Πώς θα επιστρέψουν περισσότεροι Ρωμιοί επιχειρηματίες στην Κωνσταντινούπολη
- 19/11/2023, 09:08
- SHARE
Το όραμα επιχειρηματιών που ενώνουν τις δυνάμεις τους και δηλώνουν έτοιμοι να χρηματοδοτήσουν μια προσπάθεια εθνικού χαρακτήρα!
Με πληθυσμό κοντά στα 16 εκατομμύρια κατοίκους, η Κωνσταντινούπολη είναι η μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, αποτελώντας το οικονομικό, πολιτιστικό και ιστορικό κέντρο της χώρας. Ανά τους αιώνες το ελληνικό στοιχείο έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της τουρκικής πρωτεύουσας με τους Πολίτες να ξεχωρίζουν για το μορφωτικό τους επίπεδο, την υψηλή αισθητική, αλλά και την πολίτικη κουζίνα τους.
Η πολίτικη ρωμιοσύνη σήμερα ανέρχεται σε 2.500 άτομα και το 70% είναι, κατά εκτίμηση, ηλικίας άνω των 70 ετών, όταν τέλη δεκαετίας ’60 αρχές δεκαετίας ’70 ξεπερνούσε τα 20.000 άτομα. Βλέποντας την φθίνουσα πληθυσμιακή πορεία και ορμώμενοι από το αίσθημα ανασυγκρότησης της ρωμιοσύνης στην Κωνσταντινούπολη, Έλληνες επιχειρηματίες που ζουν σε Ελλάδα και εξωτερικό, με ιθύνοντα νου τον Βύρωνα Νικολαϊδη, ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να αντιστραφούν οι αριθμοί, όπως συνέβη στην Ίμβρο, ένα ακριτικό νησί που απαριθμούσε μερικές δεκάδες κατοίκους και πλέον μετρά περί τους 800.
Αν και ακόμη το σχέδιο βρίσκεται σε πρωτόλειο στάδιο, ο αρχικός στόχος είναι να ξαναφτάσουν τα 20.000 άτομα με σωστή διαστρωμάτωση δίνοντας κίνητρα σε νέους δεύτερης γενιάς να επιστρέψουν στα πάτρια εδάφη, να εγκατασταθούν μόνιμα και να επιχειρήσουν στην περιοχή.
Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη παρουσία Ελλήνων επιχειρηματιών και επιχειρηματιών της Πόλης, δημοσιογράφων και εκπροσώπων του Πατριαρχείου, αλλά και στελεχών σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Αγγλίας, αυτό που χρειάζεται είναι αφενός χρήματα, αφετέρου η πολιτική βούληση και των δύο κυβερνήσεων.
Το πρώτο βήμα είναι να πραγματοποιηθεί επίσημη έρευνα, τόσο από ελληνικά, όσο και από τουρκικά πανεπιστήμια και φορείς και μετά να γίνει λήψη της απόφασης σε επίπεδο Τούρκου Προέδρου και Έλληνα Πρωθυπουργού.
Χρηματοδότηση 5 δισ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας
Η εκτίμηση είναι ότι, εφόσον δοθεί το «πράσινο φως», σε βάθος δεκαετίας θα χρειαστεί χρηματοδότηση της τάξεως των 5 δις ευρώ, 40% από την τουρκική 40% από την ελληνική κυβέρνηση και ένα 20% από Έλληνες επιχειρηματίες, οι οποίοι δηλώνουν πρόθυμοι να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη συμβάλλοντας στην επίτευξη ενός ιερού σκοπού.
Όπως επισημάνθηκε οι Έλληνες ήταν ανέκαθεν εμπορικός λαός, όπερ σημαίνει ότι πάνε εκεί που ανθίζει το χρήμα και αν τους δημιουργήσεις καλύτερες συνθήκες και ευκαιρίες από αυτές που έχουν στην Ελλάδα θα αλλάξουν εύκολα κατεύθυνση. Ως παράδειγμα αναφέρθηκε η περίπτωση του Ντουμπάϊ, όπου οι Έλληνες πριν την οικονομική κρίση στην περιοχή ήταν 500 και σήμερα είναι 10.000!
Τον πρώτο χρόνο θα υπάρξει μια ισχυρή επιδότηση που σιγά σιγά θα φθίνει και εκεί θα φανεί ποιοι θα πετύχουν και θα μεγαλώσουν. Δεδομένου ότι ο κόσμος αλλάζει με μεγάλη ταχύτητα και η Τουρκία αποτελεί βασικό παίχτη του παγκόσμιου συστήματος, μια τέτοιου είδους προσπάθεια θεωρείται επικερδής και για τις δύο πλευρές.
Απαντώντας σε εκείνους που έχουν δεύτερες σκέψεις, οι θιασώτες της ανασυγκρότησης της πολίτικης ρωμιοσύνης τονίζουν πως η στρατηγική που θα εφαρμόσουν κινείται στη λογική του «the bird principle». Σκεφτείτε το σαν μια διαχείριση δικτύων: Το 10% είναι αετοί, βλέπουν την ευκαιρία και τσιμπάνε τα πουλιά ή τα ψάρια χωρίς να τους πάρουν οι υπόλοιποι χαμπάρι, το 70% είναι χελιδόνια που έχουν την τάση να πηγαίνουν προς μια κατεύθυνση όλα μαζί, ενώ ένα 20% ανήκει στην κατηγορία της πάπιας, μένουν δηλαδή στο ίδιο μέρος και μόνο κρώζουν δίχως να κινητοποιούνται, ενώ απεχθάνονται κάθε είδους αλλαγή.
Πηγαίνοντας κόντρα στο ρεύμα, υπογραμμίστηκε πως για να πετύχεις το σκοπό σου, ξεκινάς χωρίς να λαμβάνεις υπόψη τις πάπιες. Στόχος είναι να μετακινήσεις τα χελιδόνια προς το μέρος και την κατεύθυνση των αετών και εφόσον γίνει αυτό θα έχεις με το μέρος σου την κοινή γνώμη.
Τελέστηκαν τα Θυρανοίξια έπειτα από 14 χρόνια!
Αξίζει να σημειωθεί πως η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, το Σάββατο, 11 Νοεμβρίου 2023, τέλεσε τα θυρανοίξια του ανακαινισμένου Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βαλίνου και του Αγιάσματός του, που είναι αφιερωμένο στον εορταζόμενο αυτή την ημέρα Άγιο Μεγαλομάρτυρα Μηνά, και ακολούθως χοροστάτησε στη Θεία Λειτουργία.
Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι Σεβ. Μητροπολίτες Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος, Ικονίου κ. Θεόληπτος, Πισιδίας κ. Ιώβ και Προύσης κ. Ιωακείμ, Άρχοντες Οφφικιάλιοι της Μ.τ.Χ.Ε., ο κ. Βύρων Νικολαΐδης, που συνέβαλε καθοριστικά στην ολοκλήρωση των ανακαινιστικών έργων, εκπρόσωποι ομογενειακών σωματείων από το εξωτερικό και παράγοντες της ομογένειας της Πόλης, καθώς και πιστοί από την Πόλη και προσκυνητές από το εξωτερικό.
Στην ομιλία του, μετά την Θ. Λειτουργία, ο Παναγιώτατος τόνισε ότι η ανέγερση, η καλή διατήρηση και η παράδοση στις επερχόμενες γενεές των ιερών Ναών της πίστεώς μας και των ευαγών ιδρυμάτων του ευσεβούς Γένους μας αποτελεί “οφειλή εκ των πρωτίστων, η οποία βαρύνει όλους μας”. Για τον λόγο αυτό, όπως είπε, με ιδιαίτερη προθυμία και ευχαρίστηση αποδέχθηκε την πρόσκληση να ευλογήσει τα θυρανοίξια του Ναού της Παναγίας, μετά την ολοκλήρωση των ανακαινιστικών εργασιών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: