Μητσοτάκης από COP28: Πώς θα γίνει ο Πόρος «πράσινο νησί»

Μητσοτάκης από COP28: Πώς θα γίνει ο Πόρος «πράσινο νησί»
(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Δ) με τον πρόεδρο της COP28 και Ειδικό Απεσταλμένο για την Κλιματική Αλλαγή των ΗΑΕ, Σουλτάν Αλ Τζάμπερ (Α) συνομιλούν, στην ειδική εκδήλωση για την αποκάλυψη του επόμενου νησιού που θα ενταχθεί στην πρωτοβουλία των GR-Eco Islands, μετά την Αστυπάλαια και τη Χάλκη, στα εγκαίνια του ελληνικού περιπτέρου, στο περιθώριο της 28ης Διάσκεψης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP28), στο Ντουμπάι την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023. Ο πρωθυπουργός συμμετέχει σήμερα και αύριο στη σύνοδο της 28ης Διάσκεψης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP28). Σήμερα ο Κυρ. Μητσοτάκης παραχωρεί συνέντευξη στην τηλεόραση του Bloomberg και στη δημοσιογράφο Francine Lacqua και στη συνέχεια θα εγκαινιάσει το ελληνικό περίπτερο. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το τρίτο νησί, που εντάσσεται στο πρόγραμμα GR-eco Islands, τον Πόρο, σε συνεργασία με την κρατική επιχείρηση πράσινων πηγών ενέργειας Masdar των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων παρουσίασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της διάσκεψης COP28 στο Ντουμπάι.

Συμφωνία για την χρηματοδότηση έργων με στόχο το μετασχηματισμό του Πόρου, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας GR-Eco Islands υπέγραψαν σήμερα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η Abu Dhabi Future Energy CompanyPJSC – Masdar στο ελληνικό περίπτερο της COP28 στο Ντουμπάϊ.

Η συμφωνία υπεγράφη παρουσία του πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Βιομηχανίας και Προηγμένης Τεχνολογίας των ΗΑΕ, προέδρου της COP28 και προέδρου της Masdar, Dr Sultan Al Jaber.

Και οι δύο πλευρές, επανέλαβαν τη σταθερή δέσμευσή τους στην ανάληψη δράσεων για το κλίμα και τόνισαν τον κρίσιμο ρόλο της διεθνούς συνεργασίας στην επίτευξη των κλιματικών στόχων.

Τα έργα υποδομής στον Πόρο, περιλαμβάνουν:

  • Τοπικά αναπτυγμένα και εγκατεστημένα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
  • Απαλλαγή των θαλάσσιων μεταφορών από τον άνθρακα, μέσω της εισαγωγής ενός νέου, πλήρως ηλεκτρικού πορθμείου και της μετατροπής των υφιστάμενων μικρών παραδοσιακών επιβατηγών σκαφών σε ηλεκτρικά σκάφη
  • «Πράσινο» μετασχηματισμό του στόλου οχημάτων του νησιού
  • Εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου μοντέλου «μηδενικών αποβλήτων», με έμφαση στη διαλογή στην πηγή που θα πετύχει εκτροπή αποβλήτων από την ταφή σε ποσοστό άνω του 90%, ώστε η διαχείριση  αποβλήτων στον Πόρο να γίνεται στο εξής στο πλαίσιο των αρχών της κυκλικής οικονομίας, με επίτευξη των στόχων του εθνικού σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων.
Όπως αναφέρει το ΥΠΕΝ, τα δύο μέρη θα κινηθούν, άμεσα, για να καθορίσουν τις τεχνικές ιδιαιτερότητες των προγραμματισμένων δραστηριοτήτων, με στόχο να συμφωνήσουν το πλαίσιο για την εκτέλεση του έργου τους επόμενους μήνες.

Δήλωση Σκυλακάκη

 Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε: «Η συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Masdar, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “GR-Εco Islands”, συμβάλλει στη μετατροπή του Πόρου σε πρότυπο νησί ενεργειακής μετάβασης. Γεγονός, που συνεπάγεται πολλαπλά οφέλη για την τοπική οικονομία. Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος, περίπου 7MW, θα καλύψει μεγάλο μέρος των ετήσιων ενεργειακών αναγκών του νησιού. Παράλληλα, με το πρώτο πλήρως ηλεκτρικό πλοίο, με την μετατροπή μέσων μεταφοράς του νησιού (π.χ. παραδοσιακά σκάφη, λεωφορεία κ.λπ.) σε ηλεκτρικά, με τους έξυπνους φορτιστές οχημάτων, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του νησιού θα αποκτήσουν άμεση πρόσβαση σε πράσινη και φθηνή ενέργεια για τις μετακινήσεις τους. Αυτή η εμβληματική πρωτοβουλία δίνει το στίγμα της ευρύτερης κυβερνητικής πολιτικής για την αύξηση της καθαρής ενέργειας, η οποία περιλαμβάνει την ενεργοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων και την υλοποίηση δράσεων απανθρακοποίησης. Δεδομένου του αξιόλογου ηλιακού και αιολικού δυναμικού που διαθέτει η Ελλάδα, σκοπός μας είναι μέχρι το 2030 οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας να αποτελούν την κύρια πηγή ηλεκτρισμού της χώρας».

Ο Δρ Sultan Al Jaber, υπουργός Βιομηχανίας και Προηγμένης Τεχνολογίας των ΗΑΕ, πρόεδρος της COP28 και πρόεδρος της Masdar, δήλωσε: «Η καινοτόμος πρωτοβουλία “GR-Eco Islands” αποδεικνύει ότι κάθε χώρα, περιοχή ή νησί μπορεί να συμβάλει στον τριπλασιασμό της παγκόσμιας δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και σε μια δίκαιη ενεργειακή μετάβαση. Η Ελλάδα αποτελεί θετικό παράδειγμα για τον κόσμο όσον αφορά στη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων μέσω έργων πράσινης υποδομής και δράσεων βιώσιμης ανάπτυξης».

Οι δηλώσεις Σδούκου

Η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, δήλωσε: «Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα έχει αναδειχθεί πρωτοπόρος στη δράση για το κλίμα, υλοποιώντας καινοτόμα έργα, όπως ο βιώσιμος μετασχηματισμός μικρών νησιωτικών κοινοτήτων, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “GR-Eco Islands”. Το πρώτο έξυπνο και βιώσιμο νησί ήταν η Αστυπάλαια, όπου το πρόγραμμα δοκιμάστηκε -με επιτυχία- σε πιλοτική βάση. Το νησί της Χάλκης ακολούθησε το παράδειγμά του, εγκαινιάζοντας επίσημα την Πρωτοβουλία. Και τώρα ενώνουμε τις δυνάμεις μας με τη Masdar – χτίζοντας πάνω στο Μνημόνιο Συνεργασίας που υπογράψαμε πέρυσι – για να φέρουμε τον Πόρο στον κόσμο των “GR-Eco Islands”. Σε μια εποχή που η διεθνής συνεργασία για ένα πιο βιώσιμο μέλλον είναι απαραίτητη περισσότερο από ποτέ, η Ελλάδα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συνεργάζονται σε ένα έργο που μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για όλα τα νησιωτικά έθνη. Είμαστε εξαιρετικά ικανοποιημένοι που η Masdar μοιράζεται το όραμά μας για το “πρασίνισμα” των ελληνικών νησιών, θέτοντας ένα αξιέπαινο παράδειγμα για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Η χώρα μας έχει δεσμευτεί να επεκτείνει την πρωτοβουλία “GR-Eco Islands”, με στόχο την υλοποίησή της σε όλα τα ελληνικά νησιά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι είπε ο Al Ramahi

Ο διευθύνων σύμβουλος της Masdar, Mohamed JameelAl Ramahi, σχολίασε: «Η Masdar είναι υπερήφανη που υποστηρίζει τους εταίρους μας στην Ελλάδα για την προώθηση των στόχων καθαρής ενέργειας της χώρας για τη διατήρηση και την προστασία του Πόρου, ενός “GR-Eco Island” εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς. Με 17 χρόνια εμπειρίας στον τομέα της καθαρής ενέργειας και την τεχνογνωσία μας στις τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η Masdar έχει ξεκινήσει πολλά έργα σε νησιωτικές χώρες σε όλο τον κόσμο. Έτσι, είμαστε πλέον στην ευχάριστη θέση να διαδραματίσουμε τον δικό μας, καίριο ρόλο, βοηθώντας τα ελληνικά νησιά να γίνουν πρότυπα βιωσιμότητας».

«Με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης, η δράση “GR-Eco Islands” στοχεύει στη μετατροπή των νησιών της Ελλάδας σε πρότυπα βιώσιμης ανάπτυξης», σημειώνεται στην σχετική ανακοίνωση.«Η ολοκληρωμένη στρατηγική επικεντρώνεται στην απανθρακοποίηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας των νησιών μέσω της ανάπτυξης έργων καθαρής ενέργειας, καθώς και στην υλοποίηση βασικών έργων υποδομής. Αυτή η πολύπλευρη προσέγγιση βελτιώνει την ποιότητα ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών, διασφαλίζει τα θαλάσσια και παράκτια οικοσυστήματα, αλλά και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των νησιών. Ως πρωταθλητής καθαρής ενέργειας των ΗΑΕ και μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον κόσμο, η Masdarπροωθεί την ανάπτυξη τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και πράσινου υδρογόνου για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων βιωσιμότητας. Η Masdar ιδρύθηκε το 2006 και έχει αναπτύξει έργα σε περισσότερες από 40 χώρες, βοηθώντας τις να επιτύχουν τους στόχους τους για καθαρή ενέργεια και να προωθήσουν τη βιώσιμη ανάπτυξη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: