Το NATO προετοιμάζει τη Δύση για «άσχημες εξελίξεις» στον πόλεμο της Ουκρανίας
- 04/12/2023, 13:39
- SHARE
«Ψηλά» στην προσοχή των διεθνών media βρίσκεται από την Κυριακή η αναφορά που έκανε ο γενικός γραμματέας του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ, για τον πόλεμο στην Ουκρανία, με τον Νορβηγό αξιωματούχο να μιλά για «άσχημες εξελίξεις» από τη σύγκρουση που διεξάγεται στην Ευρώπη.
Σε συνέντευξη του στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Γερμανίας (ARD), ο Στόλτενμπεργκ παραδέχτηκε ότι η πολυαναμενόμενη αντεπίθεση της Ουκρανίας αυτό το καλοκαίρι απέτυχε να επιτύχει σημαντικά εδαφικά κέρδη, αλλά χαρακτήρισε την αποτυχία της Ρωσίας να καταλάβει περισσότερες μεγάλες πόλεις ως «στρατηγική ήττα» για τις δυνάμεις εισβολής του Βλαντιμίρ Πούτιν.
«Οι πόλεμοι αναπτύσσονται σε φάσεις. Πρέπει να υποστηρίξουμε την Ουκρανία τόσο σε καλές όσο και σε κακές στιγμές. Θα πρέπει επίσης να είμαστε προετοιμασμένοι για κακές ειδήσεις» συμπλήρωσε.
Ο ίδιος δήλωσε ότι η Ουκρανία διεξάγει έναν πόλεμο που δεν μοιάζει με κανέναν άλλο στην ιστορία και χαιρέτισε τις προσπάθειες της χώρας στο πεδίο της μάχης που έχουν ματαιώσει την προέλαση της Ρωσίας.
«Πρόκειται για μεγάλες νίκες, παρόλο που δεν μπόρεσαν να μετακινήσουν τη γραμμή του μετώπου» τόνισε, ενώ προειδοποίησε ότι μια νίκη του Πούτιν δεν θα ήταν μόνο τραγωδία για την Ουκρανία, αλλά θα αποτελούσε και κίνδυνο για τη συμμαχία. «Όσο περισσότερο υποστηρίζουμε την Ουκρανία, τόσο πιο γρήγορα θα τελειώσει ο πόλεμος», είπε ο επικεφαλής του NATO.
Ακόμα, κάλεσε τα μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τη στρατιωτική παραγωγή, λέγοντας ότι τα ευρωπαϊκά έθνη «δεν είναι σε θέση να συνεργαστούν τόσο στενά όσο θα έπρεπε» όσον αφορά την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία.
Τα σχόλιά του έρχονται καθώς μια νέα έκθεση τη Δευτέρα ανέφερε ότι πολλές δυτικές εταιρείες όπλων δεν αύξησαν την παραγωγή το 2022 παρά την απότομη αύξηση των απαιτήσεων για όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό.
Οι εταιρείες κατασκευής πυρομαχικών επλήγησαν από τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού, την εκτίναξη του κόστους και τις διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού, οι οποίες ενισχύθηκαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Τα έσοδα των μεγαλύτερων εταιρειών παραγωγής όπλων και παροχής στρατιωτικών υπηρεσιών στον κόσμο ανήλθαν πέρυσι σε 597 δισ. δολάρια – μείωση 3,5% από το 2021, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI).