Πετρέλαιο: Το Brent κάτω από τα 80 δολάρια, καθώς «δοκιμάζεται» ο OPEC

Πετρέλαιο: Το Brent κάτω από τα 80 δολάρια, καθώς «δοκιμάζεται» ο OPEC
epa08858806 (FILE) - OPEC logo seen at the Palace Congress building during 15th International Energy Forum (IEF15) and informal meeting of the Organization of Petroleum Exporting Countries (OPEC) ministers in Algiers, Algeria, 28 September 2016 (reissued 03 December 2020). Oil ministers from the Organization of Petroleum Exporting Countries are to hold a videoconference with ministers from non-OPEC oil producers, including Russia. EPA/MOHAMED MESSARA *** Local Caption *** 53039946 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η πρώτη φορά που οι τιμές του brent υποχωρούν από τα 80 δολάρια από τις 17 Νοεμβρίου.

Νέα πτώση καταγράφουν τη Δευτέρα οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, την ώρα που ο «μαύρος χρυσός» έχει την προσοχή του στραμμένη στη συνεδρίαση του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC).

Τα συμβόλαια του Brent, παράδοσης Φεβρουαρίου, έπεφταν νωρίτερα τη Δευτέρα στα 79,40 δολάρια ανά βαρέλι. Πρόκειται για την πρώτη φορά που οι τιμές του Brent υποχωρούν από τα 80 δολάρια από τις 17 Νοεμβρίου.

Σημειώνεται πως η συνάντηση του OPEC επρόκειτο να πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο και τώρα μεταφέρθηκε για την Πέμπτη, ενώ θα πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά και όχι αυτοπροσώπως.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, ο λόγος για την αναβολή της ήταν ότι η Νιγηρία και η Αγκόλα πιέζουν για υψηλότερο επίδομα παραγωγής. Και στις δύο χώρες δόθηκαν χαμηλότερα δικαιώματα παραγωγής τον Ιούνιο, αφού προηγουμένως δεν ήταν σε θέση να αντλήσουν αρκετά για να καλύψουν τις ποσοστώσεις τους.

Ο OPEC στο σύνολό του αναμένεται να παρατείνει τις περικοπές παραγωγής, αν όχι σε αυτή τη συνεδρίαση, τότε σύντομα. Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία μειώνουν ήδη την παραγωγή περισσότερο από ό,τι απαιτούν οι ποσοστώσεις του Οργανισμού σε εθελοντική βάση για να διατηρήσουν τις παγκόσμιες τιμές σε υψηλά επίπεδα.

Παρόλο που ο OPEC αναμένεται να καταλήξει σε συμφωνία μέχρι την Πέμπτη, η διαφωνία δείχνει τις πιέσεις που αντιμετωπίζει το μπλοκ για να κρατήσει όλα τα μέλη του ευχαριστημένα. Όλοι οι παραγωγοί πετρελαίου επωφελούνται από τις υψηλότερες τιμές, αλλά οι χώρες θέλουν επίσης να πουλήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο πετρέλαιο για να μεγιστοποιήσουν τα έσοδά τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: