Διατραπεζικά Συστήματα ΔΙΑΣ: «Δυναμική ανάδυση των άμεσων πληρωμών»
- 27/12/2023, 02:30
- SHARE
Σταυρούλα Καμπουρίδου – CEO
Κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριετίας στη χώρα μας καταγράφεται έντονα ανοδική τροχιά για τα συνολικά μεγέθη των άμεσων πληρωμών (instant payments). Tα instant payments δεν αποτελούν κάτι εντελώς καινούργιο, καθώς υφίστανται στην αγορά από το 2016. Ωστόσο, μέχρι το 2021 στην Ελλάδα δεν είχε σχεδιαστεί και υλοποιηθεί ξεκάθαρη στρατηγική ανάδειξης των υπηρεσιών IRIS, γεγονός που δρούσε ανασταλτικά προκειμένου να εμφανίσουν την πραγματική δυναμική τους.
Αυτό ήρθε σε συνάρτηση με τη βελτίωση ορισμένων τεχνικών χαρακτηριστικών και τον εμπλουτισμό των υπηρεσιών IRIS με την ανάπτυξη μιας ομπρέλας υπηρεσιών που απευθύνονται από την απλή ανταλλαγή χρημάτων μεταξύ φίλων αντί μετρητών (IRIS Person to Person – P2P) μέχρι αμοιβές επαγγελματιών (IRIS Person to Business – P2B) και πληρωμές ηλεκτρονικών αγορών και υπηρεσιών (IRIS eCommerce).
Σήμερα βρισκόμαστε, πλέον, στο μεταίχμιο της περαιτέρω ωρίμανσης και ευρείας καθιέρωσης των άμεσων πληρωμών. Προς αυτή την κατεύθυνση κατατείνουν δύο πρόσφατες εξελίξεις εντός και εκτός των ελληνικών συνόρων. Συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία σε σχέση με την εξίσωση χρήσης των instant payments με τις κλασικές μεταφορές κεφαλαίου σε όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Παράλληλα, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κατάθεσε σχέδιο νόμου, όπου σε συγκεκριμένα άρθρα γίνεται υποχρεωτική η αποδοχή όλων των υπηρεσιών άμεσης πληρωμής από ελεύθερους επαγγελματίες – επιτηδευματίες ως συμπληρωματικού ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής.
Ταυτόχρονα, οι εν λόγω επαγγελματίες έχουν την υποχρέωση ενημέρωσης για τη χρήση των instant payments, με την ταυτόσημη παρουσίασή τους σε ευδιάκριτο σημείο στο ταμείο της επιχείρησης και στον διαδικτυακό τόπο μέσω του οποίου δέχεται πληρωμές, με την παρουσίαση να ακολουθείται από την εμπορική ονομασία και το σήμα των εν λόγω υπηρεσιών άμεσης πληρωμής.
Οι εξελίξεις αυτές αναμένεται να βελτιώσουν σημαντικά την παροχή και τη διάθεση του συνόλου των δυνατοτήτων για άμεσες μεταφορές χρημάτων στους καταναλωτές, αλλά και τις επιχειρήσεις τόσο για πληρωμές όσο και εισπράξεις τους, στην Ευρωζώνη, αλλά και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Τα οφέλη είναι προφανή, καθώς λ.χ. εξομοιώνονται οι χρεώσεις είτε αφορούν instant payments ή κλασικές, γεφυρώνοντας τις σημαντικές διαφορές που υφίστανται σήμερα μεταξύ των δύο μορφών πληρωμών. Επιπροσθέτως, δίνεται η δυνατότητα στον ίδιο τον πελάτη να εκτελεί instantly τη συναλλαγή που επιθυμεί, μέσω της τράπεζας ή οποιουδήποτε Παρόχου Υπηρεσιών Πληρωμών. Με τις άμεσες πληρωμές ενισχύεται σημαντικά η ρευστότητα από την πλευρά των εμπόρων και επιχειρήσεων, καθώς τα χρήματα είναι άμεσα διαθέσιμα στους δικαιούχους, γεγονός που στη συνέχεια διευκολύνει και επιταχύνει τη συνεργασία με τους προμηθευτές. Πρόκειται για στοιχεία τα οποία συμβάλλουν στη βελτίωση του cash flow των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών, επιτρέποντάς τους απερίσπαστα να επικεντρωθούν στην κύρια εργασία τους.
Αναμφίβολα, πρόκειται για κινήσεις που θα ενδυναμώσουν την επίγνωση για τις άμεσες πληρωμές, εντάσσοντάς τες στην καθημερινότητα των χρηστών, επαγγελματιών και επιχειρήσεων.
Εξάλλου, η σταθερά αυξανόμενη δυναμική και ο βαθμός σταδιακής αποδοχής των ηλεκτρονικών πληρωμών στη χώρα μας, και δη κατά την τελευταία τριετία, αποτυπώνονται ξεκάθαρα στα στοιχεία της ΔΙΑΣ. Καταδεικνύουν δε διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης, προβλέποντας ότι το 2023 θα υπερβούμε τις 400 εκατομμύρια συναλλαγές, με συνολική αξία άνω των 450 δισεκατομμυρίων ευρώ, τη στιγμή κατά την οποία το 2020 ήταν −μόλις− 292 εκατομμύρια συναλλαγές. Το μέλλον για τις ηλεκτρονικές πληρωμές διαγράφεται λαμπρό!
*Το άρθρο συμπεριλαμβάνεται στο CEO Initiative Book 2023