Πλήθος κόσμου αποτίει φόρο τιμής για την 50η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου
- 17/11/2023, 11:55
- SHARE
«Ήρθα να αφήσω ένα λουλούδι στη μνήμη του παππού μου, ήταν εδώ όταν έγιναν τα επεισόδια στο Πολυτεχνείο», δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η 12χρονη Άννα, η οποία έφτασε με τα πόδια στο πανεπιστημιακό ίδρυμα από την Κυψέλη με τη μητέρα της. Φυσικά, η 12χρονη δεν ήταν το μοναδικό μικρό παιδί που βρέθηκε κατά τις τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις για την 50ή επέτειο του Πολυτεχνείου.
Χιλιάδες άνθρωποι, φοιτητές, εκπρόσωποι φορέων, παρατάξεων και κομμάτων βρέθηκαν και σήμερα στο Πολυτεχνείο, προκειμένου να αποτίσουν φόρο τιμής σε αυτούς που πολέμησαν για τη δημοκρατία. Οι πύλες του ιδρύματος θα κλείσουν στις 13:00, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες προετοιμασίες για την καθιερωμένη πορεία. Πατησίων, Χαυτεία, Σταδίου, Πλατεία Συντάγματος και οι υπόλοιποι δρόμοι που οδηγούν στην αμερικανική πρεσβεία θα παραμείνουν κλειστοί έως ότου ολοκληρωθούν οι εκδηλώσεις μνήμης.
«Είναι σημαντικό εμείς οι παλαιότεροι να θυμόμαστε και οι νέοι να μαθαίνουν», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Αντώνης, ο οποίος είχε τον αδελφό του και έναν ξάδελφό του στο Πολυτεχνείο την ημέρα της εισβολής. «Κανείς από εμάς δεν μπορεί να ξεχάσει τι πραγματικά συνέβη τότε, δεν έχουν αλλάξει και τόσο πολύ τα αιτήματα εκείνης της εποχής με αυτά που ζητά η σημερινή νεολαία», πρόσθεσε ο ίδιος, ο οποίος, αφού κοντοστάθηκε για λίγα δευτερόλεπτα μπροστά στη γκρεμισμένη πόρτα του Πολυτεχνείου, άφησε ένα κόκκινο γαρύφαλλο και έφυγε με αργά βήματα. Κοιτάζοντας τους φοιτητές που έχουν συγκεντρωθεί έξω από τις πύλες του ιδρύματος διέσχισε την οδό Πατησίων κατευθυνόμενος προς την Ομόνοια.
Φέτος, στον χώρο του Πολυτεχνείου υπάρχουν και σημαίες της Παλαιστίνης, με αφορμή τον πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Μέση Ανατολή.
ΠτΔ: Το Πολυτεχνείο σηματοδότησε τη σύγχρονη ιστορία μας
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατέθεσε νωρίτερα σήμερα στεφάνι στο μνημείο του Πολυτεχνείου, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «Σήμερα που η δημοκρατία είναι εδραιωμένη και ισχυρή, χρέος μας παραμένει η προάσπισή της με το ίδιο πάθος και την ίδια ακλόνητη βούληση που έδειξαν οι πολιορκημένοι εκείνοι νέοι πριν από πενήντα ολόκληρα χρόνια».
Ειδικότερα, κατά την δήλωσή της η κ. Σακελλαροπούλου ανέφερε:
«Μισόν αιώνα μετά, το Πολυτεχνείο διατηρεί τον υψηλό του συμβολισμό, ως η κορυφαία πράξη αντίστασης κατά της δικτατορίας και της καταπάτησης της ελευθερίας. Πράξη που δεν υπήρξε αυτονόητη, ούτε ανέξοδη. Συνεπαγόταν κίνδυνο, απαιτούσε θυσίες, έφερε το βάρος μιας ευθύνης, προσωπικής και συλλογικής, που λίγοι είχαν το θάρρος να αναλάβουν. Χάρη και στη δική τους ανιδιοτέλεια και αυταπάρνηση μπόρεσε η πατρίδα μας να γυρίσει τη μελανή σελίδα της επταετίας. Τους οφείλουμε τιμή και ευγνωμοσύνη.
Το Πολυτεχνείο σηματοδότησε τη σύγχρονη ιστορία μας και θεμελίωσε τη δημοκρατική συνείδηση της μεταπολίτευσης, της πιο ειρηνικής και προοδευτικής περιόδου της χώρας. Σε αυτήν εμπεδώθηκε η πεποίθηση ότι δεν χωρούν εκπτώσεις, τόσο στον πολιτικό μας αυτοκαθορισμό, όσο και στον ελεύθερο τρόπο ζωής μας. Η μνήμη του είναι ολοζώντανη και διδακτική, εμπεριέχοντας τις αρχές που συνέχουν διαχρονικά την κοινωνική και πολιτική μας συμβίωση. Σήμερα που η δημοκρατία είναι εδραιωμένη και ισχυρή, χρέος μας παραμένει η προάσπισή της με το ίδιο πάθος και την ίδια ακλόνητη βούληση που έδειξαν οι πολιορκημένοι εκείνοι νέοι πριν από πενήντα ολόκληρα χρόνια».