Οικονομία: Ο πληθωρισμός και η δυναμική της ζήτησης ενόψει προϋπολογισμού

Οικονομία: Ο πληθωρισμός και η δυναμική της ζήτησης ενόψει προϋπολογισμού
Οι τιμές στα ράφια, οι προβλέψεις του προϋπολογισμού και το διεθνές περιβάλλον

Ο πληθωρισμός υποχωρεί αλλά η κρίση παραμένει και αποτυπώνεται στις τιμές στα ράφια του λιανεμπορίου, στις προβλέψεις του προϋπολογισμού αλλά και στα μηνύματα των κεντρικών τραπεζών σε ΗΠΑ και Ευρώπη, που “φρενάρουν” μεν τις αυξήσεις επιτοκίων αλλά δεν προσανατολίζονται σε μειώσεις τους προς το παρόν.

Όλες οι χώρες λαμβάνουν μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου αλλά δεν φαίνεται να υπάρχουν κερδισμένοι σε αυτή τη μάχη. Ειδικά στην Ελλάδα, τα μέτρα της κυβέρνησης για τη στήριξη των νοικοκυριών είναι συνεχή συμπεριλαμβανομένων των “καλαθιών” των Χριστουγέννων και του Αϊ-Βασίλη, καθώς και των έκτακτων επιδομάτων, όπως τα 352 εκατ. ευρώ για τις ευάλωτες ομάδες ενόψει Χριστουγέννων.

Ωστόσο, οι παρεμβάσεις στην αγορά μικρή διαφορά έχουν φέρει στις τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Εξάλλου, όπως ανέφερε και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, “για τον πληθωρισμό ουδείς αμφιβάλλει ότι είναι πρόβλημα”. Κατέθεσε δε στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφορικά με τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή, που δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει χαμηλότερο πληθωρισμό το 2023 από τον μέσο όρο της ευρωζώνης και η πρόβλεψη αυτή αφορά και το 2024.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όπως αναφέρουν επιχειρηματίες του κλάδου του οργανωμένου λιανεμπορίου, οι προμηθευτές εξακολουθούν να προωθούν τιμοκαταλόγους με αυξήσεις, αν και με μικρότερη ένταση συγκριτικά με τις αυξήσεις των τελευταίων δύο ετών. Επιπλέον εκφράζουν αμφιβολίες για την απόδοση μέτρων που ξεκίνησαν ως προσωρινά και τείνουν να γίνουν μόνιμα, όπως π.χ. το πλαφόν στα περιθώρια κέρδους των αλυσίδων.

Από την άλλη μεριά θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κατανάλωση παραμένει ανθεκτική, παρά τις υψηλές τιμές. Εξάλλου, η δυναμική της ζήτησης και ο τουρισμός αποτέλεσαν τους καταλύτες για την πορεία της οικονομίας το 2023. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε κατά 1,3% το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2023 παρουσιάζοντας όμως σημάδια αποδυνάμωσης κατά το τρίτο τρίμηνο.

Παρ’ όλ’ αυτά είχε θετική συμβολή στην άνοδο του ΑΕΠ, κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες και υπάρχουν προσδοκίες και για το 2024. Σημειώνεται ότι ο προυπολογισμός του επόμενου έτους, που συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί την Κυριακή -ο πρώτος που συντάχθηκε μετά από 13 χρόνια με την ελληνική οικονομία να έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα- προβλέπει διατήρηση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, στο 2,9% το 2024 από περίπου 2,5% φέτος, με το ΑΕΠ να διαμορφώνεται σε 233,8 δισ. ευρώ και με τον πληθωρισμό να υποχωρεί ελαφρώς από τα σημερινά επίπεδα, σε 2,6% από 3,9% φέτος. 

Τα μακρο-δεδομένα στο διεθνές σκηνικό

Εντωμεταξύ, το διεθνές σκηνικό συνθέτουν η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, που δεν προοιωνίζει μια νέα αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, οι εξελίξεις στις ΗΠΑ, όπου τα στοιχεία προμηνύουν “πάγωμα” των επιτοκίων και η ισχνή ανάπτυξη.

Σημειώνεται ότι υποχώρησαν οι βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία τον Οκτώβριο, κατά 3,7% σε μηνιαία βάση ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat η βιομηχανική παραγωγή τον Οκτώβριο του 2023 σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2022 μειώθηκε κατά 6,6% στη ζώνη του ευρώ και κατά 5,5% στην ΕΕ, αν και η Ελλάδα ξεχωρίζει μεταξύ των χωρών με τις υψηλότερες αυξήσεις, πετυχαίνοντας μηνιαία αύξηση 10,8%. Την ίδια στιγμή, ενισχύονται οι ανησυχίες για την οικονομία της Κίνας, μετά από την υποβάθμιση των προοπτικών της από τη Moody’s.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: