτες τιμής μετοχών
- 16/11/2023, 11:00
- SHARE
Του Χρήστου Τσούνη
Η επιλογή μεμονωμένων μετοχών είναι σχετικά απλή, αλλά ταυτόχρονα δύσκολη διαδικασία! Η βασική αρχή είναι εύκολη:
- Βρίσκουμε μια μετοχή
- Αξιολογούμε αν είναι φτηνή ή ακριβή
- Αν είναι φτηνή την αγοράζουμε, αν είναι ακριβή δεν κάνουμε τίποτα
- Αν την αγοράσουμε περιμένουμε να ανέβει η τιμή.
- Την πουλάμε για κέρδος ή αφήνουμε τον ανατοκισμό να αυξήσει την αξία της.
Τόσο απλό.
Η αντικειμενική αξία μιας μετοχής βασίζεται στα μελλοντικά της κέρδη και λέγεται εγγενής αξία. Τον καλύτερο ορισμό για την εγγενή αξία νομίζω ότι τον έχει δώσει ο Warren Buffett σε μια διάλεξη του στο Πανεπιστήμιο της Georgia των ΗΠΑ το 2001:
“H εγγενής αξία είναι αυτό που είναι το νούμερο που (προκύπτει) αν ξέραμε τα πάντα για το μέλλον και μπορούσαμε να προβλέψουμε όλα τα μετρητά που θα μας έδινε μια επιχείρηση από τώρα έως την Ημέρα της Κρίσης μειωμένα με το κατάλληλο επιτόκιο στο σήμερα”
Μιας και ο τρόπος ομιλίας του Buffett είναι λίγο περίεργος, σε ελεύθερη μετάφραση αυτό που είπε είναι ότι η εγγενής αξία πρόκειται για την πραγματική αξία που έχει μια εταιρεία, αν προσθέσουμε όλα τα μελλοντικά κέρδη της μειωμένα κατά τόσο ώστε να αντιστοιχούν σε σημερινά λεφτά.
Σε έναν ιδανικό κόσμο η τιμή μιας μετοχής πρέπει να είναι ίση με την εγγενή αξία της (intrinsic value). Το θέμα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι οι επενδυτές πολλές φορές είτε υπερεκτιμάνε το μέλλον είτε το υποτιμάνε. Με αυτό τον τρόπο δημιουργούνται ασυνέχειες στην τιμή μιας μετοχής.
Όμως, δεν αναφέρομαι σε φούσκες. Αναφέρομαι περισσότερο στο πως ο κάθε εν δυνάμει επενδυτής αντιλαμβάνεται το μέλλον της εκάστοτε εταιρείας. Για παράδειγμα το μέλλον μιας εταιρείας που πουλάει ξύλινα σκευή σε σχέση με το μέλλον μιας εταιρείας που κατασκευάζει software μοιάζει πιο σταθερό και πιο υποτιμημένο.
Έτσι λοιπόν, υπάρχουν λοιπόν 2 παράγοντες που πρέπει να κοιτάμε όταν αναλύουμε μια μετοχή: Την τιμή και την αξία της.
Κανονικά, δεν πρέπει να υπάρχει διαχωρισμός αξίας και τιμής, το οποίο έχει και νόημα. Γιατί άλλωστε η τιμή μιας μετοχής να μην είναι ίδια με την αξία της και να είναι υποτιμημένη σε μια αγορά γεμάτη ανθρώπους που ψάχνουν για υποτιμημένες επενδύσεις; Δυστυχώς, όμως, δεν υπάρχει κανόνας που να λέει ότι η τιμή και η αξία πρέπει να συμπίπτουν.
Ο υπολογισμός της εγγενής αξίας είναι από μόνος ένα τεράστιο κεφάλαιο, το οποίο μπορούμε να συζητάμε για μέρες, αλλά σήμερα θέλω να σταθούμε στο ερώτημα: «Τι είναι αυτό που κουνάει την τιμή;». Στην τελική, αν κάποια στιγμή η τιμή πρέπει να έρθει και να βρει την εγγενή αξία της μετοχής κάτι πρέπει να την κουνήσει.
Ψάχνουμε στην ουσία αυτό που στον κόσμο των επενδύσεων ονομάζεται «καταλύτης τιμής»
Οι καταλύτες είναι γεγονότα που μπορεί να κινήσουν την τιμή της μετοχής είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω.
Το πώς αναγνωρίζουμε τους καταλύτες είναι σχετικά εύκολο:
- Βρίσκουμε από το αγαπημένο μας site την πορεία της τιμής της μετοχής. Στο σημερινό παράδειγμα θα χρησιμοποιήσουμε την μετοχή της Smith & Wesson Brands Inc ($SWBI)
- Βάζοντας το συνολικό διάγραμμα όλης της πορείας της μετοχής βλέπουμε περιόδους οπού η μετοχή έπεσε ραγδαία και περιόδους οπού τα πήγε περίφημα
3. Στη συνέχεια ψάχνουμε νέα από την περίοδο των πτώσεων ή των ανόδων
- Με λίγο διάβασμα και ψάξιμο είναι εύκολο να αναγνωρίσουμε τα μοτίβα των νέων που κινούν την τιμή. Για παράδειγμα, στην μετοχή που κοιτάμε, η ελαστικότητα της κυβέρνησης στην νομοθεσία των όπλων, οι εκλογές και τα τριμηνιαία κέρδη της εταιρείας είναι οι σημαντικότεροι καταλύτες.
- Τελευταίο βήμα είναι η αξιολόγηση των καταλυτών. Πρέπει να αναρωτηθούμε αν οι λόγοι της πτώσης είναι σημαντικοί και αν όντως επηρεάζουν τα μελλοντικά κέρδη της εταιρείας. Σε περίπτωση ανόδου πρέπει να αξιολογήσουμε αν τα νέα που ώθησαν την τιμή προς τα πάνω είναι σημαντικά, ή η αγορά αντιδράει υπερβολικά.
Με την αξιολόγηση των καταλυτών και την σωστή ερμηνεία τους είμαστε σε θέση να αναγνωρίσουμε ευκαιρίες, ενώ παράλληλα μπορούμε να αποφύγουμε λανθασμένες και βιαστικές κινήσεις, όπως για παράδειγμα να πουλήσουμε πάνω στον πανικό μας.
Παρόλα αυτά, οι καταλύτες των μετοχών είναι το μισό κομμάτι του παζλ. Δεν γίνεται να επενδύουμε με βάση ότι ακούμε στα νέα. Στο κάτω κάτω κανένας με εξαίρεση ίσως μερικούς insiders δεν είναι σε θέση να ξέρει τι θα κουνήσει την μετοχή. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να τους αξιολογούμε και να τους χρησιμοποιούμε μόνο όταν δημιουργούν ασυνέχεια στην αγορά.
Βρείτε τον Χρήστο στο YouTube και στο Instagram εδώ:https://www.youtube.com/tsounischrishttps://www.instagram.com/tsounischris